.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 Cuterebra Enfestasyonunun     

 
 
 
 Bu,  sekiz haftalık bir kedi yavrusunun minik burun deliğinden
 
 
devasa bir Cuterebra botfly larvasının çıkarıldığı korkunç andi
 
 
 
 Bu Yavru kedi, Animal veteriner hastanesine geldiğinde kronik burun akıntısı çekiyordu.
 
Sekiz haftalık kedi yavrusu kliniğe başvurduğunda kronik bir hapşırma ve okülonazal akıntı öyküsü ve aşırı derecede şişmiş bir sağ burun deliği vardı.
 
"Yavru kediyi sakinleştirmeye karar verdim ve orada devasa bir sinek olacağını asla tahmin edemezdim!
 
"Genellikle, yaklaşık bir santimetre uzunluğundadırlar ve derinin içine gömülü halde bulunurlar - bu şimdiye kadar gördüğüm en büyüğüydü... ve burundaydı!
 
"Yavru kedi artık daha iyi durumda ve sahibi tarafından bildirilen herhangi bir endişe yok; artık akıntı yok, hapşırma yok.
 
◼ Küçük Hayvanlarda Cuterebra Enfestasyonunun Etiyolojisi
 
 
Yetişkin Cuterebra sinekleri büyük ve arı benzeridir ve beslenmez veya ısırmaz. Dişiler yumurtalarını hayvan yuvalarının açıklıklarının çevresine, yuvalara, normal konakçıların yol kenarlarına veya bu alanlardaki taşlara veya bitki örtüsüne bırakır. Bir dişi sinek, yaşam alanı başına 5-15 yumurta ve> 2.000 yumurta bırakabilir.
 
Hayvanlar, kontamine alanlardan geçerken istilaya uğrar; yumurtalar, yakındaki bir konakçıdan gelen ısıya yanıt olarak çatlar. Hedef konukçuda, larvalar vücuda ağızdan veya burun deliklerinden tımarlama sırasında veya daha az yaygın olarak açık yaralardan girer.
 
Penetrasyondan sonra larvalar, vücut üzerinde çeşitli türe özgü deri altı bölgelere göç ederler ve burada gelişirler ve bir solunum deliği aracılığıyla hava ile iletişim kurarlar. ~30 gün sonra larvalar deriden çıkar, toprağa düşer ve pupa olur. Pupa süresi çevresel faktörlere ve kış diyapozuna bağlı olarak değişir.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 215
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 25 / 3 / 1402
.

 

 ishal tedavisinde elektrolit kullanımı
 
Elektrolitler, ishal buzağılar için tedavi planının önemli bir bileşenidir. Bir buzağı ishal olduğunda sodyum, potasyum ve klorür gibi önemli elektrolitleri kaybeder, bu da dehidrasyona ve diğer komplikasyonlara yol açabilir. Elektrolit solüsyonları, bu kayıp elektrolitleri değiştirmek ve buzağının susuzluktan kurtulmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Yaralı buzağılara elektrolit solüsyonları ağızdan verilebilir. Doğru dozajı ve uygulamayı sağlamak için elektrolit paketi üzerindeki talimatları dikkatle takip etmek önemlidir. Genel olarak, elektrolit solüsyonları tek bir büyük doz yerine sık sık küçük miktarlarda verilmelidir. Bu, buzağının boğulmasını önlemeye yardımcı olur ve elektrolitlerin düzgün bir şekilde emilmesini sağlar.
Elektrolit çözeltileri, buzağı için ek enerji sağlayabilen glikoz veya glisin gibi başka bileşenler de içerebilir. Bazı elektrolit çözeltileri, bağırsak sağlığını desteklemek için probiyotikler veya diğer takviyeleri de içerebilir.پElektrolit solüsyonlarının isilik tedavisi değil, buzağının iyileşmesine yardımcı olacak destekleyici bir tedavi olduğunu unutmamak önemlidir. Elektrolitlere ek olarak, yaraların nedenine ve şiddetine bağlı olarak antibiyotikler veya antienflamatuar ilaçlar gibi başka tedaviler gerekli olabilir.
Sonuç olarak, elektrolitler islaklı buzağılarda tedavi planının önemli bir bileşenidir. Elektrolit solüsyonları, kaybolan elektrolitlerin yerine konmasına ve dehidrasyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Buzağılarda ishalin doğru teşhisi ve tedavisi için elektrolit paketinin üzerindeki talimatlara dikkatle uyulması ve bir veteriner hekime danışılması önemlidir.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: küçük bas hayvanlar دامهای کوچکsmal animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 240
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 18 / 3 / 1402
.

 

 

Isı Stresini Yönetmek ve Ölçmek
 
 
Tutarlı ısı stresinin zamanı geldi. Isı stresi altındaki inekler daha az süt üretir, doğurganlığı azalır ve daha yüksek SCC'ye sahiptir. Uygun ısı azaltma sağlanmasının çiftlik üzerinde hem ekonomik hem de refah etkisi olabilir.
 
İnekler ne zaman ısı stresi yaşar?
 
Bütün inekler yemi sindirerek ve süt üreterek ısı üretirler. Ayrıca çevrelerinden ısı alırlar. Bir inek ısı stresine girdiğinde hem hava sıcaklığı hem de nem etkili olabilir. Bir Sıcaklık Nem İndeksi, her iki faktörü de göz önünde bulundurarak ısı stresi seviyelerini tahmin eder. Örneğin inekler, %40 nem ile 72 dereceye kadar düşük sıcaklıklarda ısı stresi yaşayabilir. Yüksek verimli inekler 68 derecede ısı stresi altında olabilir.
 
Isı azaltımı nerede sağlanır?
 
Artan solunum hızı, nefes nefese kalma ve gruplar halinde toplanma ısı stresinin belirtileridir. Isı hafifletme, fiziksel semptomlar gösterilmeden çok önce uygulanmalıdır.
Çiftlikte her yaş grubuna soğutma sistemi sağlanmalıdır. Süt üretiminin azalması ve doğurganlık endişeleri nedeniyle çoğunlukla süt veren inekleri düşünüyoruz. Bununla birlikte, tutma bölmesi, emziren grupta ısı azaltmanın yetersiz sağlandığı bir alandır. Bazı inekler, tutma bölmelerinde günde 4 saate kadar vakit geçirebilir, ancak tutma bölmelerini doğal olarak havalandırmak genellikle zordur. Bu nedenle, hızlı hareket eden hava ile ıslatma sistemini birleştirmek genellikle pim alanlarını tutmak için en iyisidir.
Kuru ineklerde veya düvelerde süt üretimi konusunda endişelenmemize rağmen, ısı stresi gelecekteki üretkenliği ve doğmamış buzağıları etkileyebilir. Barajdaki ısı stresi, gelişmekte olan fetüsün hayatta kalmasını ve gelecekteki sağlığını ve üretimini etkileyebilir.
 
Isı azaltmanın etkili olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir çiftliğin ısı stresini yönetmede ne kadar iyi olduğunu belirlemek zor olabilir. Isı stresi azaltımını ölçmenin bir yolu, yaz-kış oranı kullanmaktır. Yaz-kış oranını hesaplamak için yaz üretim değişkenini (süt üretimi, gebelik oranı) kış üretim değişkenine bölün. Hesaplamada yaz ve kış aylarının ortalamaları veya belirli zaman noktaları kullanılabilir. Amaç, bire yakın bir orana sahip olmaktır. Oranın 1 olması, çiftliğin ısı stresi çökmesi yaşamadığı anlamına gelir. Bir uyarı olarak - süt üretim oranları birden az olma eğilimindedir. Bununla birlikte, somatik hücre sayıları tipik olarak yaz aylarında daha yüksek olduğundan, somatik hücre sayısı oranları birden fazla olma eğilimindedir.
 
 
 
 
Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 265
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 16 / 3 / 1402
.

 

 Bir arkadaştan bir makale 

 Osteoartrit ve Evcil Hayvan Ebeveynlerinin Bilmesi Gerekenler
 
Merhaba, evcil hayvan ebeveynleri! 2 yaşındaki muhteşem Labrador'um  hakkında konuşalım. Neşe dolu bir kalbe ve oyuncu bir ruha sahip, oldukça karakterli biri. Yine de, yolculuğu güllük gülistanlık olmadı; benim köpeğim, teşhisinin bir kanıtı olan osteoartrit olan artrit ağrısıyla mücadele ediyor.
 
Kısa süre sonra osteoartritin tüylü dostlarımızda ilerleyici eklem ağrısına yol açan bir durum olduğunu keşfettim. Birçok cinsi etkileyen, ne kadar yaygın olduğunu öğrendiğimde şok oldum. Bu hastalık benim köpeğime dokunmuş, hayatını değiştirmişti ve ben onu anlamaya kararlıydım.
 
 
Başlangıçta  köpeğimin teşhisi konusunda kafam karışmıştı, artritin o zamanlar yaşlı köpeklere özel olduğunu düşünüyordum. Bununla birlikte, beni şaşırtacak şekilde, osteoartrit, orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde, özellikle dev ırklarda daha yaygın olmasına rağmen, köpekleri bir yaşındaki kadar etkileyebilir.
 
köpeğimin durumunda, artrit ağrısı ilk başta hafifti. Arka ayaklarının daha zayıf göründüğünü, hareket ettiğinde hafif bir tereddüt olduğunu ve tanınmış bir evcil hayvan maması şirketinden aldığı en sevdiği kuru mamaya genellikle dokunulmadığını fark ettim. Kısa süre sonra şakacı tavrı solmaya başladı ve o zaman bir şeylerin doğru olmadığını anladım.
 
Ticari Evcil Hayvan Maması ve Artrit Hakkındaki Gerçeği Ortaya Çıkarma
 
Bir veteriner ziyareti ve birkaç kan testi sonrasında cevabımızı aldık. köpeğimin artritik eklemlerini etkileyen kronik bir ağrı durumu olan osteoartriti vardı. Diyetinin bunda oynadığı rolü sorgulamama neden oldu. Evcil hayvan ebeveynleri olarak, ticari evcil hayvan mamalarının, özellikle kuru köpek mamalarının dengeli bir beslenme kaynağı olduğuna inanmaya yönlendiriliyoruz. Ancak gerçekte, birçok evcil hayvan yiyeceği aşırı derecede ısıtılır ve bu da hayati besinlerin kaybolmasına neden olur.
 
köpeğim gibi artritli köpekler için yaşam kalitesi, diyetlerini yeniden gözden geçirerek büyük ölçüde iyileştirilebilir. Kuru gıda diyetleri, uygun olsa da, evcil hayvanlarımızın ihtiyaç duyduğu temel besinleri yalnızca bazen sağlayabilir. Bununla birlikte, taze yiyecekler, artritik ağrıyı yönetmek için gerekli olan daha geniş bir besin yelpazesi sağlayabilir.
 
köpeğimin Hayatını Geliştirmek: Bir Dönüşüm Kuyruğu
 
 
 
köpeğimin teşhisini ve diyetinin etkisini anlamak bizim için çok önemli bir andı. Diyetini önemli ölçüde değiştirdik ve sağlığını iyileştirmek için ek takviyeler getirdik. Super Feedy Slow Feeder Köpek Kasesinin yanı sıra, bu eklemeler köpeğimin hayatını gerçekten değiştirerek canlılığını ve neşesini geri getirdi.
 
köpeğimin rutinine yapılan en önemli eklemelerden biri, ortak ve genel sağlık yararları ile tanınan doğal bir takviye olan Rose Hip Vital'dir. Güçlü antioksidanlarla dolu ve C vitamini açısından zengin olan Rose Hip Vital, köpeğimin artritik eklemlerindeki iltihaplanmayı azaltan doğal bir anti-enflamatuar görevi görür. Bu ek, rahatsızlığını hafifletmede ve genel eklem sağlığını desteklemede çok önemli bir rol oynadı.
 
Anitol Rapid, akut ağrının yönetilmesine yardımcı olur ve gelişmiş hareketliliği teşvik ederek köpeğimin daha özgür ve rahat hareket etmesini sağlar. Ek olarak, Anitol Rapid'i köpeğimin günlük rutinine dahil ediyoruz. Bu ek, akşam yemekleri ile karıştırılarak eklemlerini ve genel hareketliliğini daha da destekler.
 
Super Feedy Slow Feeder Dog Bowl ve fizik tedavinin yararları ile birleşen bu diyet ilaveleri, köpeğimin hayatı üzerinde derin bir etkiye sahip oldu. Hareket kabiliyeti ve gücü kademeli olarak geliştikçe arka bacak zayıflığında önemli gelişmeler gözlemledik. Kan basıncı dengelendi ve genel sağlığına ve canlılığına katkıda bulundu.
 
Azalan ağrı ve artan hareketlilik ile köpeğimin neşeli ruhu yeniden su yüzüne çıktı. Yürüyüşlere, oyun zamanına ve tüylü arkadaşlarıyla etkileşim kurmaya olan hevesini yeniden kazandı. Onun dönüşümüne tanık olmak inanılmaz derecede ödüllendirici oldu ve bize özel bakımın gücünü ve artriti yönetmeye yönelik bütüncül yaklaşımları hatırlattı.
 
köpeğimin artritle olan yolculuğu bize, benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için diyet, takviyeler, özel beslenme araçları ve hedefe yönelik tedavileri birleştiren kapsamlı bakımın önemini öğretti. Diyetini, takviyelerini ve egzersiz rutinini gerektiği gibi ayarlayarak köpeğimin ilerlemesini yakından izliyoruz. Her gün, bu değişikliklerin onun yaşam kalitesi üzerindeki dikkate değer etkisi bize hatırlatılıyor.
 
Bu müdahaleler sayesinde, köpeğimin hayatını iyileştirerek hareket kabiliyetini yeniden kazanmasına, ağrısını azaltmasına ve mutlu, aktif bir köpek olmanın sevincini yeniden yaşamasına yardımcı olduk. Bu, kişiselleştirilmiş bakımın dönüştürücü gücünün ve sevgili tüylü dostlarımıza olan sarsılmaz sevgimizin bir kanıtıdır.
 
köpeğimin Yolculuğundan Evcil Hayvan Ebeveynleri İçin Dersler
 
Evcil hayvan ebeveynleri olarak, köpeğimin yolculuğu bize kritik bir ders veriyor: farkındalık. Osteoartrit sessiz bir hastalıktır ve genellikle evcil hayvanlarımızın doğuştan gelen acıyı gizleme yeteneği tarafından maskelenir. Uyanık kalmalı ve ince işaretler aramalıyız. Davranışlarında hafif bir değişiklik, oynamaya olan ilginin azalması veya köpeğimin durumunda, özellikle arka ayaklarda harekette bir tereddüt olabilir.
 
Konu mamaya gelince, evcil hayvan maması endüstrisi tarafından evcil hayvanımızın beslenmesi için kuru mamaya güvenmeye şartlandırıldık. Ancak köpeğimin hikayesi, evcil hayvanlarımızın diyetinde taze yiyecekleri dikkate almanın önemine ışık tutuyor. Bu basit değişiklik, artritli köpeklerin yaşamlarını önemli ölçüde iyileştirerek, onlara kronik ağrıdan kurtulma ve yaşam kalitelerini artırma olanağı sağlayabilir.
 
Son olarak, veterinerinizle yakın çalışmayı unutmayın. Düzenli kan testleri, köpeğinizin kan şekeri düzeylerini ve artrit ve diyabetik nöropati ve böbreküstü bezi işlev bozukluğu gibi diğer ilgili durumları yönetmede gerekli olan diğer hayati parametreleri izlemenize yardımcı olabilir.
 
Ezber Bozan: Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesi
 
 
 
köpeğimin artritini ve kilo kontrolünü yönetmek, onun doyurucu iştahı göz önüne alındığında, bir zorluk teşkil ediyordu. Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesini yeme rutinini olumlu yönde etkilemek için tasarladım. Dağınık yiyeceklerin benzersiz tasarımıyla köpeğim, her bir parçayı geri almak için biraz daha fazla çalışarak daha yavaş yemeyi ve daha iyi sindirimi destekler. Kase ayrıca mide sorunlarının önlenmesine yardımcı olarak ek faydalar sağlar.
 
Super Feedy Slow Feeder Köpek Kasesinin önemli bir avantajı porsiyon kontrolüdür. köpeğimin yemeğini tartarak, etkili kilo yönetimi için çok önemli olan, öğün başına doğru miktarda kalori almasını sağlayabilirim. Kalori içeriği yiyecekler arasında değişir, bu nedenle porsiyonlarını ölçmek aşırı yemeyi önler ve artritik eklemleri üzerindeki baskıyı azaltır.
 
Porsiyon kontrolünün ötesinde, Super Feedy Bowl, köpeğimin bilişsel işlevini geliştirdi. Köpek yaşlandıkça bilişsel işlev bozukluğu endişe kaynağı olabilir, ancak kasenin yapboza benzer tasarımı onu zihinsel olarak meşgul tutar. Bu, zihni için yemek zamanı sırasında uyarım sağlayan mini bir egzersiz gibidir.
 
köpeğimin Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesini kullanmasını izlemek bir zevktir. Her bir parçayı çeşitli kuytu köşelerden alma stratejisi ve kararlılığı eğlenceli. Ancak eğlence faktörünün ötesinde, bu basit ama etkili aracın köpeğimin artritini ve genel sağlığını yönetmeye önemli ölçüde katkıda bulunduğunu bilmek güven verici.
 
Super Feedy Yavaş Besleyici Köpek Kasesi, köpeklerim için oyunun kurallarını değiştirdi. köpeğimin fazla yememesini, kilosunu kontrol etmesini ve artritini etkili bir şekilde ele alırken zihinsel uyarım sağlamasını sağlar. Benzer zorluklarla karşılaşıyorsanız, Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesi gibi yavaş besleyici bir kase düşünün. Köpeğinizin esenliğini artıran ve yaşam kalitesini artıran değerli bir yatırımdır.
 
Sonuç
 
köpeğimin yolculuğu hem bir öğrenme deneyimi hem de duygusal bir hız treni oldu. Bununla birlikte, köpeklerde osteoartritin gerçekliğini, diyetin rolünü ve erken teşhisin önemini vurguladı.
 
Bu yolculuk boyunca, köpeğimin ruhu her zamanki gibi dayanıklı olmaya devam ediyor ve bize zorluklar karşısında cesaret ve neşeyi öğretiyor. Öyleyse, hayatı ne olursa olsun kuyruk sallayarak yaşamamızı hatırlatan köpeğim'e ve tüm tüylü arkadaşlarımıza kadeh kaldıralım. İşte tüm evcil hayvanlarımız için daha parlak, daha sağlıklı bir gelecek!
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 286
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 3 / 1402
.

 

 

Köpeğimin ishali Tıbbi Bir Acil Durum mu?

 

Köpek sahipleri olarak hepimiz tüylü dostlarımızı sağlıklı ve mutlu tutmak isteriz. Ancak sevgili evcil hayvanlarımız mide rahatsızlığı veya ishalden muzdarip olduğunda, bu üzücü olabilir. Köpeklerimiz Belle ve Marley ile kendi deneyimlerimizde bu sorunla karşılaştık ve beraberinde gelen zorlukları anladık. Bu nedenle, köpek sahiplerinin bu yaygın sorunla başa çıkmalarına yardımcı olmak için bu kılavuzu bir araya getirdik. İster basit bir sindirim rahatsızlığından isterse altta yatan daha ciddi bir durumdan kaynaklansın, size köpeklerde ishalin nedenleri, belirtileri ve tedavileri hakkında bilgiler, ishalli bir köpeği neyle beslemeniz gerektiği ve gelecekteki salgınları önlemeye yönelik ipuçları sağlayacağız. .

 
Köpek arkadaşınızın akan kakası veya yumuşak dışkısı varsa, bu gülünecek bir şey değildir. Bir köpeğin yememesi gereken bir şeyi yediği "çöp bağırsağı" veya diyet kararsızlığı gibi mide rahatsızlığı için basit bir açıklama olabilir. Köpeklerde ishal genellikle bir teşhisten çok bir semptomdur, bu nedenle tablo biraz daha karmaşık olabilir.
 
Köpeklerde ishal, çeşitli hastalık ve durumlardan kaynaklanabilir.
 
Köpeklerde ishal, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve durumlardan kaynaklanabilir:
 
pankreatit parvovirüs
Hastalık virüsü
Yiyecek alerjileri (gıda alerjileri)
Anksiyete veya stres
Düzenli gıda diyetinde ani bir değişiklik
Bağırsaklardaki parazitler (paraziter enfeksiyonlar)
Toksinlerin yutulması Addison hastalığı
Ekzokrin pankreas yetmezliği ile sonuçlanan bir karaciğer hastalığı
bağırsak kanseri
Bir veteriner tarafından yapılan muayene, evcil hayvan ebeveynlerinin köpekleri için en iyi beslenmeyi bulmalarına ve ishalin altında yatan nedeni belirlemelerine yardımcı olabilir.
 
Köpeklerde ishal nöbetleri veya mide rahatsızlığı ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Evcil hayvan ebeveynleri olarak, köpeğiniz 24 saatten fazla kusuyorsa ve ishal yaşıyorsa lütfen veterinerinizi arayın. Dışkısında kan fark ederseniz, derhal veterinerinize başvurun. Köpeğiniz, zayıflamasına, iştahını kaybetmesine ve uyuşuk olmasına neden olabilecek şiddetli susuzluktan muzdarip olabilir. Bu böbrek yetmezliğine yol açabilir.
 
Köpeğinizin dışkısında kan veya kanlı ishal varsa harekete geçmek için beklemeyin. Genellikle bağırsaktaki iç kanamadan kaynaklanırlar. Özellikle düzenli olarak ilaç almamışsa, veterinerinizin bu sorunu bildiğinden emin olun. Muhtemelen kanamayı durdurmak için ameliyat önerecektir.
 
İshalli Bir Köpeğe Ne Beslenir?
 
Köpeğinizin küçük bir öğün yeme zamanı geldi ama ishalli bir köpeği neyle beslersiniz? Yumuşak, kolayca sindirilebilir, sindirim sistemini yatıştırıcı yiyecekler seçmelisiniz. Aşağıda denenmiş ve doğrulanmış beş öneri bulunmaktadır.
 
Bu yiyeceklerin her birinden az miktarda alarak başlayın: Küçük ırklar için bir çorba kaşığı yiyecekle başlayın. Yaklaşık bir golf topu büyüklüğünde, büyük ırklar için yaklaşık iki yemek kaşığı yiyecekle başlamanız önerilir.
 
Bu harika yiyecekleri deneyin:
 
1. Yalın Protein
 
Derisiz tavuk göğsü
 
Temel protein sağlamasına rağmen, az yağlı etler köpeğinizin midesine karşı naziktir. Aşağıdaki gibi etleri deneyebilirsiniz:
 
Derisiz tavuk göğsü
kıyılmış yağsız et
Türkiye
Isırık büyüklüğünde parçalar halinde doğrayın, pişene kadar kaynatın, sonra süzün. Herhangi bir tuz, yağ, tereyağı veya baharat eklemenize gerek yoktur.
 
2. Beyaz Pirinç
 
 
Pirinç iyice durulanmalı ve ardından paketteki talimatlara göre hazırlanmalıdır. Oda sıcaklığında servis edebilirsiniz. 50/50 pirinç ve yağsız protein karışımı yapmak istiyorsanız (yukarıya bakın), yağsız protein ekleyebilirsiniz (yukarıya bakın). Alternatif olarak kahverengi pirinç kullanabilirsiniz.
 
3. Patates
 
Köpekler patates yemekten hasta olabilir
 
Köpekler, bir solanin bileşiği içerdikleri için patates yemekten hasta olabilirler. Pişirmenin bir sonucu olarak, patatesler solanin içeriğini kaybeder ve bu da onları güvenli bir şekilde tüketir.
 
Bunu lokmalık parçalar halinde keserek ve tamamen pişene kadar kaynatarak veya fırınlayarak hazırlayabilirsiniz. Kızartmaktan veya tereyağı, baharat veya tuz eklemekten kaçının.
 
4. Konserve Kabak
 
Köpeğinizin kasesine az miktarda mama koyun ve servis yapın. Büyük yetişkin köpekler için 1-3 yemek kaşığı mama verin. Küçük ve orta boy köpekler için 1-3 çay kaşığı uygundur. Kabak turta karışımı değil, sade balkabağı servis edin.
 
5. Reçeteli Köpek Maması
 
Köpek maması markaları genellikle ishal tedavisi gibi belirli sağlık sorunları için karşı ilaçlar sunar. İshalin nedenini ele almak ve çözmek için açıkça formüle edilmiş terapötik diyetleri kullanmak için genellikle veterinerinizden bir reçete almanız gerekir. Veteriner diyetleri TR Gastroenteric Formula ve Hill's I/D ishalli köpekler için bazı popüler tıbbi mamalardır.
 
İshalinin nedenine bağlı olarak, köpeğinizin belirli sağlık koşulları için tasarlanmış mamaları yemesi faydalı olabilir. Alerji nedeniyle ishal olan köpekler, hipoalerjenik veya yeni proteinli yiyeceklerle (yeni bir protein türünden yapılan yiyecekler) beslenmekten fayda görebilir.
 
Hazırlamak için gıda paketinin üzerindeki talimatları izleyin.
 
Hassas Mideler İçin Köpek Maması
 
 
 
 
 
Ayrıca, bir veteriner reçetesi olmadan mide-bağırsak sorunlarını tedavi etmek için formüle edilmiş ticari köpek mamaları da bulabilirsiniz. Sindirime yardımcı prebiyotik lifler içeren Hill's Science Diet Adult Sensitive Stomach & Skin Chicken Recipe Kuru Köpek Mamasını veya canlı probiyotiklerle bağırsak sağlığını destekleyen Purina Pro Plan'ın Kuzu ve Yulaf Ezmesi Formüllü Kuru Köpek Mamasını seçebilirsiniz.
 
Burada açıklanan yiyecekler tüm köpeklere yardımcı olmayabilir, ancak bazı durumlarda yardımcı olabilirler. Bu mamayı verdikten sonraki birkaç gün içinde herhangi bir gelişme görmezseniz veterinerinize danışılmalıdır.
 
Hazırlamak için gıda paketinin üzerindeki talimatları izleyin.
 
Dışkıları normale döndükten sonra iki veya üç gün boyunca köpeğinizi yumuşak bir diyetle beslemeye devam edin. Bu arada, köpeğiniz buna tahammül ederse, ona verdiğiniz mamayı kademeli olarak artırın. Köpeğinizin ishali (akıntılı dışkı) iki günden fazla sürdüyse, veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
 
İlk önce köpeğinizin normal mamasından az miktarda yumuşak mama ile karıştırmalısınız. Köpeğinizin diyetini kademeli olarak üç ila beş gün içinde normale döndürmek yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizin midesini rahatsız etmemek için yavaşça normal mamaya geçin.
 
Köpek İshaline Diğer Çözümler
 
Yumuşak yiyeceklerin bağırsakları iyileştirmek ve köpeklerde ishali durdurmak için yeterli olmadığı zamanlar vardır. Sorunu çözmek için ilaç veya takviye gibi ek desteğe ihtiyaç duyulabilir. Aşağıdakilerden herhangi birini köpeğinize vermeden önce veterinerinize danışmanız çok önemlidir - köpeğinizin durumunu değerlendirebilir ve hangi tedavilerin en etkili olduğuna karar verebilirler.
 
Sonuç
 
Köpeklerin Yeme Şeklini İyilik için Değiştirmek!
 
 
GI yolunun dinlenip iyileşebilmesi için köpeklerden 12 saat boyunca yiyecek almamalısınız. Yavru köpeklerden, küçük ırklardan, yaşlılardan veya sağlık sorunları olan köpeklerden mama vermemeden önce lütfen veterinerinize danışın.
 
Köpekler genellikle çeşitli faktörlerden dolayı ishalden muzdariptir. Bazen normal beslenmeleri doğru bir şekilde dengelenmez, bazen stresli ve bazen de hastadırlar. Sebep ne olursa olsun, evcil hayvanınızın nemli kalması ve besleyici yiyeceklerle beslenmesi çok önemlidir. Bu, hızlı bir şekilde iyileşmesine ve daha fazla sorundan kaçınmasına yardımcı olacaktır.
 
Küçük porsiyonlarda yumuşak bir diyet servis edin. Dışkıları iki ila üç gün boyunca normale döndükten sonra köpeğinizin normal diyetine yavaşça yeniden başlayın.
 
Tabii ki, köpeğiniz ishal veya mide rahatsızlığı çekiyorsa, semptomlarını hemen tedavi etmeniz önemlidir. Onu rahat ve sakin tutun ve sistemini temizlemek için bol su kullanın. Sağlık durumunun tedavisine yardımcı olması için yukarıdaki yiyeceklerin listesine bakın.
 
Yavru köpeğiniz tekrar tekrar ishal veya kronik ishal atakları geçirdiğinde derhal veterinerinize veya en yakın acil hayvan hastanesine başvurmalısınız. Köpeğinizin bu sorunu yaşamasına izin vermeyin; ona ihtiyacı olan tüm besinleri sağlayacak sağlıklı bir diyetle mutlu bir hayat yaşamayı hak ediyor.
 
Köpeklerin Yeme Şeklini İyilik için Değiştirmek!
 
Sorumlu evcil hayvan ebeveynleri olarak, yardım etmek için her şeyi yapmak istediğinizi biliyoruz. Yemekten sonra hasta bir köpekle yaşamak hiç eğlenceli değil. İki köpeğimiz Marley ve Belle hızlı yemek yemeyi sever! Bu nedenle, bir köpekle yemek yedikten sonra acı ve rahatsızlık içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tam olarak biliyoruz.
 
Üstün, Çok Yönlü 4'ü 1 Arada Yavaş Besleyici Köpek Kasesi'ni sunuyoruz! Bu yeni yavaş beslenen köpek mama kabı, modern tasarımı yenilikçi işlevsellik ile birleştirdiği için heyecanlıyız. Yavaş bir besleyiciden daha fazlası. Köpeğinizin yemek saatinde doğal olarak yavaşlamasını sağlayan yavaş besleyici bir kase ve evcil hayvanınızın püreler, güveçler veya ıslak yiyecekler gibi çeşitli lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarabilmesi için ters çevrilebilir bir yalama matı. Kolay lezzetli yiyecek hazırlama ve saklama için mükemmel bir kase, köpek maceralarınız için köpek dostu bir seyahat kasesi olarak ikiye katlanır.
 
Köpeğiniz size huzur veren daha mutlu, daha sağlıklı bir yemek zamanı deneyimine sahip olacak.
 
 
 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 

 

 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 219
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 3 / 1402
.

 

 

Buzağıları Otomatik Besleyicilere

Geçirmek İçin 10 İpucu

Yaş, iştah ve eğitim başarıyı etkiler

Otomatik beslemeli grup barındırma, sütten kesilmiş buzağıları büyütmek için başarılı bir sistem olabilir. Ancak buzağılar yavaş başlarsa, bu yetiştirme yöntemine geçiş felaketle sonuçlanabilir. Buzağı yetiştiricileri otomatik besleme sistemleriyle daha fazla deneyim kazandıkça, buzağıların bireysel barındırma ve beslemeden grup yetiştirmeye sorunsuz bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz:

 

1. TRANSFER YAŞI İÇİN BİR STRATEJİ GELİŞTİRİN

 

İdeal olarak, buzağılar mümkün olan en kısa sürede otomatik beslemeye geçmelidir. Süt Ürünleri Buzağı Tartışması Akademi, bazı mandıraların buzağıları 2 ila 3 günlükken bile otomatik yemliğe geçirebildiğini belirtirken, diğerleri buzağılar 2 haftalık olana kadar bekler. Sürü boyutu, bölmelerin ne kadar hızlı dolabileceğinin en büyük diktatörüdür.

 

2. SATIŞ AHIRLARINA VE ÇOK KAYNAKLI BUZAĞILARA DAHA FAZLA ZAMAN VERİN

 

Yüksek sağlık statüsüyle yönetilen tek bir mandıradaki buzağılar genellikle doğumdan birkaç gün sonra taşınabilir.Ancak Süt Spesiyaliteleri danışmanları, çiftlikler arasında taşınan çeşitli kaynaklardan gelen buzağıları önermektedir. ve bir satış ahırından geçmiş olabilir, genellikle ekstra kişisel bakıma ihtiyaç duyar. Genellikle fakir veya bilinmeyenleri vardır. kolostrum durumu ve 10 ila 14 günlük olana kadar bireysel olarak yetiştirilirlerse daha iyi sonuç verirler.

 

 3. YAŞ AYRILMASINI İZLEYİN

 

Daha yaşlı, agresif kümes arkadaşlarıyla rekabet eden çok genç buzağılar genç olanlar büyük bir dezavantajda. Genel olarak, bir yayılma en fazla 3 hafta tavsiye edilir ve daha küçük bir yaş aralığı herzaman daha iyi.

 

4. GÜÇLÜ BİR EMZİRME İÇİN BEKLEYİN

 

Hareket etmek için “doğru” yaşta olan buzağılar bile, eğer hareket ederlerse hazır olmayabilirler.agresif bir şekilde yemek yemiyorlar. kadar bireysel muhafazalarda tutun. Doyurucu bir iştahı var ve iyi içiyorlar.

 

5. BİREYSEL ŞİŞELERİ KARIŞTIRMAK İÇİN BESLEYİCİYİ KULLANIN

 

Buzağılar kolostrumun ötesinde bireysel barınaklarda tutuluyorsa ve site-süt besleme dönemi, hangi süt formülasyonu karıştırılıyorsa onu kullanın Jim Fischer'a otomatik besleme ile şişelerini doldurmasını tavsiye ediyor üretici Forster-Technik. Böylece alışacaklar sıvı rasyonun tadı ve aroması ve sindirimi ayarlamanıza gerek kalmayacak-özellikle hareket ettirildiklerinde.

 

6. DOLDURUN, AÇ EĞİTİN

 

Milk Specialties Global, Otomatik Buzağı Besleyici El Kitabında aç buzağıların hareket ettirilmemesini tavsiye eder. Bunun yerine, onları akşam biberonla beslemelerini aldıktan sonra yeni kalem, böylece onlar rahatlayabilir ve yeni ortamlarına yerleşebilirler. Otomatik eğitim Yemleme ertesi sabah buzağılar açken başlayabilir ve hareketle vurguladı.

 

7. BAŞLANGIÇTA MEME TAKIMI

 

Süt Spesiyaliteleri, buzağılara yemlikte yardımcı olmayı tavsiye ediyor ilk sabah beslenmesi için, ardından öğleden sonraya kadar beklemek ya da akşam tekrar antrenman yapmak için. Benzer şekilde, Forster ile Fischer-Technik, ilk saatler arasında 10 saat ile 12 saat arasında tavsiyede nbulunur.ve ikinci eğitimler. Ertesi gün, yalnızcasabah ve yalnızca besleyici raporu hiçbir etkinlik göstermiyorsa o buzağı için

 

8. SAKİN VE NAKİT BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIN

 

Emziği eğitirken acele etmeyin. Çoğu otomatik besleyicide bir yoluyla kademeli olarak süt vermenizi sağlayan eğitim pompası meme ucu Buzağıların pozisyon almak için biraz rehberliğe ihtiyacı olabilir doğru bir şekilde, ancak bunları her zaman nazikçe ele alın çünkü istemezsiniz. besleme istasyonundan korkmaları.

 

9. MEVCUTSA ÖNCELİK AYARLARINI KULLANIN

 

Bazı makineler programlanabilir, böylece yeni hayvanlar öncelikli beslemeler alın. Örneğin, buzağılar pri-bölmede kaldıkları ilk 7 gün ority. Öncelikli bir buzağı ise besleme istasyonuna girer, makine hemen geçiş yapar Potansiyel olarak arzı kapatarak bu buzağıyı besleyin. önünde besleyen yaşlı buzağı.

 

10. AŞIRI EĞİTİM YAPMAYIN

 

Buzağılar sağlıklı ve açsa neredeyse tamamı buzağı kapar. diğer buzağıları gözlemleyerek ve takip ederek yemleme sistemine Emzirmek ve açlığı gidermek için doğal içgüdülerini kullanırlar. Eğer sen Onlara çok fazla "bakıcılık yapın", davranış damgası vurma riskiyle karşı karşıya kalırsınız bu, bir kişinin onları beslemek için orada olmasını bekler. 
 
"Doğru" yaşta olan buzağılar bile eğer hazırlarsa hareket etmeye hazır olmayabilirler agresif bir şekilde yemek yememek. onları içeride tut sahip olana kadar bireysel konutiştah açıcı ve iyi içiyorlar.

 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 349
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 10 / 3 / 1402
.

 

 

Taşlık erozyonunun  nedeni

 

Taşlık erozyonunun çok sayıda nedeni vardır ve bir günlük civcivler kadar erken görülür. Taşlık astarındaki erken hasar, yumurtadan yeni çıkmış civcivlerde artan hastalık ve ölümlere yol açar ve kuluçka sürecine veya tavuğun diyetine bağlanabilir.
Bu, koilin tabakasındaki makroskopik kusurların yanı sıra taşlık mukozasındaki kusurlar ve iltihaplanma ile karakterize edilir.
 
Kümes hayvanlarında Taşlık Erozyonlarının sebepleri nelerdir?
Taşlık erozyonları, çoğunlukla, örneğin vitamin eksiklikleri, balık unundaki biyojenik aminler ve mikotoksinler gibi bazı bulaşıcı olmayan beslenme faktörlerine atfedilmiştir.
 
1.Mikotoksinler
Tamamı trikotesen grubuna ait olan T-2 toksini, HT-2 toksini, diasetoksisirpenol (DAS) veya monoasetoksisirpenol (MAS) ile kontamine olmuş yemler, dokularda yanıklar ve tahrişler üreterek midede ve taşlıkta erozyonlara neden olur.
 
2.Bakteriyel Enfeksiyonlar
Proventrikulus ve taşlığı etkileyen en önemli bakteriler şunlardır:
Geçiş bölgesinin anaerobik alanlarında yetişen Clostridium (Clostridium colinum, Clostridium perfringens, vb.) cinsine ait olanlar. Bu durumlarda taşlığın geçiş bölgesinde ve üst kısmında nekroz görülür.
Megabakteri (Macrorhabdus ornithogaster), bakteri gibi görünen ancak aslında mayaya daha yakın olan bir organizma.
3. Maya Enfeksiyonları
İmmün baskılama veya antibiyotik kötüye kullanımı gibi belirli koşullar altında, fırsatçı bir patojen olan Candida albicans mayası gaga, mahsul ve midede kolonize olabilir. Proventrikulusta beyaz kitleler görülebilir.
 
4. Mantar Enfeksiyonları
Belirli durumlarda, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda bunu görebiliriz.
 
5.Viral Enfeksiyonlar
Enfeksiyöz bronşit virüsü, kuş çiçeği virüsü, kuş gribi virüsü, Newcastle hastalığı vb. dahil olmak üzere, Proventrikulus ve taşlığa bulaşan birçok virüs vardır.
 
6. Beslenme Nedenleri--
#Düşük kaliteli balık yemekleri
  Acılaşma, serbest yağ asitleri
  Metionin eksikliği
  Sistin eksikliği
  Selenyum eksikliği
  B6 Vitamini, 12, E Vitamini Eksikliği
 
7.Yönetimsel ve Tartışmalı Nedenler
Beslemeye geç erişim (açlıktan ölme).
Kuluçka ve/veya kuluçka sırasında stres.
Yatak malzemelerinin kötü kalitesi (küf, Mantarlar)
Bakteri veya virüs tarafından dikey enfeksiyon.
Birinci gün civcivlerde bu tür belirtiler görüldüğünde, dokuların yenilenmesini hızlandırmak için bir vitamin solüsyonu verilmesi tavsiye edilir.
 
   Sonuçlar ve Özet:
  Gizzard erozyon ve ülserasyon sendromu (GEU) dünya çapında yaygındır ve subklinik formu ticari kümes hayvanı sürülerinde yaygın görünmektedir.
Üretim parametreleri üzerindeki etkileri nedeniyle, mide ve taşlığı etkileyen hastalıklar göz ardı edilemez. Çoğu, mikotoksin bağlayıcılar, bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan bitki özleri, yeterli biyogüvenlik programları ve iyi bir beslenme stratejisi kullanılarak önlenebilir."
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 352
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 5 / 3 / 1402
.

 

 

KULAK KESME İLE İLGİLİ BEŞ Efsane.
 
 
Efsane 1: Kulak kırpmak kulak enfeksiyonlarını önler.
Gerçek: Kulak kırpmanın kulak enfeksiyonlarını önlediğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Uygun kulak bakımı, düzenli temizlik ve veteriner kontrolleri, köpeklerde kulak enfeksiyonlarını önlemenin en iyi yöntemleridir.
 
Efsane 2: Bir köpeğin sağlığı veya hijyeni için kulak kırpma gereklidir.
Gerçek: Kulak kırpma tamamen kozmetiktir ve köpeğin sağlığına veya hijyenine fayda sağlamaz. Köpekler bu prosedüre tabi tutulmadan sağlıklı bir hayat yaşayabilirler.
 
Efsane 3: Kulak kesme köpekler için ağrısızdır.
Gerçek: Kulak kırpma, kulakları kesip yeniden şekillendiren, köpeklerde ağrıya, rahatsızlığa ve olası komplikasyonlara neden olan cerrahi bir prosedürdür.
 
Efsane 4: Kulak kırpma, bir cins gerekliliğidir.
Gerçek: Belirli ırklarla tarihsel ilişkisine rağmen, hiçbir cins için kulak kesme gerekli değildir. Irk standartları farklıdır ve birçok köpek kulübesi kulübü ve üreme organizasyonu artık doğal kulakları kabul etmektedir.
 
Efsane 5: Kulak kesme, köpeklerde işitmeyi artırır.
Gerçek: Kulak kırpma, bir köpeğin işitme duyusunu geliştirmez. Dış kulağın şeklinin, iç kulağın anatomisi tarafından belirlenen işitme yetenekleri üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 
 


:: بازدید از این مطلب : 267
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 3 / 1402
.

 

Atlarin Distemper(gurm) hastalginin
 
(Strangles) Patogenezi
 
 
1. Maruz kalma;
2. Lenf düğümlerine translokasyon;
3. Apse oluşumu;
4. 6 ila 21 gün sonra apsenin yırtılması;
5. irin drenajı;
6. Kalıcı enfeksiyonun oluşturulması.
 
Etken maddenin, #Streptococcus equi alt türü equi adı verilen Gram-pozitif bir bakterinin, yüzlerce yıldır #at popülasyonlarına musallat olduğuna inanılıyor.
 
Atlar, S equi'nin nazofarenks ve orofarinkse girmesini takiben, enfekte bir atla doğrudan burundan buruna temas, kontamine yiyecek veya su tüketimi veya kontamine binicilik ekipmanı, ahırlar, giysiler ve insanlar gibi fomitlerle temas yoluyla enfekte olurlar.
 
Atın içine girdikten sonra S equi hızla baş ve boyundaki lenf düğümlerini işgal eder ve burada birkaç saat içinde tespit edilebilir. Lenf düğümlerine böylesine hızlı bir translokasyona, enfeksiyonun bu kritik erken evresi sırasında S equi'yi içine alan ancak öldürmede başarısız olan bağışıklık hücreleri aracılık edebilir.
 
S equi enfeksiyonunun ilk klinik belirtisi, vücut ısısının 38.5°C'ye eşit veya daha fazla artması, artan inflamatuar yanıtı yansıtır ve genellikle bakterinin yayılmasından iki ila üç gün önce gelir. Bu nedenle, vücut sıcaklığının izlenmesi, enfekte atları temas halindeki hayvanlara S equi bulaştırma fırsatı bulamadan önce tespit etmek için en etkili araçtır.
 
İlerleyen günlerde, etkilenen atların #lenf düğümlerindeki apseler büyümeye devam eder ve hava yolunu kısıtlayacak kadar büyük bir boyuta ulaşabilir, bu da bazı hayvanların ölümüne yol açar ve bu hastalığın adının açıklanmasını sağlar. Sonunda, 6 ila 21 günlük bir sürenin ardından apseler patlayarak oldukça bulaşıcı #irin salgılar.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 354
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 3 / 1402
.

konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی