.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

 

 

 

 
 
 Sinyal/geçmiş
 7 yaşında kısırlaştırılmış dişi Maltalı, yaklaşık 3 ay önce rutin diş profilaksisi sırasında tespit edilen eksik dişlerin değerlendirilmesi için yönlendirildi.
 
 Klinik muayene
 Köpek parlak, uyanık, duyarlı ve susuzdu.  Kalp ve akciğerler normal sınırlarda dinlendi.  Anestezi öncesi laboratuvar çalışmalarında özellik yoktu.  Bilinçli ağız muayenesinde sağ (105) ve sol (205) maksiller birinci küçük azı dişlerinin, sol alt çene köpek dişinin (304) ve birinci küçük azı dişinin (305), sağ alt çene birinci kesici dişinin (401) ve kısmen sürmüş sağ alt çene köpek dişinin (404) eksik olduğu ortaya çıktı (  Şekil 1).
 
 Anestezi altında yapılan muayene ve sondalama sırasında, sol maksiller ikinci azı dişlerinin (210) ve sağ ve sol üçüncü azı dişlerinin (311, 411) de eksik olduğu keşfedildi.  Ayrıca sağ maksiller ikinci kesici diş (102) hareketli ve rengi solmuş, sol alt çene kesici dişler (301-303) hareketli ve geri kalan sağ alt kesici dişler (402, 403) kalabalıktı.  Ağız boyunca az veya hafif tartar görüldü.  Sol alt çene birinci azı dişi (309) kısmen sürmüş ve bu dişte 4 mm'lik bir periodontal cep araştırılmıştır.
 
 Ayırıcı tanı
 Eksik diş: Doğuştan kalıcı diş eksikliği;  önceden çekilmiş diş;  diş etinin altında kırık;  gömülü diş.  Kısmen sürmüş dişler: doğuştan, gelişimsel.
 
 Geçici teşhis
 Olası dentigeröz kist oluşumuyla birlikte gömülü diş;  kısmen sürmüş kalıcı alt çene köpek dişleri.
 
 Teşhis testi
 Tüm ağzın intraoral radyografileri çekildi.  Sol mandibular kanin ve birinci premolar dişlerin gömülü olduğu ve bununla ilişkili dentigeröz kist radyografik olarak görüldü.  (İncir. 2).  'Eksik' dişlerin doğru tanısı için ağız içi diş radyografileri bir zorunluluktur.
 
 Tedavi
 Tam diş profilaksisi (yani diş taşı temizliği ve cilalama) yapıldı.
 Eksik köpek dişleri ve küçük azı dişlerinin bulunduğu alan üzerinde bir diş eti kesiği yapıldı ve doku, büyük bir zarf kanadı oluşturmak için periosteal elevatörlerle kemikten nazikçe kaldırıldı.  Gömülü dişleri ortaya çıkarmak için yüksek hızlı, havayla çalışan bir el aleti üzerinde 701 çapraz kesimli konik fissür frezi kullanılarak kemik dikkatlice çıkarıldı.  Hayati yapılara zarar vermemek veya çeneyi kırmamak için dişleri mandibulanın dışına çıkarmak için hafif lüksasyon ve elevasyon uygulandı (Şekil 3).
 
 Kısmen sürmüş sağ mandibular kanin, mineyi açığa çıkarmak, dişin kuronunu uzatmak ve gelecekteki periodontal cep oluşumunu önlemek için apikal yeniden konumlandırma flebi ile tedavi edildi.  Sol mandibular birinci molar, periodontal hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek için kapalı kök düzeltmesi ve periocötik ile tedavi edildi.  Radyografide stabil olmayan kök kırığı olduğu tespit edilen sağ maksiller ikinci kesici dişin yanı sıra mandibular kesici dişlerin tümü çıkarıldı.
 Gömülü dişler, özellikle küçük cins ve brakisefali köpeklerde sıklıkla teşhis edilir ve her zaman radyografileri çekilmelidir.  "
 
 
 
 


:: بازدید از این مطلب : 42
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.

 

 

 

 

"Yarı kesesi enfeksiyonu olarak da bilinen omfalit, kuluçkahanelerde meydana gelebilir ve yeni yumurtadan çıkan civcivleri etkileyebilir. Kuluçkahane ortamlarında omfalite çeşitli nedenler katkıda bulunabilir:
 
 1. Kontamine Yumurtalar:
  Kirlenmiş kabuklara veya iç içeriğe sahip yumurtalar, civcivler bu kirletici maddelerle temas ettiğinde omfalite yol açan patojenleri taşıyabilir.
 
 2. Yetersiz Kuluçkahane Sanitasyonu:
 Kuluçkahane ortamındaki yetersiz temizlik ve hijyen, patojenlerin büyümesini ve bulaşmasını teşvik ederek enfeksiyon riskini artırabilir.
 
 3. Yüksek İnkübasyon Sıcaklıkları ve Nemi:
 Aşırı yüksek sıcaklık ve nem gibi yanlış inkübasyon koşulları, omfalite neden olabilecek bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam yaratabilir.
 
 4. Taşıma Uygulamaları:
 Kuluçka işlemi sırasında yumurtaların kaba veya yanlış kullanılması, yumurta kabuklarına zarar verebilir ve bakteri girişi riskini artırabilir.
 
 5. Enfekte Kuluçka Makinesi Ekipmanı: Kuluçkahanede kullanılan kontamine kuluçka makineleri, kuluçka makineleri veya diğer ekipmanlar, yumurtadan yeni çıkan civcivler için enfeksiyon kaynağı olabilir.
 
 6. Yetersiz Biyogüvenlik Önlemleri: Kuluçkahane içindeki yetersiz biyogüvenlik önlemleri, hastalığa neden olan ajanların girişine izin verebilir ve bu da daha sonra civcivleri enfekte edebilir.
 
 7. Kötü Yumurta Kalitesi:
 Düşük kaliteli yumurtalar veya önceden sorunları olan yumurtalar, koruyucu bariyerleri aşmış olabilir ve bu da onları enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir.
 
 Kuluçkahanede omfaliti önlemek için sıkı hijyen ve sanitasyon uygulamalarını sürdürmek, yüksek kaliteli yumurtalar kullanmak, kuluçka koşullarını izlemek ve kontrol etmek ve patojen bulaşma riskini azaltmak için sağlam biyogüvenlik önlemleri uygulamak çok önemlidir.  Ek olarak, düzenli sağlık kontrolleri ve uygun aşılama protokolleri, yeni yumurtadan çıkan civcivlerde omfalit ve diğer hastalıkların olasılığını en aza indirmeye yardımcı olabilir."


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 202
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.
 
 
  
  
 
 
 
 Mycoplasma synoviae yatay olarak doğrudan temas yoluyla ve dikey olarak ebeveynden yavruya yayılır.  MS yumurtadan bulaşır (transovaryan), ancak damızlık tavuklarda enfeksiyon oranı düşüktür ve kuluçkadan çıkan bazı yavrular enfeksiyondan arınmış olabilir.
 
 
 Tavuklar ve hindiler MS'in doğal konakçılarıdır.  Diğer türler de enfekte olabilir ancak klinik sorun göstermezler.
 
 
 İlk fark edilen belirtiler soluk tarak, topallık, büyümede gecikme ve hastalık ilerledikçe tüylerin karıştırılması, eklemlerin şişmesi ve göğüste kabarcıklardır.
 
 Solunum yolu tutulumu genellikle asemptomatiktir ancak mümkündür;  genellikle kuşların %90-100'ü enfekte olacaktır.  Klinik sinovit enfekte bir sürüde %5-15 civarında değişir.  Ölüm oranı %1 civarında düşüktür (%10'a kadar istisnai).
 
 
 Genel olarak solunum yollarında herhangi bir lezyona rastlanmaz.
 Sinovitin erken evresinden itibaren otopsi sırasında, tendon kılıflarının, eklemlerin ve omurga bursasının sinoviyal membranlarını içeren, viskoz, kremsi ila gri bir eksüda bulunabilir;  diğer bulgular karaciğer ve böbrek şişmesidir.
 
 
 MS'in izolasyonu ve tanımlanmasına dayanan organizma doğrulayıcı tanısı, kültürleme veya #PCR ile yapılabilir.  Serum plak aglütinasyonu (RPA), Elisa ve HI testleri ile serolojik takip yapılabilmektedir.
 
 
 MS birçok antibiyotiğe duyarlıdır.  Antibiyotik tedavisi klinik belirtileri azaltır ancak sürüdeki MS'yi ortadan kaldırmaz.
 
 
 Takip ve aşılama yoluyla korunma, özellikle yumurtacılarda hastalıkla mücadelede daha etkili bir yöntem haline geldi.  MS aşılarının doğru kullanılmasıyla ticari yumurtacı tavuklardaki ekonomik kayıplar azaltılabilir.
 
 Sıkı izleme ve itlafa dayanan yok etme programları (damızlık sürülerinde bir ilk), yetiştiricilerde dikey bulaşmayı önlemek için tercih edilir ve ekonomik olarak yalnızca yaygınlık düşük olduğunda mümkündür.
 
 
 1️⃣ Enfeksiyöz sinoviti olan tavuklarda şişmiş ayak tabanı ve şişmiş diz eklemi
 
 
 
 
 
 2️⃣ 14 haftalık hindi tomunun diz eklemi şişti
 
 
 
 3️⃣ Enfeksiyöz MS'li hindi diz ekleminin şişmiş olması, eklemde ve tendonların çevresinde viskoz sarı eksüdanın olması
 
 
 
 4️⃣ Sözde "cam pencere yumurtası""
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 229
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.

 

 

 

"Ultrasonografinin kolay ulaşılabilir ve nispeten ucuz bir tanısal görüntüleme tekniği olduğunu (bilgisayarlı tomografi gibi diğer tekniklerle karşılaştırıldığında), genellikle hasta sedasyonu gerektirmeyen ve isteğe bağlı olarak kendi kliniğinizde yapılabileceğini biliyor muydunuz?
 
 
 
 
 Video izlemek için resmi tıklayınız 
 
Vücudun herhangi bir yerindeki yumuşak dokularını hızlı ve kolay bir şekilde incelememize olanak tanıyor ve aynı zamanda birçok durumda farklı kemik yapılarının iyi görüntülerini elde edebiliyoruz.
 
 
 
  Ultrason rehberliğinde, sitolojik inceleme ve biyopsi için çok az riskli olarak tanımlanan lezyonlardan örnekler alabilir ve ayrıca kistik lezyonların drenajı veya alkolizasyonu gibi diğer girişimsel teknikleri de uygulayabiliriz.
 
 
  Apseden şüphelenilen sağ temporal bölgede şişkinliği olan geriatrik yaygın bir Avrupa kedisi vakasında, ultrason tanı yaklaşımını değiştirmemize izin verdi çünkü katı ve heterojen bir kitleyi (kumpaslar arasında) ortaya çıkardı. lezyon altı kemiğin tutulumuyla (sarı oklar) tanımlanmış sınırlar.
 
 
Bu lezyonun sitolojik tanısı yumuşak doku sarkomuydu."
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın. 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 156
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.
 
 
 
KEDİ TIRMA HASTALIĞI
 
 Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae olarak bilinen hücre içi gram-negatif bir çubuğun neden olduğu bir hastalıktır.
 
 ????Kedi tırmığı veya ısırığının meydana geldiği bölgeyi boşaltan lenf düğümlerini etkileyerek bölgesel lenfadenopatiye neden olur.
 
 ????Kedi tırmığı hastalığının vektörü, bakteriyi kedi piresinin (Ctenocephalides felis) ısırmasından alan ve ardından bakteriyemiye neden olan kedilerdir.
 
 ????Kedi o sırada semptomatik değildir.  B. henselae'nin kültürü zordur ancak serolojik veya PCR yöntemleriyle tespit edilebilir.
 
 ????Enfeksiyon çizikten, ısırıktan veya enfekte olmuş tükürükten, kırık deriden bulaşabilir.
 
 ????Enfeksiyon, genellikle genç bir kedinin çizik veya ısırmasından kaynaklanan, aşılama alanını boşaltan lenf düğümlerini etkiler.
 
 Tedavi
 
 ????Hafif vakalarda tedaviye gerek kalmayabilir.
 
 ????Aşılama bölgesine sıcak kompreslerin yanı sıra ateş düşürücü ve iltihap önleyici ilaçları içeren destekleyici bakım, ihtiyaç duyulan tek şey olabilir.
 
 ????Bağışıklık sistemi yeterli olan hastalarda hafif ila orta dereceli sunumda, bir kür azitromisin endike olabilir.
 
 
  
 
Send SMS@ 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 158
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 22 / 6 / 1402
.
 
"Sevgili kümes hayvanı çiftçisi
 
  Isı Stresi Nedeniyle Broyler Ölümünü 5. Haftadan itibaren Durdurun.
 
  Kanatlılarda, özellikle Broylerlerde sıcaklık stresinin anlaşılması, sıcak havalarda sürü performansının yönetilmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olur.
 
  Sıcaklık stresi altındaki piliçlerin yaşamı sürdürecek kritik fizyolojik ayarlamalar yapması gerekir.  Yem alımı azaltılır ve su alımı artar.  Diyet ayarlamaları metabolik ısı üretimini azaltmaya ve besin alımını sürdürmeye yardımcı olabilir.  Isı stresinde enerji alımı ve amino asit dengesi son derece önemlidir.  Yeterli havalandırmanın sağlanması ve su tüketiminin teşvik edilmesi önemlidir.  Günün en sıcak saatlerinde kuş aktivitesinin en aza indirilmesi ısı yükünü azaltır.  Kontrollü oruç faydalıdır ve genellikle ısı stresi sırasında piliçlerin hayatta kalma oranını artırır.
 
  Sıcaklık stresi, sıcaklığın ve havanın bağıl neminin kanatlı üzerindeki birleşik etkisidir.  Bu etkin sıcaklık olarak bilinir.  Herhangi bir sıcaklıkta hava nemini artırmak, kanatlıların rahatsızlığını ve sıcaklık stresini artıracaktır.  Kümes hayvanı yetiştiricileri bulundukları yerdeki sıcaklık ve nemi dikkatle izlemelidir.
 
  Yaz aylarında genellikle yüksek bağıl nemin eşlik ettiği yüksek çevre sıcaklığı dönemleri yaygındır.
 
  Isı stresi sürünün verimliliğini derinden etkileyebilir.  33°C'nin üzerindeki çevre sıcaklıklarında, yüksek ölüm oranı ve büyük üretim kayıpları açıkça görülür, ancak daha az aşırı sıcaklıklarda, piliçlerde zayıf büyümenin bir nedeni olarak ısı stresi genellikle göz ardı edilir.
 
  Vücut Isısı Üretimi – Piliçler hareketsiz ve halsiz hale gelir, yem tüketimini azaltır ve böylece kısa sürede büyük ağırlık kaybeder.
 
  Radyasyon, Konveksiyon ve İletim birlikte duyulur ısı kaybı olarak adlandırılır.  Tavuğun termonötral bölgesi genellikle 18–25°C arasındadır.  Bu sıcaklık aralığında duyulur ısı kaybı, kuşun normal vücut sıcaklığı olan 41°C'yi korumak için yeterlidir.
 
  Termonötral bölgenin üzerindeki sıcaklıklarda kuş, normal vücut ısısını ve metabolik aktivitelerini sürdürmek için enerji harcamak zorundadır.  Bu, enerjiyi büyümeden uzaklaştırarak performans kaybına neden olur.
 
  Yüksek çevre sıcaklıklarında kuşlar, solunum yollarından suyun buharlaşmasını artırmak için Gular Refleks adı verilen hızlı, sığ ve açık ağız solunumu yapmaya başlar.  Nefes nefese vücut ısısını koruyamayınca piliçler halsizleşir, ardından komaya girer ve ölebilir.
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 235
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 21 / 6 / 1402
.

 

 

 

  

 
 Akut kusma şikayeti ve boğazına bir şey vurulmuş gibi görünen kusma şikayeti ile başvuran bir  Çoban köpeği.
 Köpek takipne nedeniyle hiperventilasyon yapıyordu
 Radyografiler, midenin pilorik ucunda ve gazlı bağırsakta radyo opak madde içeren heterojen içeriğe sahip Gastrik Dilatasyon'u ortaya koymaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Sx: Tıkanıklık /GDV
 Acil keşif ameliyatı yapıldı.
 Köpek büyük miktarda ot yemiş, mideye çarpan oval top ve bağırsak da yiyecek ve bir miktar çim samanıyla doldurulmuştur.
 Köpeğin ameliyat sonrası durumu stabil, Elhamdülillah."
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 181
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 18 / 6 / 1402
.

 

 

 

Video izlemek için resmi tıklayınız

 

 

"Bugün miniCASE'imizde Bella hakkında konuşmak istiyoruz. O, senkop ve egzersiz intoleransı olan 7 aylık bir Border Collie. Fizik muayenede hiçbir üfürüm saptanmıyor ve mukoza zarları hafif siyanotik görünüyor. Göğüs röntgeni gösteriyor esas olarak sağ odacıkları etkileyen kardiyomegali ve yüzey elektrokardiyogramında sağ dal bloğu morfolojisi görülüyor.
 
 İki boyutlu moddaki ultrason görüntüleri, bir miktar konsantrik sağ ventriküler hipertrofiyle birlikte sağ odacıklarda belirgin dilatasyon göstermektedir.
 
 Renkli Doppler, interventriküler septumdaki bir defekt yoluyla sağ ventrikülden sol ventriküle doğru yönlendirilen laminer akışı tanımlar.  Resimde sarı renkte ve kırmızı bir okla işaretlenmiş olarak görünür.  Darbeli Doppler ile sağ ventriküldeki çok yüksek basıncı gösteren maksimum 1,9 m/s'lik bir hız kaydedilir.
 
 Çalışma sırasında görüntülerde görüldüğü gibi pulmoner kapak stenozu dışlandı.
 
 İnteratriyal septum renkli Doppler ile incelendiğinde, sol atriyumdan sağ atriyuma küçük bir defekt yoluyla yönlendirilen düşük hızlı bir laminer akış tespit edilir, bu da sol atriyumun hala atriyumunkinden daha yüksek bir basınca sahip olduğunu gösterir. sağ atriyum.  Resimde beyaz renkte ve mavi bir okla işaretlenmiş olarak görünür.
 
 Renkli Doppler ile triküspit kapak seviyesinde maksimum 4,27 m/s hıza sahip bir yetersizlik jeti tespit ediliyor ve bu durum pulmoner basınçta belirgin bir artışa işaret ediyor.
 
 Bu hastanın, interventriküler septumdaki bir defekt nedeniyle pulmoner aşırı dolaşım durumuna ikincil olarak Eisenmenger sendromundan muzdarip olduğundan şüpheleniliyor.
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 199
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 15 / 6 / 1402
.

 

 

"Ultrasonografinin kolay ulaşılabilir ve nispeten ucuz bir tanısal görüntüleme tekniği olduğunu (bilgisayarlı tomografi gibi diğer tekniklerle karşılaştırırsak), genellikle hastanın sedasyonunu gerektirmeyen ve isteğe bağlı olarak kendi kliniğinizde de yapabildiğimizi biliyor muydunuz?  ?
 Vücudun herhangi bir yerindeki yumuşak dokularını hızlı ve kolay bir şekilde incelememize ve birçok durumda farklı kemik yapılarının iyi görüntülerini elde etmemize olanak tanır.
 Ultrason rehberliğinde, biyopsilerin yanı sıra çok az riskle sitolojik inceleme için belirlenen lezyonlardan örnekler alabilir ve ayrıca kistik lezyonların drenajı veya alkolizasyonu gibi diğer girişimsel teknikleri de uygulayabiliriz.
 Apseden şüphelenilen, sağ şakak bölgesinde şişlik bulunan bu geriatrik yaygın Avrupa kedisi vakasında ultrason, katı ve heterojen bir kitleyi (kumpaslar arasında) ortaya çıkardığı için tanısal yaklaşımı değiştirmemize olanak sağladı.  sınırlı sınırları olan, lezyon altı kemik tutulumu olan (sarı oklar).
 Bu lezyonun sitolojik tanısı yumuşak doku sarkomuydu."
 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 175
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 6 / 1402
.
DCM
Dilated Cardiomyopathy (DCM).
7 yaşında bir Doberman köpeği 
 ▪ Karın efüzyonu
 ▪ Takipne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ▪ Kalp silueti belirgin şekilde genişlemiştir.
 ▪ Yanal çıkıntılarda uzundur ve sol atriyum bölgesinde kaudal kenar boyunca büyük bir çıkıntı vardır.
 ▪ Ventradorsal projeksiyonda, sol kulak kepçesi bölgesinde bir çıkıntı ve ayrıca sol kulakçık bölgesinde yuvarlak bir yumuşak doku opaklığı vardır.
 ▪ Pulmoner damarlar orta derecede genişlemiştir.
 ▪ En çok perihilar bölgede belirgin olan, hafif ila orta şiddette, yapılandırılmamış interstisyel pulmoner patern vardır.
 ▪ Mediasten ve plevral boşluk normaldir.
 ▪ Multifokal, orta derecede spondiloz deformansları vardır.
 ▪ Mide ve ince bağırsaklar orta miktarda gaz içerir.
 ▪ Abdominal serozal kenar detayında azalma vardır.
 
 
 ◾ Sol taraflı konjestif kalp yetmezliği (pulmoner venöz genişleme ve erken interstisyel ödem) kanıtıyla birlikte belirgin, esas olarak sol taraflı kardiyomegali.
 Birincil husus dilate kardiyomiyopatidir.
 Bildirilen peritoneal efüzyonla tutarlı olarak azalmış karın serozal kenar detayı, eş zamanlı sağ taraflı konjestif kalp yetmezliğini düşündürmektedir.
 
 ◾ Multifokal, orta derecede spondiloz deformansları.
 
 ◾ Gastrointestinal sistemdeki gazın nedeni muhtemelen aerofaji/nefes darlığıdır.
 
 
 Hastada DCM, sol kalp yetmezliği, sağ kalp yetmezliği, v-tach ve a-fib olduğu doğrulandı.
 Kötü prognoz nedeniyle, sahibinin isteği üzerine hastaya ötenazi uygulandı."
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 209
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 12 / 6 / 1402
.
 
Bir Köpeğin Boyun Ağrısına Ne Sebep Olur?
 
 
  
 
 
 Burada sevimli Yorkie hastam iyi göründüğünü görüyorsunuz, ancak geçen hafta onun için hiç de iyi geçmedi.  İştahını kaybetti ve ilk başta bunun kronik pankreatit olduğunu düşündük, ancak ailesi, yemeği yerden kaldırılırsa yemek yiyeceğini anladı ve bu da boynunun ağrıyıp acımadığını merak etmemize neden oldu.
 Köpeklerde Boyun Sorunları
 Boyun, bağlarla birbirine bağlanan ve disk adı verilen ince kıkırdak plakalarla ayrılan bir dizi küçük kemikten oluşur.  Isırık yarası veya spor yaralanması gibi boyundaki bir tür travmatik yaralanmanın yanı sıra, köpeklerde boyun ağrısına en çok, yerinden kayan ve omuriliğe veya dallarından birine baskı yapan bir disk neden olur.  Köpeklerin boyun ağrısında cins büyük rol oynar.  Küçük cins köpeklerde ilk iki boyun kemiğinde iki gelişimsel anormallik vardır.  Atlanto-aksiyel malformasyon ve kranyal oksipital malformasyon sendromu (COMS) gibi anormallikler şiddetli boyun ağrısına neden olabilir.  Doberman pinschers ve Great Dane köpekleri gibi büyük cins köpeklerde "wobbler sendromu" olarak da bilinen servikal spondomyelopati nedeniyle boyun ağrısı görülür.  Boyun ağrısına ek olarak bu durumların dördü de anormal yürüyüşe neden olabilir.
 
 İntervertebral Disk Hastalığı (IVDD)
 
 “Kaymış diskler” köpeklerde, özellikle daksundlarda, oyuncak kanişlerde, beaglelarda, Labrador av köpeklerinde ve Doberman pinçerlerinde oldukça yaygındır.  AMC olarak, şehrimizdeki popülaritesi nedeniyle IVDD'li birçok Fransız bulldog'a bakıyoruz.  “Disk kayması” terimi pek doğru değildir.  Fıtıklaşmış veya yırtılmış disk sıklıkla kullanılır, ancak ameliyathanede bir disk gördüyseniz "patlamış" terimi daha açıklayıcı olabilir.  Beyin cerrahı sıklıkla omuriliğin her yerinden disk parçalarını çıkarmak zorunda kalır.  IVDD'li bazı köpekler sıkı kafes istirahati ile idare edilebilir, ki bu birçok insan için ameliyata tercih edilir gibi görünmektedir, ancak eminim ki köpeğinizi 4-6 hafta boyunca bir sandığa koymak tüm aile için gerçekten zordur.
 
 Servikal Spondomyelopati
 
 Servikal spondmiyelopati terimi ağız dolusu bir terimdir.  Veteriner hekimlerin bu bozukluğa basitçe "yalpalama sendromu" adını vermelerine şaşmamak gerek.  Büyük ve dev cins köpeklerde, "sallantılı" bir yürüyüşle karakterize edilen yalpalama sendromu gelişmeye eğilimlidir: ön bacaklar kısa ve dalgalı, arka bacaklar genişçe ayrıktır.  Sallanan köpeklerde iki farklı mekanizma boyun ağrısına ve yürüyüş anormalliğine neden olur.  Ya boyun kemikleri arasındaki diskler omuriliğe baskı yapar ya da boyun kemikleri genişleyerek soruna neden olur.  Wobbler sendromunu teşhis etmek için MRI kullanılır ve bazı köpeklerde klinik belirtileri hafifletmek için omuriliğin cerrahi olarak dekompresyonu gerekir.
 
 Atlanto-Eksenel Malformasyon
 
 Birinci ve ikinci boyun kemikleri arasındaki bağlantı, dens adı verilen ikinci boyun kemiğinin incecik küçük çıkıntısına bağlıdır.  Chihuahua, Yorkshire terrier, Pomeranian ve Pekingese gibi küçük cins köpeklerde, densler her zaman normal şekilde gelişmez ve kafatası ile boynun ilk iki kemiği arasında dengesiz bir bağlantı oluşturur.  Şiddetli dengesizlik, omurilik üzerindeki baskı nedeniyle aşırı ağrıya ve felce yol açabilir.  Bazı köpekler sıkı kafes desteği ve çene-göğüs boyun desteği ile iyileşebilirler;  diğer köpeklerin boynunu stabilize etmek ve omurilik üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekir.  AMC'nin nörologları bu bozukluğu düzeltmek için Kishigami tekniğini kullanıyor.
 
 Kranial Oksipital Malformasyon Sendromu (COMS)
 
 Atlanto-aksiyel malformasyona benzer şekilde COMS, anormal kemik oluşumundan kaynaklanır, ancak bu sendromda kafatası kemiği, beyni yeterince barındıramayacak kadar küçüktür.  Bu, beynin ve omuriliğin arka kısmına baskı uygulayan ve ağrıya neden olan omurilik sıvısının birikmesine neden olur.  Bu sendroma sahip köpeklerin yüzlerini ve kulaklarını kaşımalarının nöropatik ağrıdan kaynaklandığı düşünülmektedir.  COMS'un poster köpeği Cavalier King Charles spaniel'dir ancak King Charles spaniel'leri, Brüksel Grifonları, Yorkshire teriyerleri, Malta teriyerleri, Chihuahua'lar ve daha birçokları da bu bozukluğa yatkındır.  Kafatası malformasyonu olan köpeklerin hepsi klinik belirtiler göstermez.  Teşhis bir MRI gerektirir, ancak COMS'den muzdarip olduğu bilinen ırklar, MRI olmadan sıvı birikimini azaltmak için ağrı kesici ilaçlar ve diğer ilaçlarla tedavi edilebilir.
 
 Köpeklerde Boyun Yaralanmalarını Önlemek İçin İpuçları
 
 • Tasma değil emniyet kemeri kullanın.
 • Boyundaki fiziksel stresi sınırlamak için köpeğinizin ağırlığını zayıf tarafta tutun.
 • Köpeğinizin mobilyaların üstüne çıkmasına veya mobilyadan inmesine izin vermeyin.
 • Köpeğinizi merdivenlerden yukarı ve aşağı taşıyın.
 • Evcil hayvanınızı yükseltilmiş bir kaseden besleyin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ürünü satın almak için  bu görsele tıklayın.
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 194
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 9 / 6 / 1402
.
servikal omurga ağrısı
 
 
  
 
 
 
 Sinyal ve anamnez
 
 Yorkshire terrier, 4 yaşında, sağlam erkek Servikal omurgada ağrıyla başvurdu
 
 Daha fazla açıklama sağlamak için aşağıdaki röntgenler çekildi:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Röntgen açıklaması
 
 Servikal omurganın nötral ve hafif fleksiyon pozisyonlarındaki mediolateral radyografileri C1 ve C2 vertebral gövdelerinin dorsal laminaları arasındaki açı, nötr ve fleksiyondaki görüntülerde farklıdır ve fleksiyondaki görüntülerde atlantoaksiyal örtüşme önemli ölçüde kısalmıştır (atlantoaksiyel örtüşme yaklaşık Kırınıma uğramış görüntülerde -1,4 mm ve nötr konumda +1,5 mm):
   
 
 Yan görünümlerde dens ekseni arkaya doğru kaymıştır, ancak bunun dışında sağlamdır ve displazi belirtileri yoktur.
 
 Teşhis
 
 Atlantoaksiyel subluksasyon/Atlantoaksiyel instabilite
 
 çıkış
 
 İnce kesit T1 ve T2 sekanslarla yapılan MR incelemesinde dens ekseni bölgesinde transvers bant tespit edilemedi.Dens ekseninin dorsal yer değiştirmesi nedeniyle fokal dorsal yer değiştirme ve ventral bası söz konusudur. Miyelon ayrıca dens ekseninin dorsalinde fokal T2W -hiperintens olarak gösterilmiştir, bu durum ödem, kanama veya kronik gliosis ve Wallerian dejenerasyonunu gösterebilir.
 
 
  
 
 
 Örneklemek gerekirse, sağlıklı bir karşılaştırma çekimi:
 
 Sıradışı bir köpeği örnek olarak kullanarak kraniyal servikal omuriliğin normal seyri ve dens ekseninin normal pozisyonu
 
 
 
  
 
 tartışma
 
 Konjenital atlantoaksiyel instabilite/subluksasyon, Yorkshire Teriyerleri, Oyuncak Kanişler ve Chihuahualar gibi küçük köpek ırklarında daha yaygındır, ancak bazen büyük köpek ırklarında ve kedilerde de ortaya çıkabilir.Semptomlar ortalama 21,3 aylıkken başlar ve aşırı derecede aşırı şiddet ile karakterize edilir. Omurganın atlantoaksiyel ekleminin fleksiyonu, eksenin atlasa göre dorsal subluksasyonuyla sonuçlanır ve omuriliğin ventral kompresyonuna neden olabilir Semptomlar akut veya kademeli olabilir ve ataksili veya ataksisiz hareket sırasında ağrıdan kuadriplejiye, solunum durması ve ölüme kadar değişebilir. en ağır vakalardaEn yaygın İnstabilitenin nedenleri, atlantoaksiyal eklem, enine bağ ve dens ekseni bölgesindeki anormal şekilde gelişmiş kemikler ve bağlardır.
 
 terapi
 
 Konservatif tedavi genellikle splintlemeyi, servikal omurganın stabilizasyonunu, dinlenmeyi ve ilaç tedavisini içerir.  Konservatif tedavi vakaların yaklaşık %62'sinde başarılı olur, düzelme olmazsa cerrahi tedavi önerilir.  Atlantoaksiyal eklemi stabilize etmeyi amaçlayan çeşitli cerrahi yöntemler vardır.  Cerrahi tedavi vakaların yaklaşık %60-90'ında başarılıdır
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 236
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 7 / 6 / 1402
.

konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی