.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

 

 

 

 
 
 Sinyal/geçmiş
 7 yaşında kısırlaştırılmış dişi Maltalı, yaklaşık 3 ay önce rutin diş profilaksisi sırasında tespit edilen eksik dişlerin değerlendirilmesi için yönlendirildi.
 
 Klinik muayene
 Köpek parlak, uyanık, duyarlı ve susuzdu.  Kalp ve akciğerler normal sınırlarda dinlendi.  Anestezi öncesi laboratuvar çalışmalarında özellik yoktu.  Bilinçli ağız muayenesinde sağ (105) ve sol (205) maksiller birinci küçük azı dişlerinin, sol alt çene köpek dişinin (304) ve birinci küçük azı dişinin (305), sağ alt çene birinci kesici dişinin (401) ve kısmen sürmüş sağ alt çene köpek dişinin (404) eksik olduğu ortaya çıktı (  Şekil 1).
 
 Anestezi altında yapılan muayene ve sondalama sırasında, sol maksiller ikinci azı dişlerinin (210) ve sağ ve sol üçüncü azı dişlerinin (311, 411) de eksik olduğu keşfedildi.  Ayrıca sağ maksiller ikinci kesici diş (102) hareketli ve rengi solmuş, sol alt çene kesici dişler (301-303) hareketli ve geri kalan sağ alt kesici dişler (402, 403) kalabalıktı.  Ağız boyunca az veya hafif tartar görüldü.  Sol alt çene birinci azı dişi (309) kısmen sürmüş ve bu dişte 4 mm'lik bir periodontal cep araştırılmıştır.
 
 Ayırıcı tanı
 Eksik diş: Doğuştan kalıcı diş eksikliği;  önceden çekilmiş diş;  diş etinin altında kırık;  gömülü diş.  Kısmen sürmüş dişler: doğuştan, gelişimsel.
 
 Geçici teşhis
 Olası dentigeröz kist oluşumuyla birlikte gömülü diş;  kısmen sürmüş kalıcı alt çene köpek dişleri.
 
 Teşhis testi
 Tüm ağzın intraoral radyografileri çekildi.  Sol mandibular kanin ve birinci premolar dişlerin gömülü olduğu ve bununla ilişkili dentigeröz kist radyografik olarak görüldü.  (İncir. 2).  'Eksik' dişlerin doğru tanısı için ağız içi diş radyografileri bir zorunluluktur.
 
 Tedavi
 Tam diş profilaksisi (yani diş taşı temizliği ve cilalama) yapıldı.
 Eksik köpek dişleri ve küçük azı dişlerinin bulunduğu alan üzerinde bir diş eti kesiği yapıldı ve doku, büyük bir zarf kanadı oluşturmak için periosteal elevatörlerle kemikten nazikçe kaldırıldı.  Gömülü dişleri ortaya çıkarmak için yüksek hızlı, havayla çalışan bir el aleti üzerinde 701 çapraz kesimli konik fissür frezi kullanılarak kemik dikkatlice çıkarıldı.  Hayati yapılara zarar vermemek veya çeneyi kırmamak için dişleri mandibulanın dışına çıkarmak için hafif lüksasyon ve elevasyon uygulandı (Şekil 3).
 
 Kısmen sürmüş sağ mandibular kanin, mineyi açığa çıkarmak, dişin kuronunu uzatmak ve gelecekteki periodontal cep oluşumunu önlemek için apikal yeniden konumlandırma flebi ile tedavi edildi.  Sol mandibular birinci molar, periodontal hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek için kapalı kök düzeltmesi ve periocötik ile tedavi edildi.  Radyografide stabil olmayan kök kırığı olduğu tespit edilen sağ maksiller ikinci kesici dişin yanı sıra mandibular kesici dişlerin tümü çıkarıldı.
 Gömülü dişler, özellikle küçük cins ve brakisefali köpeklerde sıklıkla teşhis edilir ve her zaman radyografileri çekilmelidir.  "
 
 
 
 




:: بازدید از این مطلب : 44
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی