.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

 

"Ultrasonografinin kolay ulaşılabilir ve nispeten ucuz bir tanısal görüntüleme tekniği olduğunu (bilgisayarlı tomografi gibi diğer tekniklerle karşılaştırıldığında), genellikle hasta sedasyonu gerektirmeyen ve isteğe bağlı olarak kendi kliniğinizde yapılabileceğini biliyor muydunuz?
 
 
 
 
 Video izlemek için resmi tıklayınız 
 
Vücudun herhangi bir yerindeki yumuşak dokularını hızlı ve kolay bir şekilde incelememize olanak tanıyor ve aynı zamanda birçok durumda farklı kemik yapılarının iyi görüntülerini elde edebiliyoruz.
 
 
 
  Ultrason rehberliğinde, sitolojik inceleme ve biyopsi için çok az riskli olarak tanımlanan lezyonlardan örnekler alabilir ve ayrıca kistik lezyonların drenajı veya alkolizasyonu gibi diğer girişimsel teknikleri de uygulayabiliriz.
 
 
  Apseden şüphelenilen sağ temporal bölgede şişkinliği olan geriatrik yaygın bir Avrupa kedisi vakasında, ultrason tanı yaklaşımını değiştirmemize izin verdi çünkü katı ve heterojen bir kitleyi (kumpaslar arasında) ortaya çıkardı. lezyon altı kemiğin tutulumuyla (sarı oklar) tanımlanmış sınırlar.
 
 
Bu lezyonun sitolojik tanısı yumuşak doku sarkomuydu."
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın. 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 156
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.
 
 
 
KEDİ TIRMA HASTALIĞI
 
 Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae olarak bilinen hücre içi gram-negatif bir çubuğun neden olduğu bir hastalıktır.
 
 ????Kedi tırmığı veya ısırığının meydana geldiği bölgeyi boşaltan lenf düğümlerini etkileyerek bölgesel lenfadenopatiye neden olur.
 
 ????Kedi tırmığı hastalığının vektörü, bakteriyi kedi piresinin (Ctenocephalides felis) ısırmasından alan ve ardından bakteriyemiye neden olan kedilerdir.
 
 ????Kedi o sırada semptomatik değildir.  B. henselae'nin kültürü zordur ancak serolojik veya PCR yöntemleriyle tespit edilebilir.
 
 ????Enfeksiyon çizikten, ısırıktan veya enfekte olmuş tükürükten, kırık deriden bulaşabilir.
 
 ????Enfeksiyon, genellikle genç bir kedinin çizik veya ısırmasından kaynaklanan, aşılama alanını boşaltan lenf düğümlerini etkiler.
 
 Tedavi
 
 ????Hafif vakalarda tedaviye gerek kalmayabilir.
 
 ????Aşılama bölgesine sıcak kompreslerin yanı sıra ateş düşürücü ve iltihap önleyici ilaçları içeren destekleyici bakım, ihtiyaç duyulan tek şey olabilir.
 
 ????Bağışıklık sistemi yeterli olan hastalarda hafif ila orta dereceli sunumda, bir kür azitromisin endike olabilir.
 
 
  
 
Send SMS@ 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 157
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 22 / 6 / 1402
.

 

 

 

  

 
 Akut kusma şikayeti ve boğazına bir şey vurulmuş gibi görünen kusma şikayeti ile başvuran bir  Çoban köpeği.
 Köpek takipne nedeniyle hiperventilasyon yapıyordu
 Radyografiler, midenin pilorik ucunda ve gazlı bağırsakta radyo opak madde içeren heterojen içeriğe sahip Gastrik Dilatasyon'u ortaya koymaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Sx: Tıkanıklık /GDV
 Acil keşif ameliyatı yapıldı.
 Köpek büyük miktarda ot yemiş, mideye çarpan oval top ve bağırsak da yiyecek ve bir miktar çim samanıyla doldurulmuştur.
 Köpeğin ameliyat sonrası durumu stabil, Elhamdülillah."
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 180
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 18 / 6 / 1402
.

 

 

 

Video izlemek için resmi tıklayınız

 

 

"Bugün miniCASE'imizde Bella hakkında konuşmak istiyoruz. O, senkop ve egzersiz intoleransı olan 7 aylık bir Border Collie. Fizik muayenede hiçbir üfürüm saptanmıyor ve mukoza zarları hafif siyanotik görünüyor. Göğüs röntgeni gösteriyor esas olarak sağ odacıkları etkileyen kardiyomegali ve yüzey elektrokardiyogramında sağ dal bloğu morfolojisi görülüyor.
 
 İki boyutlu moddaki ultrason görüntüleri, bir miktar konsantrik sağ ventriküler hipertrofiyle birlikte sağ odacıklarda belirgin dilatasyon göstermektedir.
 
 Renkli Doppler, interventriküler septumdaki bir defekt yoluyla sağ ventrikülden sol ventriküle doğru yönlendirilen laminer akışı tanımlar.  Resimde sarı renkte ve kırmızı bir okla işaretlenmiş olarak görünür.  Darbeli Doppler ile sağ ventriküldeki çok yüksek basıncı gösteren maksimum 1,9 m/s'lik bir hız kaydedilir.
 
 Çalışma sırasında görüntülerde görüldüğü gibi pulmoner kapak stenozu dışlandı.
 
 İnteratriyal septum renkli Doppler ile incelendiğinde, sol atriyumdan sağ atriyuma küçük bir defekt yoluyla yönlendirilen düşük hızlı bir laminer akış tespit edilir, bu da sol atriyumun hala atriyumunkinden daha yüksek bir basınca sahip olduğunu gösterir. sağ atriyum.  Resimde beyaz renkte ve mavi bir okla işaretlenmiş olarak görünür.
 
 Renkli Doppler ile triküspit kapak seviyesinde maksimum 4,27 m/s hıza sahip bir yetersizlik jeti tespit ediliyor ve bu durum pulmoner basınçta belirgin bir artışa işaret ediyor.
 
 Bu hastanın, interventriküler septumdaki bir defekt nedeniyle pulmoner aşırı dolaşım durumuna ikincil olarak Eisenmenger sendromundan muzdarip olduğundan şüpheleniliyor.
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 199
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 15 / 6 / 1402
.

 

 

"Ultrasonografinin kolay ulaşılabilir ve nispeten ucuz bir tanısal görüntüleme tekniği olduğunu (bilgisayarlı tomografi gibi diğer tekniklerle karşılaştırırsak), genellikle hastanın sedasyonunu gerektirmeyen ve isteğe bağlı olarak kendi kliniğinizde de yapabildiğimizi biliyor muydunuz?  ?
 Vücudun herhangi bir yerindeki yumuşak dokularını hızlı ve kolay bir şekilde incelememize ve birçok durumda farklı kemik yapılarının iyi görüntülerini elde etmemize olanak tanır.
 Ultrason rehberliğinde, biyopsilerin yanı sıra çok az riskle sitolojik inceleme için belirlenen lezyonlardan örnekler alabilir ve ayrıca kistik lezyonların drenajı veya alkolizasyonu gibi diğer girişimsel teknikleri de uygulayabiliriz.
 Apseden şüphelenilen, sağ şakak bölgesinde şişlik bulunan bu geriatrik yaygın Avrupa kedisi vakasında ultrason, katı ve heterojen bir kitleyi (kumpaslar arasında) ortaya çıkardığı için tanısal yaklaşımı değiştirmemize olanak sağladı.  sınırlı sınırları olan, lezyon altı kemik tutulumu olan (sarı oklar).
 Bu lezyonun sitolojik tanısı yumuşak doku sarkomuydu."
 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 175
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 6 / 1402
.
DCM
Dilated Cardiomyopathy (DCM).
7 yaşında bir Doberman köpeği 
 ▪ Karın efüzyonu
 ▪ Takipne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ▪ Kalp silueti belirgin şekilde genişlemiştir.
 ▪ Yanal çıkıntılarda uzundur ve sol atriyum bölgesinde kaudal kenar boyunca büyük bir çıkıntı vardır.
 ▪ Ventradorsal projeksiyonda, sol kulak kepçesi bölgesinde bir çıkıntı ve ayrıca sol kulakçık bölgesinde yuvarlak bir yumuşak doku opaklığı vardır.
 ▪ Pulmoner damarlar orta derecede genişlemiştir.
 ▪ En çok perihilar bölgede belirgin olan, hafif ila orta şiddette, yapılandırılmamış interstisyel pulmoner patern vardır.
 ▪ Mediasten ve plevral boşluk normaldir.
 ▪ Multifokal, orta derecede spondiloz deformansları vardır.
 ▪ Mide ve ince bağırsaklar orta miktarda gaz içerir.
 ▪ Abdominal serozal kenar detayında azalma vardır.
 
 
 ◾ Sol taraflı konjestif kalp yetmezliği (pulmoner venöz genişleme ve erken interstisyel ödem) kanıtıyla birlikte belirgin, esas olarak sol taraflı kardiyomegali.
 Birincil husus dilate kardiyomiyopatidir.
 Bildirilen peritoneal efüzyonla tutarlı olarak azalmış karın serozal kenar detayı, eş zamanlı sağ taraflı konjestif kalp yetmezliğini düşündürmektedir.
 
 ◾ Multifokal, orta derecede spondiloz deformansları.
 
 ◾ Gastrointestinal sistemdeki gazın nedeni muhtemelen aerofaji/nefes darlığıdır.
 
 
 Hastada DCM, sol kalp yetmezliği, sağ kalp yetmezliği, v-tach ve a-fib olduğu doğrulandı.
 Kötü prognoz nedeniyle, sahibinin isteği üzerine hastaya ötenazi uygulandı."
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 208
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 12 / 6 / 1402
.
 
Bir Köpeğin Boyun Ağrısına Ne Sebep Olur?
 
 
  
 
 
 Burada sevimli Yorkie hastam iyi göründüğünü görüyorsunuz, ancak geçen hafta onun için hiç de iyi geçmedi.  İştahını kaybetti ve ilk başta bunun kronik pankreatit olduğunu düşündük, ancak ailesi, yemeği yerden kaldırılırsa yemek yiyeceğini anladı ve bu da boynunun ağrıyıp acımadığını merak etmemize neden oldu.
 Köpeklerde Boyun Sorunları
 Boyun, bağlarla birbirine bağlanan ve disk adı verilen ince kıkırdak plakalarla ayrılan bir dizi küçük kemikten oluşur.  Isırık yarası veya spor yaralanması gibi boyundaki bir tür travmatik yaralanmanın yanı sıra, köpeklerde boyun ağrısına en çok, yerinden kayan ve omuriliğe veya dallarından birine baskı yapan bir disk neden olur.  Köpeklerin boyun ağrısında cins büyük rol oynar.  Küçük cins köpeklerde ilk iki boyun kemiğinde iki gelişimsel anormallik vardır.  Atlanto-aksiyel malformasyon ve kranyal oksipital malformasyon sendromu (COMS) gibi anormallikler şiddetli boyun ağrısına neden olabilir.  Doberman pinschers ve Great Dane köpekleri gibi büyük cins köpeklerde "wobbler sendromu" olarak da bilinen servikal spondomyelopati nedeniyle boyun ağrısı görülür.  Boyun ağrısına ek olarak bu durumların dördü de anormal yürüyüşe neden olabilir.
 
 İntervertebral Disk Hastalığı (IVDD)
 
 “Kaymış diskler” köpeklerde, özellikle daksundlarda, oyuncak kanişlerde, beaglelarda, Labrador av köpeklerinde ve Doberman pinçerlerinde oldukça yaygındır.  AMC olarak, şehrimizdeki popülaritesi nedeniyle IVDD'li birçok Fransız bulldog'a bakıyoruz.  “Disk kayması” terimi pek doğru değildir.  Fıtıklaşmış veya yırtılmış disk sıklıkla kullanılır, ancak ameliyathanede bir disk gördüyseniz "patlamış" terimi daha açıklayıcı olabilir.  Beyin cerrahı sıklıkla omuriliğin her yerinden disk parçalarını çıkarmak zorunda kalır.  IVDD'li bazı köpekler sıkı kafes istirahati ile idare edilebilir, ki bu birçok insan için ameliyata tercih edilir gibi görünmektedir, ancak eminim ki köpeğinizi 4-6 hafta boyunca bir sandığa koymak tüm aile için gerçekten zordur.
 
 Servikal Spondomyelopati
 
 Servikal spondmiyelopati terimi ağız dolusu bir terimdir.  Veteriner hekimlerin bu bozukluğa basitçe "yalpalama sendromu" adını vermelerine şaşmamak gerek.  Büyük ve dev cins köpeklerde, "sallantılı" bir yürüyüşle karakterize edilen yalpalama sendromu gelişmeye eğilimlidir: ön bacaklar kısa ve dalgalı, arka bacaklar genişçe ayrıktır.  Sallanan köpeklerde iki farklı mekanizma boyun ağrısına ve yürüyüş anormalliğine neden olur.  Ya boyun kemikleri arasındaki diskler omuriliğe baskı yapar ya da boyun kemikleri genişleyerek soruna neden olur.  Wobbler sendromunu teşhis etmek için MRI kullanılır ve bazı köpeklerde klinik belirtileri hafifletmek için omuriliğin cerrahi olarak dekompresyonu gerekir.
 
 Atlanto-Eksenel Malformasyon
 
 Birinci ve ikinci boyun kemikleri arasındaki bağlantı, dens adı verilen ikinci boyun kemiğinin incecik küçük çıkıntısına bağlıdır.  Chihuahua, Yorkshire terrier, Pomeranian ve Pekingese gibi küçük cins köpeklerde, densler her zaman normal şekilde gelişmez ve kafatası ile boynun ilk iki kemiği arasında dengesiz bir bağlantı oluşturur.  Şiddetli dengesizlik, omurilik üzerindeki baskı nedeniyle aşırı ağrıya ve felce yol açabilir.  Bazı köpekler sıkı kafes desteği ve çene-göğüs boyun desteği ile iyileşebilirler;  diğer köpeklerin boynunu stabilize etmek ve omurilik üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekir.  AMC'nin nörologları bu bozukluğu düzeltmek için Kishigami tekniğini kullanıyor.
 
 Kranial Oksipital Malformasyon Sendromu (COMS)
 
 Atlanto-aksiyel malformasyona benzer şekilde COMS, anormal kemik oluşumundan kaynaklanır, ancak bu sendromda kafatası kemiği, beyni yeterince barındıramayacak kadar küçüktür.  Bu, beynin ve omuriliğin arka kısmına baskı uygulayan ve ağrıya neden olan omurilik sıvısının birikmesine neden olur.  Bu sendroma sahip köpeklerin yüzlerini ve kulaklarını kaşımalarının nöropatik ağrıdan kaynaklandığı düşünülmektedir.  COMS'un poster köpeği Cavalier King Charles spaniel'dir ancak King Charles spaniel'leri, Brüksel Grifonları, Yorkshire teriyerleri, Malta teriyerleri, Chihuahua'lar ve daha birçokları da bu bozukluğa yatkındır.  Kafatası malformasyonu olan köpeklerin hepsi klinik belirtiler göstermez.  Teşhis bir MRI gerektirir, ancak COMS'den muzdarip olduğu bilinen ırklar, MRI olmadan sıvı birikimini azaltmak için ağrı kesici ilaçlar ve diğer ilaçlarla tedavi edilebilir.
 
 Köpeklerde Boyun Yaralanmalarını Önlemek İçin İpuçları
 
 • Tasma değil emniyet kemeri kullanın.
 • Boyundaki fiziksel stresi sınırlamak için köpeğinizin ağırlığını zayıf tarafta tutun.
 • Köpeğinizin mobilyaların üstüne çıkmasına veya mobilyadan inmesine izin vermeyin.
 • Köpeğinizi merdivenlerden yukarı ve aşağı taşıyın.
 • Evcil hayvanınızı yükseltilmiş bir kaseden besleyin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ürünü satın almak için  bu görsele tıklayın.
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 194
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 9 / 6 / 1402
.
servikal omurga ağrısı
 
 
  
 
 
 
 Sinyal ve anamnez
 
 Yorkshire terrier, 4 yaşında, sağlam erkek Servikal omurgada ağrıyla başvurdu
 
 Daha fazla açıklama sağlamak için aşağıdaki röntgenler çekildi:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Röntgen açıklaması
 
 Servikal omurganın nötral ve hafif fleksiyon pozisyonlarındaki mediolateral radyografileri C1 ve C2 vertebral gövdelerinin dorsal laminaları arasındaki açı, nötr ve fleksiyondaki görüntülerde farklıdır ve fleksiyondaki görüntülerde atlantoaksiyal örtüşme önemli ölçüde kısalmıştır (atlantoaksiyel örtüşme yaklaşık Kırınıma uğramış görüntülerde -1,4 mm ve nötr konumda +1,5 mm):
   
 
 Yan görünümlerde dens ekseni arkaya doğru kaymıştır, ancak bunun dışında sağlamdır ve displazi belirtileri yoktur.
 
 Teşhis
 
 Atlantoaksiyel subluksasyon/Atlantoaksiyel instabilite
 
 çıkış
 
 İnce kesit T1 ve T2 sekanslarla yapılan MR incelemesinde dens ekseni bölgesinde transvers bant tespit edilemedi.Dens ekseninin dorsal yer değiştirmesi nedeniyle fokal dorsal yer değiştirme ve ventral bası söz konusudur. Miyelon ayrıca dens ekseninin dorsalinde fokal T2W -hiperintens olarak gösterilmiştir, bu durum ödem, kanama veya kronik gliosis ve Wallerian dejenerasyonunu gösterebilir.
 
 
  
 
 
 Örneklemek gerekirse, sağlıklı bir karşılaştırma çekimi:
 
 Sıradışı bir köpeği örnek olarak kullanarak kraniyal servikal omuriliğin normal seyri ve dens ekseninin normal pozisyonu
 
 
 
  
 
 tartışma
 
 Konjenital atlantoaksiyel instabilite/subluksasyon, Yorkshire Teriyerleri, Oyuncak Kanişler ve Chihuahualar gibi küçük köpek ırklarında daha yaygındır, ancak bazen büyük köpek ırklarında ve kedilerde de ortaya çıkabilir.Semptomlar ortalama 21,3 aylıkken başlar ve aşırı derecede aşırı şiddet ile karakterize edilir. Omurganın atlantoaksiyel ekleminin fleksiyonu, eksenin atlasa göre dorsal subluksasyonuyla sonuçlanır ve omuriliğin ventral kompresyonuna neden olabilir Semptomlar akut veya kademeli olabilir ve ataksili veya ataksisiz hareket sırasında ağrıdan kuadriplejiye, solunum durması ve ölüme kadar değişebilir. en ağır vakalardaEn yaygın İnstabilitenin nedenleri, atlantoaksiyal eklem, enine bağ ve dens ekseni bölgesindeki anormal şekilde gelişmiş kemikler ve bağlardır.
 
 terapi
 
 Konservatif tedavi genellikle splintlemeyi, servikal omurganın stabilizasyonunu, dinlenmeyi ve ilaç tedavisini içerir.  Konservatif tedavi vakaların yaklaşık %62'sinde başarılı olur, düzelme olmazsa cerrahi tedavi önerilir.  Atlantoaksiyal eklemi stabilize etmeyi amaçlayan çeşitli cerrahi yöntemler vardır.  Cerrahi tedavi vakaların yaklaşık %60-90'ında başarılıdır
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 236
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 7 / 6 / 1402
.

 

 

PARASETAMOL TOKSİSİTE
 
 
 
 
  Asetaminofen (parasetamol) toksisitesi, kedi ve köpeklerde sahibi tarafından ağızdan verilmesi veya hayvanın kendisi tarafından kazara yutulması nedeniyle oldukça yaygındır.
 - Asetaminofenin kediler için güvenli bir dozu yoktur ve bu nedenle kedilerde köpeklere göre toksisitesi daha yaygındır.
 - Toksik doz 50-100 mg/kg b.wt olarak bildirilir, ancak 10 mg/kg b.wt kadar küçük bir doz, toksisite ve ölüm belirtileri üretmiştir.
 - Kediler, asetaminofeni boşaltım için glukuronik aside bağlayan glukuronil transferaz enziminin aktivitesinde nispeten yetersizdir.
 
  klinik belirti
 
  Akut semptomlar 4-12 saat içinde ortaya çıkar.
 
  yutmayı takiben siyanoz, taşipne, nefes darlığı, taşikardi, yüz ve/veya ayak şişmesi/ödem, yüz kaşıntısı, kusma, iştahsızlık, depresyon
 
 
  Geç semptomlar 24-72 saat arasında ortaya çıkar.
 
 
  hepatik nekroz, hemolitik anemi, methemoglobinemi ve böbrek fonksiyon bozukluğu, anoreksi, depresyon, ciddi merkezi sinir sistemi fonksiyon bozukluğu, titreme, nöbetler, koma, ölüm
 
  Tedavi
  -  Gastrointestinal dekontaminasyon
 
  Son 30-60 dakika içinde yutulması halinde önerilir Ksilazin 0,2 mg/kg IM/IV
 
  -  Adsorbanlar
 
  Aktif kömür 0.5-1 g/kg PO bir kez, sorbitol gibi bir müshil ile birlikte verilir.  Aktif kömürün N-asetilsisteinin etkinliğini azaltabileceğini unutmayın.
 
  -  N-ac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 212
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 24 / 5 / 1402
.

 

 

 Video izlemek için resmi tıklayınız 

 Kronik öksürüğü ve egzersiz intoleransı olan, göğüs röntgenlerinde belli bir dereceye kadar kardiyomegali görülmesine rağmen bariz bir üfürüm göstermeyen genç bir kedinin ekokardiyografi görüntüleri hakkındadır.
  Gerçekten de, sunduğu kardiyak patoloji bir interventriküler septal defekttir.  Bu, perimembranöz bölgede, interventriküler septumun üst kısmında yer alan, sarı oklarla işaretlenmiş görüntülerde görebileceğiniz büyük bir defekttir.  Bu kusur boyunca hafif türbülanslı bir akış tanımlanır, yine sarı oklarla işaretlenmiştir, sol taraftan sağ tarafa geçer, ancak kırmızı okla gösterildiği gibi 1,50 m/s'den daha düşük bir maksimum hıza sahiptir.
  Hemodinamik olarak interventriküler septumdaki bu defektler sol odacıklarda kronik hacim yüklenmesine neden olur.  Normal referans sınırlarını aşan sol ventrikülün diyastolik çapını beyaz bir okla işaretlenmiş olarak görebiliriz.  Bazı durumlarda, defektin boyutuna ve yerine bağlı olarak doğru odacıklarda dilatasyon da bulabiliriz.
  Bu büyük septal defektlerin, pulmoner aşırı dolaşım nedeniyle bazen çok erken yaşlarda pulmoner hipertansiyona neden olması yaygındır.  Bu durumda, 86.80 mmHg'lik bir basınç gradyanı ile yüksek hızlı bir pulmoner yetersizliği tanımlayabiliriz.
  Defektin yerleşimi nedeniyle endovasküler teknikler kullanılarak kapatılma olasılığı yoktur ancak hastanın pulmoner hipertansiyonunu rahatlatmak için pulmoner arter bandı denilen palyatif cerrahi yapılabilir.Ne olduğunu yakında açıklayacak olan Alexis Santana gonzalez'in profillerine dikkat edin. o hakkında
  ??  Umarız vakayı beğenmişsinizdir.  Teşhis Yarışması bölümümüze katılmaya devam edin!  öğrenmenin iyi bir yolu
  Herhangi bir sorunuz varsa bizimle iletişime geçin, size yardımcı olabiliriz."
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın.  
 
Send SMS@ 
 
 
 
 
  
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 204
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 21 / 5 / 1402
.

 

 Başına dokunma ağrısı, davranış değişiklikleri

ve takkesinde şişlik olan 7 aylık

Staffordshire Bull Terrier 

 

 

 

Sinyal ve anamnezi
 
  7 aylık Staffordshire Bull Terrier, erkek - sağlam
  Hasta başına dokunulduğunda hafif ağrı, davranış değişiklikleri ve takkede şişlik şikayeti ile başvurdu  Daha fazla açıklama için, aşağıdaki X-ışınları alınmıştır:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  röntgen açıklaması
 
  X-ışınları, özellikle frontal, parietal ve oksipital kemiklerde olmak üzere, kafatası başlığının önemli ölçüde kalınlaşması ile karakterize edilen, kafatasının genelleştirilmiş hiperostozunu gösterir.
  Sağlıklı kemik dokusuna kıyasla artmış kemik yoğunluğu ve azalmış şeffaflık ile etkilenen kemik yapılarının sklerozundan da şüphelenilmektedir.
  Etkilenen kemiklerin dış ve iç yüzeyleri çok sayıda düzensiz çıkıntı ve girinti gösterir.
  Bununla birlikte, akut kırıklar veya kemik yer değiştirmelerine dair bir kanıt yoktur.
  Mandibula kemikleri dikkat çekici değil
 
  Teşhis
 
  Kalvarial Hiperostoz Sendromu
 
  çıkış
 
  Hasta tanı ve konservatif tedaviden birkaç ay sonra semptomsuzdu.
 
  tartışma
 
  Köpek kalvarial hiperostoz, kafatasının çatısında kemiğin aşırı kalınlaşmasıyla sonuçlanan patolojik bir değişikliktir.
  Kafatası kemiklerinde, özellikle kafatasında (Latince = kalvarium), yani kafatasının üst kısmında yoğunlaşan yerel bir hiperostoz şeklidir.
  Köpeklerde kalvar hiperostozunun çeşitli nedenleri olabilir.  Genetik faktörler rol oynar.  Bunun bir örneği, belirli köpek ırklarında kalıtsal bir durum olan ilgili kraniomandibular osteopatidir (CMO), kranial ve mandibular bölgelerde anormal kemik gelişimi/hiperostoz ile sonuçlanır.  Diğer bir olası neden, kafatasının enfekte olduğu osteomiyelit gibi enflamatuar bir hastalıktır.
  Kalvarial hiperostozun semptomları, şiddetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir.  Olası belirtiler arasında davranış değişiklikleri, kafatasının üst kısmında şişlik veya tümsekler, başa dokunulduğunda ağrı ve kemik büyümesi beyne baskı uyguladığı için muhtemelen nörolojik belirtiler yer alır.
  Köpeklerde kalvarial hiperostoz tanısı genellikle X-ışını, CT (bilgisayarlı tomografi) veya MRI (manyetik rezonans görüntüleme) gibi görüntüleme yöntemleriyle konur.  Bunlar, kemik değişikliklerinin ayrıntılı bir tasvirini sağlar ve diğer olası nedenlerin ekarte edilmesine yardımcı olur.  Kemik biyopsileri ayrıca tanısal bir dışlama olarak kullanılır.
  Kalvarial hiperostoz tedavisi, nedene ve ciddiyetine bağlıdır.  Çoğu durumda, ilaç/konservatif tedavi iltihap ve ağrının giderilmesine yol açar.
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 204
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 12 / 5 / 1402
.

 

 

  

 

Hastalığın geçmişi:
 
4 gün önce iştahsızlık ve ara sıra kusma şikayeti olan 4 yaşında kısırlaştırılmış dişi kedi  kliniğiye sevk edildi.
 
- Karın ortogonal radyografileri yorum için verilmiştir.
 
 
    
 
- Karın apeksinin ventral kısmında yumuşak doku/sıvı çizgileriyle birlikte orta derecede seröz detay kaybı vardır.
 
 
 
- Mide duvarı tüm belirgin yüzeylerinde yaygın olarak kalınlaşmıştır.
 
 
 
 
 
- Mide duvarının kalınlığı en az 1,5 cm'dir.
 
 
- Böbreğin kenarlarında, düzensiz ve biraz düz bir kenar ile hafif ila orta derecede rejenerasyon belirgindir.
 
 
     
 
- Karın bileşenlerinin geri kalanında gözle görülür bir değişiklik yoktur.
 
 
 
Röntgen bulguları:
 
  Mide duvarının aşırı kalınlaşması görülür. Birincil odak, lenfoma gibi yaygın neoplastik infiltratif süreçlerdir. Daha az olası şiddetli gastrit göz ardı edilemez. Bilateral böbrek rejenerasyonu, hafif ila orta dereceli olarak derecelendirilen kronik böbrek hastalığını gösterebilir. Bununla birlikte, altta yatan neoplastik infiltrasyon tamamen dışlanamaz. Karnın üst kısmındaki serbest sıvı doğada reaktif olabilir. Bununla birlikte, neoplastik sızıntı göz ardı edilemez.
 
Tartışmak:
 
Akciğer grafisinde özellik yoktu. Hastaya abdominal ultrason ve mide FNA uygulandı. Sitoloji, yüksek dereceli lenfoma ile uyumluydu. Çoğu radyografide, gastrointestinal duvar kalınlığı ölçümü oldukça güvenilir değildi. Ancak, bunlar gibi bazı vakalar Doğru bir değerlendirme yapılabilir.
 
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 

 

 

 

Ürünü satın almak için resme tıklayınız

 

Send SMS@ 
 

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 218
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 10 / 5 / 1402
.

 

 

 

Tanım
Şok terimi, aşağıdakilerle karakterize edilen çok faktörlü bir etiyoloji sendromunu ifade eder: genellikle doku ile ilişkili yetersiz hücresel enerji üretimi hipoperfüzyon ve genellikle bir azalma veya anormal dağılımdan kaynaklanır dokulara kan akışı. Genellikle dokular arasındaki uyumsuzluk ile karakterizedir. Yetersiz dağıtım veya verimsiz hücresel oksijen arzı ve talebi kullanmak.
 
nedenler
Kritik hastaların çoğunda, şok, önemli bir azalmadan kaynaklanır. dokulara etkili oksijen iletimi (DO2). Esas olarak kayıptan kaynaklanmaktadır. intravasküler hacim (hipovolemik şok), vasküler kanın zayıf dağılımı sıvı (dağılım şoku) veya kalbin pompalama yetersizliği (kardiyojenikşok)?Hipovolemik şok, önemli kan kaybından (dahili veya dış kanama), sıvıyı aşan hücre dışı sıvı kaybı ve çözünmüş madde alımı (tekrarlayan kusma, ishal, poliüri) veya iç içine sıvı eksüdasyonu veya transüdasyonu nedeniyle plazma hacmi ekstravasküler boşluk.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 164
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 6 / 5 / 1397
.

 

 kardiyak patoloji  

kapak aort darlığı 

 

 

 

Video izlemek için resmi tıklayınız

Birkaç hafta önce, asemptomatik, kalp tabanında yüksek yoğunluklu sistolik üfürüm olan bir yaşındaki American Bully'nin ekokardiyografi görüntülerini paylaştık. Aslında, bu hasta tarafından sunulan kardiyak patoloji kapak aort darlığıdır. 219.50 mmHg transvalvüler basınç gradiyenti ile çok şiddetli bir obstrüksiyondur. 

Sarı renkle işaretlenmiş olarak görülebilir, aortik tüberküllerin nasıl oldukça kalınlaştığı ve kaynaştığı, bu çok yüksek basınç gradyanını ve ikincil olarak sol ventrikülün orta-şiddetli konsantrik hipertrofisini yarattığı görülebilir.
 
Valvüler aort stenozu, American Bully veya Bullterrier gibi bazı ırklarda aşırı temsil edilmesine rağmen, aort stenozunun daha az yaygın bir şeklidir. Subvalvüler aort darlığı, aort darlığının en sık görülen şekli  ve  en sık görülen üçüncü doğumsal kalp hastalığıdır.
 
Hastamız için tedavi öneriler atenolol ile tedavi ve endovasküler olarak yüksek basınçlı balon ile dilatasyon olacaktır.
 
Bu hastalar, yaraları olduğunda, vücudun bazı bölgelerinde bakteriyel enfeksiyonlar olduğunda veya belirli ameliyatlardan veya yüksek basınçlı balon valvüloplasti dahil diğer prosedürlerden önce antibiyotik profilaksisi yapılmadığında hangi potansiyel komplikasyonları gösterebilir.
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 214
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 2 / 5 / 1402
.

 

  

İbuprofen zehirlenmesi

 

İbuprofen zehirlenmesi karaciğerini mahvetti. Başka bir köpekle kavga ettiği ve acı çektiği için sahibinin 5 gün boyunca her gün ibuprofen tableti vermesi üzerine köpeğe ötenazi yapılmak zorunda kalındı. Bilmeden zehirledi. İnsanlar için iyi olan her şey evcil hayvanlar için doğru değildir, onlara veteriner reçetesi olmadan ilaç verirken dikkatli olun!





:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 214
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 4 / 1402
.

 

 

 

 
 
 
Heyecan Verici Haberler!
 
Araştırmacılar Köpek Epigenom
 
 
Haritalamada Dönüm Noktasına Ulaştı!
 
 
Bir araştırma ekibi tarafından dikkate değer bir başarı elde edildiğini paylaşmaktan heyecan duyuyorum: köpek epigenomunun başarılı bir şekilde haritalanması! Bu çığır açan keşif, köpeklerde fonksiyonel genom araştırmalarında devrim yaratacak kapsamlı bir referans haritası sunuyor. Prestijli Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, genetik kodu değiştirmeden gen aktivitesini etkileyen DNA üzerindeki modifikasyonlar olan epigenomik işaretlerin ayrıntılı açıklamalarını sunuyor.
 
Nispeten kısa bir zaman dilimi içinde geliştirilen köpek ırklarının inanılmaz çeşitliliği, karmaşık özellikleri, genetik bozuklukları ve hatta kanser gibi hastalıkları çözmek için muazzam bir potansiyele sahiptir. En son teknolojiler sayesinde, bilim adamları artık köpeklerin genetik yapısını derinlemesine inceleyerek onların iç işleyişine ışık tutabiliyor ve insan sağlığı ve hastalıkları konusundaki anlayışımızı geliştirebiliyor.
 
Köpek genomunun ilk taslağı 2005 yılında yayınlanan anıtsal bir başarı olsa da, referans bir epigenomun olmaması, gen düzenlemesini ve köpeklere özgü spesifik epigenetik modifikasyonların etkisini anlamamızı engelledi. Bu son buluş, bilgideki bu önemli boşluğu dolduruyor ve keşif için yeni yollar açıyor.
 
İlginç bir şekilde, insanlar ve köpekler arasındaki yakın bağa rağmen, her iki tür üzerindeki ortak çevresel etkileri inceleyen önemli bir araştırma eksikliği var. Bu bilgi boşluğu, onların refahını ve sağlığını etkileyen faktörlere ilişkin sınırlı bir anlayışa sahip olmamızı sağladı.
 
Köpek epigenomunu inceleyerek bu boşluğu doldurabilir ve çevresel faktörlerin hem insan hem de köpek sağlığını nasıl şekillendirdiği konusunda değerli bilgiler edinebiliriz.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 195
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 4 / 1402
.

 

 

 

 

Klinik Öykü ve Muayene:
6 aylık erkek Scottish Fold kedisi Yaşar, sahibinden bir saat önce yanlışlıkla kedinin ayağına bastığı ve bunun sonucunda sol elinin topalladığı şikayeti ile başvurdu. Sahibi olası bir kırıktan endişe ediyor. Klinik muayene sırasında, kedi hafif ağrı gösterdi, ancak yumuşak dokuda belirgin bir topallık veya şişme olmadı.
Modalite: *Radyoloji
 
Görüntüler: Sol kol, önkol ve manusun radyografileri inceleme için mevcuttur. Radyografiler kaliteli. Radyograflare görmek için  resimleri tiklayiniz. 
 
                         
 
Bulgular
 
Her iki lateral görüntüde, humerusun proksimal metafizinde, tamamlanmamış bir fissür kırığını düşündüren uzunlamasına bir radyolüsent çizgi gözlenir. Ancak genellikle kırıklardan hemen sonra görülen (sarı oklar) o bölgede herhangi bir yumuşak doku şişmesi görülmez.
 
Yanal görünümlerden birinde, distal radius epifizinin kranial tarafında, muhtemelen bir artefakt (kırmızı oklar) olan bir radyoopak alan görülmektedir.
 
Görüntülerde başka hiçbir radyografik anormallik tanımlanmadı ve tüm kemikler ve eklemler normal görünüyor.
 
Teşhis ve Sonuç:
Radyografik bulgulara göre: humerusun proksimal bölgesindeki radyolusent çizgi muhtemelen tam olmayan bir kırığı temsil eder.
 
öneriler:
Nadiren, saç çizgisi kırıkları radyografilerde hemen görülmeyebilir ve yaralanmadan beş ila yedi gün sonra belirgin hale gelebilir. Klinik belirtiler devam ederse, daha ileri değerlendirme garanti edilebilir.
 
Başka sorularınız varsa veya ek görüntüleme veya testlere ihtiyacınız varsa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 228
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 23 / 4 / 1402
.

 

 

  

VAKA SUNUMU: 7 yaşında bir dişi kısırlaştırılmış Bichon Frisé.
İYE geçmişi, #hematüri
 
◼ BULGULAR
 
▪ Abdomen - yorum için ventrodorsal ve lateral radyografiler mevcuttur.
Abdominal serozal detay normaldir.
 
▪ Sol böbrek bölgesinde yaklaşık 1,5 cm Y x 2,1 cm U x 1,6 cm G boyutlarında büyük, iyi kenarlı, yuvarlak, lobüler, mineral opak bir yapı vardır.
▪ Sol böbreğin görünür kenarları normaldir.
 
 
 
▪ Sağ böbrek hafif derecede büyümüştür ancak kenarları düzgündür.
İdrar kesesi ve idrar kesesi boynu içinde çok sayıda, değişken boyutta, noktalı ila yuvarlak mineral opak odaklar vardır; en büyüğü yaklaşık 1,0 cm boyutundadır.
Bu mineral opak yapılardan birkaçı heterojendir ve radyolüsent bir merkeze sahip katmanlı bir görünüme sahiptir.
 
 
▪ Ventrodorsal #radyografide, üriner #mesanenin kraniyal kenar ötesine uzanan lineer olarak yönlendirilmiş taşların izlenimi vardır.
 
 
▪ Gastrointestinal sistem, karaciğer ve dalak normaldir.
 
▪ Göğüs kafesinin dahil edilen kısımları normaldir.
 
▪ Femoral trokleanın boyutu küçültülür ve #patella femoral troklea/kondillerle iki taraflı olarak üst üste bindirilir.
 
▪ Sağ gastroknemiusun sesamoidleri çok parçalıdır.
▪ Asetabulalar sığdır ve iki taraflı olarak femur başlarının %25'inden az kapsama alanı sağlar.
 
▪ Uyluk boyunları kalınlaştırılmıştır ve iki taraflı olarak coxofemoral eklemlerle ilişkili belirgin periartiküler yeni kemik oluşumu vardır.
 
◼ TANI
 
◾ Sol büyük nefrolit, sistolitiazis ve şüpheli sağ üretrolitiazis.
 
◾ Sağ renomegali şüphe edilen sağ üreterolitiazis verilen hidronefroz ile ilgilidir.
 
◾ Altta yatan kalça #displazisine ikincil olarak belirgin bilateral koksofemoral dejeneratif eklem hastalığı.
 
◾ Sağ gastroknemius kasının iki taraflı patellar luksasyonu ve çok parçalı sesamoidleri.
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 213
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 4 / 1402
.

 

 Cuterebra Enfestasyonunun     

 
 
 
 Bu,  sekiz haftalık bir kedi yavrusunun minik burun deliğinden
 
 
devasa bir Cuterebra botfly larvasının çıkarıldığı korkunç andi
 
 
 
 Bu Yavru kedi, Animal veteriner hastanesine geldiğinde kronik burun akıntısı çekiyordu.
 
Sekiz haftalık kedi yavrusu kliniğe başvurduğunda kronik bir hapşırma ve okülonazal akıntı öyküsü ve aşırı derecede şişmiş bir sağ burun deliği vardı.
 
"Yavru kediyi sakinleştirmeye karar verdim ve orada devasa bir sinek olacağını asla tahmin edemezdim!
 
"Genellikle, yaklaşık bir santimetre uzunluğundadırlar ve derinin içine gömülü halde bulunurlar - bu şimdiye kadar gördüğüm en büyüğüydü... ve burundaydı!
 
"Yavru kedi artık daha iyi durumda ve sahibi tarafından bildirilen herhangi bir endişe yok; artık akıntı yok, hapşırma yok.
 
◼ Küçük Hayvanlarda Cuterebra Enfestasyonunun Etiyolojisi
 
 
Yetişkin Cuterebra sinekleri büyük ve arı benzeridir ve beslenmez veya ısırmaz. Dişiler yumurtalarını hayvan yuvalarının açıklıklarının çevresine, yuvalara, normal konakçıların yol kenarlarına veya bu alanlardaki taşlara veya bitki örtüsüne bırakır. Bir dişi sinek, yaşam alanı başına 5-15 yumurta ve> 2.000 yumurta bırakabilir.
 
Hayvanlar, kontamine alanlardan geçerken istilaya uğrar; yumurtalar, yakındaki bir konakçıdan gelen ısıya yanıt olarak çatlar. Hedef konukçuda, larvalar vücuda ağızdan veya burun deliklerinden tımarlama sırasında veya daha az yaygın olarak açık yaralardan girer.
 
Penetrasyondan sonra larvalar, vücut üzerinde çeşitli türe özgü deri altı bölgelere göç ederler ve burada gelişirler ve bir solunum deliği aracılığıyla hava ile iletişim kurarlar. ~30 gün sonra larvalar deriden çıkar, toprağa düşer ve pupa olur. Pupa süresi çevresel faktörlere ve kış diyapozuna bağlı olarak değişir.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 229
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 25 / 3 / 1402
.

 

 Bir arkadaştan bir makale 

 Osteoartrit ve Evcil Hayvan Ebeveynlerinin Bilmesi Gerekenler
 
Merhaba, evcil hayvan ebeveynleri! 2 yaşındaki muhteşem Labrador'um  hakkında konuşalım. Neşe dolu bir kalbe ve oyuncu bir ruha sahip, oldukça karakterli biri. Yine de, yolculuğu güllük gülistanlık olmadı; benim köpeğim, teşhisinin bir kanıtı olan osteoartrit olan artrit ağrısıyla mücadele ediyor.
 
Kısa süre sonra osteoartritin tüylü dostlarımızda ilerleyici eklem ağrısına yol açan bir durum olduğunu keşfettim. Birçok cinsi etkileyen, ne kadar yaygın olduğunu öğrendiğimde şok oldum. Bu hastalık benim köpeğime dokunmuş, hayatını değiştirmişti ve ben onu anlamaya kararlıydım.
 
 
Başlangıçta  köpeğimin teşhisi konusunda kafam karışmıştı, artritin o zamanlar yaşlı köpeklere özel olduğunu düşünüyordum. Bununla birlikte, beni şaşırtacak şekilde, osteoartrit, orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde, özellikle dev ırklarda daha yaygın olmasına rağmen, köpekleri bir yaşındaki kadar etkileyebilir.
 
köpeğimin durumunda, artrit ağrısı ilk başta hafifti. Arka ayaklarının daha zayıf göründüğünü, hareket ettiğinde hafif bir tereddüt olduğunu ve tanınmış bir evcil hayvan maması şirketinden aldığı en sevdiği kuru mamaya genellikle dokunulmadığını fark ettim. Kısa süre sonra şakacı tavrı solmaya başladı ve o zaman bir şeylerin doğru olmadığını anladım.
 
Ticari Evcil Hayvan Maması ve Artrit Hakkındaki Gerçeği Ortaya Çıkarma
 
Bir veteriner ziyareti ve birkaç kan testi sonrasında cevabımızı aldık. köpeğimin artritik eklemlerini etkileyen kronik bir ağrı durumu olan osteoartriti vardı. Diyetinin bunda oynadığı rolü sorgulamama neden oldu. Evcil hayvan ebeveynleri olarak, ticari evcil hayvan mamalarının, özellikle kuru köpek mamalarının dengeli bir beslenme kaynağı olduğuna inanmaya yönlendiriliyoruz. Ancak gerçekte, birçok evcil hayvan yiyeceği aşırı derecede ısıtılır ve bu da hayati besinlerin kaybolmasına neden olur.
 
köpeğim gibi artritli köpekler için yaşam kalitesi, diyetlerini yeniden gözden geçirerek büyük ölçüde iyileştirilebilir. Kuru gıda diyetleri, uygun olsa da, evcil hayvanlarımızın ihtiyaç duyduğu temel besinleri yalnızca bazen sağlayabilir. Bununla birlikte, taze yiyecekler, artritik ağrıyı yönetmek için gerekli olan daha geniş bir besin yelpazesi sağlayabilir.
 
köpeğimin Hayatını Geliştirmek: Bir Dönüşüm Kuyruğu
 
 
 
köpeğimin teşhisini ve diyetinin etkisini anlamak bizim için çok önemli bir andı. Diyetini önemli ölçüde değiştirdik ve sağlığını iyileştirmek için ek takviyeler getirdik. Super Feedy Slow Feeder Köpek Kasesinin yanı sıra, bu eklemeler köpeğimin hayatını gerçekten değiştirerek canlılığını ve neşesini geri getirdi.
 
köpeğimin rutinine yapılan en önemli eklemelerden biri, ortak ve genel sağlık yararları ile tanınan doğal bir takviye olan Rose Hip Vital'dir. Güçlü antioksidanlarla dolu ve C vitamini açısından zengin olan Rose Hip Vital, köpeğimin artritik eklemlerindeki iltihaplanmayı azaltan doğal bir anti-enflamatuar görevi görür. Bu ek, rahatsızlığını hafifletmede ve genel eklem sağlığını desteklemede çok önemli bir rol oynadı.
 
Anitol Rapid, akut ağrının yönetilmesine yardımcı olur ve gelişmiş hareketliliği teşvik ederek köpeğimin daha özgür ve rahat hareket etmesini sağlar. Ek olarak, Anitol Rapid'i köpeğimin günlük rutinine dahil ediyoruz. Bu ek, akşam yemekleri ile karıştırılarak eklemlerini ve genel hareketliliğini daha da destekler.
 
Super Feedy Slow Feeder Dog Bowl ve fizik tedavinin yararları ile birleşen bu diyet ilaveleri, köpeğimin hayatı üzerinde derin bir etkiye sahip oldu. Hareket kabiliyeti ve gücü kademeli olarak geliştikçe arka bacak zayıflığında önemli gelişmeler gözlemledik. Kan basıncı dengelendi ve genel sağlığına ve canlılığına katkıda bulundu.
 
Azalan ağrı ve artan hareketlilik ile köpeğimin neşeli ruhu yeniden su yüzüne çıktı. Yürüyüşlere, oyun zamanına ve tüylü arkadaşlarıyla etkileşim kurmaya olan hevesini yeniden kazandı. Onun dönüşümüne tanık olmak inanılmaz derecede ödüllendirici oldu ve bize özel bakımın gücünü ve artriti yönetmeye yönelik bütüncül yaklaşımları hatırlattı.
 
köpeğimin artritle olan yolculuğu bize, benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için diyet, takviyeler, özel beslenme araçları ve hedefe yönelik tedavileri birleştiren kapsamlı bakımın önemini öğretti. Diyetini, takviyelerini ve egzersiz rutinini gerektiği gibi ayarlayarak köpeğimin ilerlemesini yakından izliyoruz. Her gün, bu değişikliklerin onun yaşam kalitesi üzerindeki dikkate değer etkisi bize hatırlatılıyor.
 
Bu müdahaleler sayesinde, köpeğimin hayatını iyileştirerek hareket kabiliyetini yeniden kazanmasına, ağrısını azaltmasına ve mutlu, aktif bir köpek olmanın sevincini yeniden yaşamasına yardımcı olduk. Bu, kişiselleştirilmiş bakımın dönüştürücü gücünün ve sevgili tüylü dostlarımıza olan sarsılmaz sevgimizin bir kanıtıdır.
 
köpeğimin Yolculuğundan Evcil Hayvan Ebeveynleri İçin Dersler
 
Evcil hayvan ebeveynleri olarak, köpeğimin yolculuğu bize kritik bir ders veriyor: farkındalık. Osteoartrit sessiz bir hastalıktır ve genellikle evcil hayvanlarımızın doğuştan gelen acıyı gizleme yeteneği tarafından maskelenir. Uyanık kalmalı ve ince işaretler aramalıyız. Davranışlarında hafif bir değişiklik, oynamaya olan ilginin azalması veya köpeğimin durumunda, özellikle arka ayaklarda harekette bir tereddüt olabilir.
 
Konu mamaya gelince, evcil hayvan maması endüstrisi tarafından evcil hayvanımızın beslenmesi için kuru mamaya güvenmeye şartlandırıldık. Ancak köpeğimin hikayesi, evcil hayvanlarımızın diyetinde taze yiyecekleri dikkate almanın önemine ışık tutuyor. Bu basit değişiklik, artritli köpeklerin yaşamlarını önemli ölçüde iyileştirerek, onlara kronik ağrıdan kurtulma ve yaşam kalitelerini artırma olanağı sağlayabilir.
 
Son olarak, veterinerinizle yakın çalışmayı unutmayın. Düzenli kan testleri, köpeğinizin kan şekeri düzeylerini ve artrit ve diyabetik nöropati ve böbreküstü bezi işlev bozukluğu gibi diğer ilgili durumları yönetmede gerekli olan diğer hayati parametreleri izlemenize yardımcı olabilir.
 
Ezber Bozan: Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesi
 
 
 
köpeğimin artritini ve kilo kontrolünü yönetmek, onun doyurucu iştahı göz önüne alındığında, bir zorluk teşkil ediyordu. Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesini yeme rutinini olumlu yönde etkilemek için tasarladım. Dağınık yiyeceklerin benzersiz tasarımıyla köpeğim, her bir parçayı geri almak için biraz daha fazla çalışarak daha yavaş yemeyi ve daha iyi sindirimi destekler. Kase ayrıca mide sorunlarının önlenmesine yardımcı olarak ek faydalar sağlar.
 
Super Feedy Slow Feeder Köpek Kasesinin önemli bir avantajı porsiyon kontrolüdür. köpeğimin yemeğini tartarak, etkili kilo yönetimi için çok önemli olan, öğün başına doğru miktarda kalori almasını sağlayabilirim. Kalori içeriği yiyecekler arasında değişir, bu nedenle porsiyonlarını ölçmek aşırı yemeyi önler ve artritik eklemleri üzerindeki baskıyı azaltır.
 
Porsiyon kontrolünün ötesinde, Super Feedy Bowl, köpeğimin bilişsel işlevini geliştirdi. Köpek yaşlandıkça bilişsel işlev bozukluğu endişe kaynağı olabilir, ancak kasenin yapboza benzer tasarımı onu zihinsel olarak meşgul tutar. Bu, zihni için yemek zamanı sırasında uyarım sağlayan mini bir egzersiz gibidir.
 
köpeğimin Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesini kullanmasını izlemek bir zevktir. Her bir parçayı çeşitli kuytu köşelerden alma stratejisi ve kararlılığı eğlenceli. Ancak eğlence faktörünün ötesinde, bu basit ama etkili aracın köpeğimin artritini ve genel sağlığını yönetmeye önemli ölçüde katkıda bulunduğunu bilmek güven verici.
 
Super Feedy Yavaş Besleyici Köpek Kasesi, köpeklerim için oyunun kurallarını değiştirdi. köpeğimin fazla yememesini, kilosunu kontrol etmesini ve artritini etkili bir şekilde ele alırken zihinsel uyarım sağlamasını sağlar. Benzer zorluklarla karşılaşıyorsanız, Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesi gibi yavaş besleyici bir kase düşünün. Köpeğinizin esenliğini artıran ve yaşam kalitesini artıran değerli bir yatırımdır.
 
Sonuç
 
köpeğimin yolculuğu hem bir öğrenme deneyimi hem de duygusal bir hız treni oldu. Bununla birlikte, köpeklerde osteoartritin gerçekliğini, diyetin rolünü ve erken teşhisin önemini vurguladı.
 
Bu yolculuk boyunca, köpeğimin ruhu her zamanki gibi dayanıklı olmaya devam ediyor ve bize zorluklar karşısında cesaret ve neşeyi öğretiyor. Öyleyse, hayatı ne olursa olsun kuyruk sallayarak yaşamamızı hatırlatan köpeğim'e ve tüm tüylü arkadaşlarımıza kadeh kaldıralım. İşte tüm evcil hayvanlarımız için daha parlak, daha sağlıklı bir gelecek!
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 300
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 3 / 1402
.

 

 

Köpeğimin ishali Tıbbi Bir Acil Durum mu?

 

Köpek sahipleri olarak hepimiz tüylü dostlarımızı sağlıklı ve mutlu tutmak isteriz. Ancak sevgili evcil hayvanlarımız mide rahatsızlığı veya ishalden muzdarip olduğunda, bu üzücü olabilir. Köpeklerimiz Belle ve Marley ile kendi deneyimlerimizde bu sorunla karşılaştık ve beraberinde gelen zorlukları anladık. Bu nedenle, köpek sahiplerinin bu yaygın sorunla başa çıkmalarına yardımcı olmak için bu kılavuzu bir araya getirdik. İster basit bir sindirim rahatsızlığından isterse altta yatan daha ciddi bir durumdan kaynaklansın, size köpeklerde ishalin nedenleri, belirtileri ve tedavileri hakkında bilgiler, ishalli bir köpeği neyle beslemeniz gerektiği ve gelecekteki salgınları önlemeye yönelik ipuçları sağlayacağız. .

 
Köpek arkadaşınızın akan kakası veya yumuşak dışkısı varsa, bu gülünecek bir şey değildir. Bir köpeğin yememesi gereken bir şeyi yediği "çöp bağırsağı" veya diyet kararsızlığı gibi mide rahatsızlığı için basit bir açıklama olabilir. Köpeklerde ishal genellikle bir teşhisten çok bir semptomdur, bu nedenle tablo biraz daha karmaşık olabilir.
 
Köpeklerde ishal, çeşitli hastalık ve durumlardan kaynaklanabilir.
 
Köpeklerde ishal, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve durumlardan kaynaklanabilir:
 
pankreatit parvovirüs
Hastalık virüsü
Yiyecek alerjileri (gıda alerjileri)
Anksiyete veya stres
Düzenli gıda diyetinde ani bir değişiklik
Bağırsaklardaki parazitler (paraziter enfeksiyonlar)
Toksinlerin yutulması Addison hastalığı
Ekzokrin pankreas yetmezliği ile sonuçlanan bir karaciğer hastalığı
bağırsak kanseri
Bir veteriner tarafından yapılan muayene, evcil hayvan ebeveynlerinin köpekleri için en iyi beslenmeyi bulmalarına ve ishalin altında yatan nedeni belirlemelerine yardımcı olabilir.
 
Köpeklerde ishal nöbetleri veya mide rahatsızlığı ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Evcil hayvan ebeveynleri olarak, köpeğiniz 24 saatten fazla kusuyorsa ve ishal yaşıyorsa lütfen veterinerinizi arayın. Dışkısında kan fark ederseniz, derhal veterinerinize başvurun. Köpeğiniz, zayıflamasına, iştahını kaybetmesine ve uyuşuk olmasına neden olabilecek şiddetli susuzluktan muzdarip olabilir. Bu böbrek yetmezliğine yol açabilir.
 
Köpeğinizin dışkısında kan veya kanlı ishal varsa harekete geçmek için beklemeyin. Genellikle bağırsaktaki iç kanamadan kaynaklanırlar. Özellikle düzenli olarak ilaç almamışsa, veterinerinizin bu sorunu bildiğinden emin olun. Muhtemelen kanamayı durdurmak için ameliyat önerecektir.
 
İshalli Bir Köpeğe Ne Beslenir?
 
Köpeğinizin küçük bir öğün yeme zamanı geldi ama ishalli bir köpeği neyle beslersiniz? Yumuşak, kolayca sindirilebilir, sindirim sistemini yatıştırıcı yiyecekler seçmelisiniz. Aşağıda denenmiş ve doğrulanmış beş öneri bulunmaktadır.
 
Bu yiyeceklerin her birinden az miktarda alarak başlayın: Küçük ırklar için bir çorba kaşığı yiyecekle başlayın. Yaklaşık bir golf topu büyüklüğünde, büyük ırklar için yaklaşık iki yemek kaşığı yiyecekle başlamanız önerilir.
 
Bu harika yiyecekleri deneyin:
 
1. Yalın Protein
 
Derisiz tavuk göğsü
 
Temel protein sağlamasına rağmen, az yağlı etler köpeğinizin midesine karşı naziktir. Aşağıdaki gibi etleri deneyebilirsiniz:
 
Derisiz tavuk göğsü
kıyılmış yağsız et
Türkiye
Isırık büyüklüğünde parçalar halinde doğrayın, pişene kadar kaynatın, sonra süzün. Herhangi bir tuz, yağ, tereyağı veya baharat eklemenize gerek yoktur.
 
2. Beyaz Pirinç
 
 
Pirinç iyice durulanmalı ve ardından paketteki talimatlara göre hazırlanmalıdır. Oda sıcaklığında servis edebilirsiniz. 50/50 pirinç ve yağsız protein karışımı yapmak istiyorsanız (yukarıya bakın), yağsız protein ekleyebilirsiniz (yukarıya bakın). Alternatif olarak kahverengi pirinç kullanabilirsiniz.
 
3. Patates
 
Köpekler patates yemekten hasta olabilir
 
Köpekler, bir solanin bileşiği içerdikleri için patates yemekten hasta olabilirler. Pişirmenin bir sonucu olarak, patatesler solanin içeriğini kaybeder ve bu da onları güvenli bir şekilde tüketir.
 
Bunu lokmalık parçalar halinde keserek ve tamamen pişene kadar kaynatarak veya fırınlayarak hazırlayabilirsiniz. Kızartmaktan veya tereyağı, baharat veya tuz eklemekten kaçının.
 
4. Konserve Kabak
 
Köpeğinizin kasesine az miktarda mama koyun ve servis yapın. Büyük yetişkin köpekler için 1-3 yemek kaşığı mama verin. Küçük ve orta boy köpekler için 1-3 çay kaşığı uygundur. Kabak turta karışımı değil, sade balkabağı servis edin.
 
5. Reçeteli Köpek Maması
 
Köpek maması markaları genellikle ishal tedavisi gibi belirli sağlık sorunları için karşı ilaçlar sunar. İshalin nedenini ele almak ve çözmek için açıkça formüle edilmiş terapötik diyetleri kullanmak için genellikle veterinerinizden bir reçete almanız gerekir. Veteriner diyetleri TR Gastroenteric Formula ve Hill's I/D ishalli köpekler için bazı popüler tıbbi mamalardır.
 
İshalinin nedenine bağlı olarak, köpeğinizin belirli sağlık koşulları için tasarlanmış mamaları yemesi faydalı olabilir. Alerji nedeniyle ishal olan köpekler, hipoalerjenik veya yeni proteinli yiyeceklerle (yeni bir protein türünden yapılan yiyecekler) beslenmekten fayda görebilir.
 
Hazırlamak için gıda paketinin üzerindeki talimatları izleyin.
 
Hassas Mideler İçin Köpek Maması
 
 
 
 
 
Ayrıca, bir veteriner reçetesi olmadan mide-bağırsak sorunlarını tedavi etmek için formüle edilmiş ticari köpek mamaları da bulabilirsiniz. Sindirime yardımcı prebiyotik lifler içeren Hill's Science Diet Adult Sensitive Stomach & Skin Chicken Recipe Kuru Köpek Mamasını veya canlı probiyotiklerle bağırsak sağlığını destekleyen Purina Pro Plan'ın Kuzu ve Yulaf Ezmesi Formüllü Kuru Köpek Mamasını seçebilirsiniz.
 
Burada açıklanan yiyecekler tüm köpeklere yardımcı olmayabilir, ancak bazı durumlarda yardımcı olabilirler. Bu mamayı verdikten sonraki birkaç gün içinde herhangi bir gelişme görmezseniz veterinerinize danışılmalıdır.
 
Hazırlamak için gıda paketinin üzerindeki talimatları izleyin.
 
Dışkıları normale döndükten sonra iki veya üç gün boyunca köpeğinizi yumuşak bir diyetle beslemeye devam edin. Bu arada, köpeğiniz buna tahammül ederse, ona verdiğiniz mamayı kademeli olarak artırın. Köpeğinizin ishali (akıntılı dışkı) iki günden fazla sürdüyse, veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
 
İlk önce köpeğinizin normal mamasından az miktarda yumuşak mama ile karıştırmalısınız. Köpeğinizin diyetini kademeli olarak üç ila beş gün içinde normale döndürmek yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizin midesini rahatsız etmemek için yavaşça normal mamaya geçin.
 
Köpek İshaline Diğer Çözümler
 
Yumuşak yiyeceklerin bağırsakları iyileştirmek ve köpeklerde ishali durdurmak için yeterli olmadığı zamanlar vardır. Sorunu çözmek için ilaç veya takviye gibi ek desteğe ihtiyaç duyulabilir. Aşağıdakilerden herhangi birini köpeğinize vermeden önce veterinerinize danışmanız çok önemlidir - köpeğinizin durumunu değerlendirebilir ve hangi tedavilerin en etkili olduğuna karar verebilirler.
 
Sonuç
 
Köpeklerin Yeme Şeklini İyilik için Değiştirmek!
 
 
GI yolunun dinlenip iyileşebilmesi için köpeklerden 12 saat boyunca yiyecek almamalısınız. Yavru köpeklerden, küçük ırklardan, yaşlılardan veya sağlık sorunları olan köpeklerden mama vermemeden önce lütfen veterinerinize danışın.
 
Köpekler genellikle çeşitli faktörlerden dolayı ishalden muzdariptir. Bazen normal beslenmeleri doğru bir şekilde dengelenmez, bazen stresli ve bazen de hastadırlar. Sebep ne olursa olsun, evcil hayvanınızın nemli kalması ve besleyici yiyeceklerle beslenmesi çok önemlidir. Bu, hızlı bir şekilde iyileşmesine ve daha fazla sorundan kaçınmasına yardımcı olacaktır.
 
Küçük porsiyonlarda yumuşak bir diyet servis edin. Dışkıları iki ila üç gün boyunca normale döndükten sonra köpeğinizin normal diyetine yavaşça yeniden başlayın.
 
Tabii ki, köpeğiniz ishal veya mide rahatsızlığı çekiyorsa, semptomlarını hemen tedavi etmeniz önemlidir. Onu rahat ve sakin tutun ve sistemini temizlemek için bol su kullanın. Sağlık durumunun tedavisine yardımcı olması için yukarıdaki yiyeceklerin listesine bakın.
 
Yavru köpeğiniz tekrar tekrar ishal veya kronik ishal atakları geçirdiğinde derhal veterinerinize veya en yakın acil hayvan hastanesine başvurmalısınız. Köpeğinizin bu sorunu yaşamasına izin vermeyin; ona ihtiyacı olan tüm besinleri sağlayacak sağlıklı bir diyetle mutlu bir hayat yaşamayı hak ediyor.
 
Köpeklerin Yeme Şeklini İyilik için Değiştirmek!
 
Sorumlu evcil hayvan ebeveynleri olarak, yardım etmek için her şeyi yapmak istediğinizi biliyoruz. Yemekten sonra hasta bir köpekle yaşamak hiç eğlenceli değil. İki köpeğimiz Marley ve Belle hızlı yemek yemeyi sever! Bu nedenle, bir köpekle yemek yedikten sonra acı ve rahatsızlık içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tam olarak biliyoruz.
 
Üstün, Çok Yönlü 4'ü 1 Arada Yavaş Besleyici Köpek Kasesi'ni sunuyoruz! Bu yeni yavaş beslenen köpek mama kabı, modern tasarımı yenilikçi işlevsellik ile birleştirdiği için heyecanlıyız. Yavaş bir besleyiciden daha fazlası. Köpeğinizin yemek saatinde doğal olarak yavaşlamasını sağlayan yavaş besleyici bir kase ve evcil hayvanınızın püreler, güveçler veya ıslak yiyecekler gibi çeşitli lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarabilmesi için ters çevrilebilir bir yalama matı. Kolay lezzetli yiyecek hazırlama ve saklama için mükemmel bir kase, köpek maceralarınız için köpek dostu bir seyahat kasesi olarak ikiye katlanır.
 
Köpeğiniz size huzur veren daha mutlu, daha sağlıklı bir yemek zamanı deneyimine sahip olacak.
 
 
 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 

 

 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 230
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 3 / 1402
.

 

"Remdesivir ile başarılı FIP tedavisi:
Yakın zamanda veteriner kliniğimizde karşılaştığımız zorlu bir vakayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. 4 yaşında bir erkek kedi, bize antibiyotiklere yanıt vermeyen bir FUO, karın şişliği ve zor nefes alma ile başvurdu. Ultrason ile muayenede plevral ve peritoneal efüzyon keşfettik. Abdominosentez yapıldı ve beyaz fibrin benekleri ile saman renginde ve viskoz sıvı ortaya çıktı. Sıvının analizi, 1.035'lik bir özgül ağırlık ve 7 mg/dl'lik bir toplam protein ve 4000/ml'lik düşük bir hücre içeriğine sahip çekirdekli hücreler gösterdi. Rivalta testi yapıldı ve sonuçlar pozitif çıktı, denizanası benzeri oluşumlara işaret ediyor. Kan testleri, Feline Infectious Peritonitis'in (FIP) göstergesi olan >12g/dl'lik yüksek bir toplam protein ve 0,3'lük bir A/G oranı gösterdi.
  Bu bulgulara dayanarak FIP'den şüphelenildi ve tedavi planının maliyeti sahibi ile tartışıldıktan sonra Remdesivir tedavisi 10-12 mg/kg intravenöz olarak 7 gün, ardından subkutan olarak toplam 84 gün süreyle başlandı. Remdesivir, koronavirüsler de dahil olmak üzere RNA virüslerinin replikasyonunu inhibe ederek çalışan geniş spektrumlu bir antiviral ilaçtır. İnsanlarda Ebola virüsü hastalığını ve COVID-19'u tedavi etmek için kullanılmıştır ve FIP'li kedilerde de incelenmiştir, ancak etkinliği hastalığın evresine göre değişmektedir. kedi'ın vakasında efüzyonlar hızla arttı ve ilk beş gün terapötik parasentez yapmak zorunda kaldık. Bundan sonra, efüzyonlar artık yok olana kadar azaldı ve kedi yavaş yavaş iyileşmeye başladı.
 
Teşhis konulduktan sonra kedinin bir yıldan fazla bir süredir geliştiğini ve hala iyi durumda olduğunu bildirmekten memnuniyet duyuyoruz."
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 290
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 27 / 2 / 1402
.

 

 

 

 

Renk Seyreltme Alopesisi Nedir?
 
 
Renk seyreltme alopesi (CDA) kalıtsal bir cilt rahatsızlığıdır ve seyreltilmiş bir tüy rengi için yetiştirilmiş köpeklerde daha yaygındır. Kalıtsal gene sahip yetişkin köpekler için, aynı zamanda bir foliküler displazi şekli olarak kabul edilir. Daha çok açık kahverengi veya mavi tüylü köpeklerde bulunur. Bu iki kaplama rengi kırmızılar, kahverengiler, siyahlar ve ten renginden seyreltilmiştir.
 
Alopesi, yamalı bir görünüme neden olan tam ve kalıcı saç kaybına neden olan bir hastalıktır. Köpeğinizin derisinin altındaki seviyedeki tüy folikülünü etkileyerek kendi kendini yok etmesine neden olarak yeni tüylerin çıkmasını imkansız hale getirir. Hipotrikoz, çok daha yaygın olduğu için alopesi ile karıştırılabilir, ancak bu durum normalden daha az saçla sonuçlanır ve tamamen saç dökülmesine neden olmaz.
 
Renk seyreltme alopesi (CDA), yamalı saç dökülmesine ve pullanma ve kaşıntılı cilt dahil olmak üzere cilt sorunlarına neden olan kalıtsal bir genetik durumdur. Aynı zamanda tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar da gösterebilir. Köpeğinizin kozmetik görünümü dışında sağlığı risk altında değildir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Belirtileri
 
Saç dökülmesi - Renk seyreltme alopesisinin ilk belirtisi saç dökülmesidir, ancak bu, köpek en az altı aylık olana kadar ve genellikle üç yaşına kadar ortaya çıkmaz.
Anız alopesisi olarak bilinen kırık kıllar - Bu, ciltte pullanma, papüller (irin üretmeyen şişmiş yumru) ve püstüller (irin üreten küçük bir kabarcık veya sivilce) olabilir.
Kuru, pul pul cilt
Tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar - Bu genellikle köpeğinizin sırtında bulunur ve küçük yumrular gibi görünen enfekte kıl kökleri tarafından tanımlanabilir.
Bir enfeksiyon beraberinde kaşıntı da getirebilir (şiddetli kaşıntı)
Türler
 
Renk Seyreltme Alopesi (CDA), birçok cinsi etkileyebilir, ancak bu türler içinde yalnızca belirli köpekleri etkileyebilir. Bu köpekler burunlarının, göz kenarlarının ve dudaklarının renginden tanınırlar. Ten rengi, lavanta, mavi-gri veya mavi olabilirler. Kaplama renkleri, seyreltilmemiş muadillerinden her zaman ayırt edilebilecek olsalar da, taupe, açık kahverengi, mavi, mavi-açık kahverengi veya bronz arasında değişebilir. Bu resesif gen durumundan yaygın olarak etkilenen ırklar şunlardır:
 
Doberman pinscher
Salukiler
Çığ Çıv
Büyük dane
Standart Kaniş
İrlandalı Setter
Yorkshire teriyeri
Dachshund
italyan tazı
kırbaç
Bernese dağ köpeği
Chihuahua
Shetland çoban köpeği
Boston terrier
Newfoundland
Alman Kurdu
Schipperke
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Nedenleri
 
Renk seyreltme alopesisinin en önemli nedeni kalıtımdır, ancak resesif genden etkilenen köpekler sağlıklı görünen bir tüyle doğarlar.
Köpekteki seyreltme miktarının saç dökülmesinin ciddiyetine dönüşeceğine dair bazı düşünceler var.
D-Locus geni, köpeğinizin tüy renginin canlılığını kontrol eder.
Seyreltilmemiş bir köpek, bir Dd geni veya DD geni ile normal renge sahip olacaktır.
Seyreltilmiş köpekler, köpeğinizin burun renginden anlaşılan bir dd genine sahip olacaktır.
Seyreltme resesif bir gen olduğundan, yalnızca DD genini taşıyan köpekler etkilenebilir, ancak Dd genine sahip bir köpek taşıyıcı olacaktır.
Renk seyrelme alopesisinin nedeni tam olarak anlaşılamadığı için, kırılan saçların serbest kalmasıyla ortaya çıktığı ve saç kökleri için ölümcül olan renk oluşumunun oluştuğu düşünülmektedir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesi Teşhisi
 
Bir evcil hayvan sahibi olarak, köpeğinizin tüylerindeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Kürkünün kırılgan, kırılmış veya sertleştiğini görürseniz, veterinerinizi arayın. Evcil hayvanınızın tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonları varsa, teşhisin bir parçası olarak bunu veteriner ekibiyle görüşün.
 
Veteriner, büyük melanin taneciklerini veya kıl şaftı ve foliküldeki sorunları ortaya çıkarmak için köpeğinizin saçının mikroskobik bir değerlendirmesi olan bir trikogram isteyebilir. Dermatohistopatoloji testi, veteriner ekibine kistik keratin ile doldurulabilecek kıl kökü olup olmadığını gösterir. Ayrıca, epidermisin en derin hücre tabakasında ve saçın şaftında ve folikülünde gizlenmiş olabilecek melanin kümelerini de ortaya çıkarır.
 
Veteriner hekiminiz daha fazla teşhis testi veya izleme istemenin gerekli olduğunu düşünürse, lokal anestezi kullanarak bir deri örneği almayı seçebilir. Deri daha sonra durumunda herhangi bir değişiklik olup olmadığını göstermek için bir veteriner patoloğuna gönderilecektir. Veteriner hekiminiz saç dökülmesinin nedeninin bu olmadığından emin olmak için cilt akarları testi yapabilir. Ek olarak, renk seyreltme alopesi hormona bağlı saç dökülmesini taklit edebildiğinden, veteriner hekiminiz sağlıklı işleyen bir tiroid testi yapabilir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Tedavisi
 
Köpeğinizde genetik bir yatkınlık olduğu için renk seyreltme alopesisinin tedavisi yoktur. Veteriner hekiminiz renk dilüsyonlu alopesi ile ilgili semptomları tedavi edebilir; kendi başınıza herhangi bir tedaviye başlamadan önce tavsiye için veterinerinize danışmanız önerilir.
 
şampuanlar
Topikal merhemler
Nemlendirici durulamalar
antibiyotikler
Esansiyel yağ asitleri
A vitamini
Şampuanlar, merhem
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 248
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 19 / 2 / 1402
.

 

USDA tarafından onaylanan

yeni parvovirüs tedavisi

 

 

Elanco Hayvan Sağlığı, ABD Tarım Bakanlığı'nın, tedavi edilmedikleri takdirde köpeklerin %90'ını öldüren köpek parvovirüsünü tedavi etmek için ülkenin ilk ve tek onaylı terapötik çözümü için koşullu bir lisans sağladığını söylüyor. Şirket, köpek parvovirüs monoklonal antikorunu önümüzdeki haftalarda eyalet onaylarını bekleyerek göndermeye başlamayı beklediğini söylüyor.
 
Elanco, bu parvovirüs tedavisinin Elanco için ilk monoklonal antikor olduğunu ve bunun şirket için önemli bir inovasyon platformu olduğunu söylüyor.
 
Elanco Başkanı ve CEO'su Jeff Simmons, "Elanco'nun mevcut seçeneklerin olmadığı alanlarda yeni araçlara öncülük etme taahhüdünü güçlendiren ilk monoklonal antikor tedavimizi piyasaya sürmekten heyecan duyuyoruz" dedi. "Elanco, hem evcil hayvan sahiplerinin hem de veteriner bakım ekiplerinin duygusal ve mali yükünü hafifletirken yavru köpeklerin hayatlarını kurtarmaya yardımcı olacak bu sınıfında birinci sınıf tedaviyi piyasaya sürmekten gurur duyuyor."
Bu ilacın geliştirilmesi, Elanco'nun tedaviyi geliştirmekte olan California merkezli Kindred Biosciences Inc.'i satın almasından kaynaklanmaktadır. Indiana şirketi Kindred'ı Ağustos 2021'de yaklaşık 440 milyon dolar değerinde bir anlaşmayla satın aldı.
 
Colorado Eyalet Üniversitesi'nde küçük hayvanlar için acil durum ve kritik bakım yardımcı doçenti olan Dr. Kristin Zersen, çığır açan tedaviyi evcil hayvan sahipleri ve veterinerler için oyunun kurallarını değiştiren bir şey olarak nitelendirdi.
 
Zersen, "Parvovirüs, evcil hayvan sahipleri üzerinde önemli bir baskıya neden olan ve barınaklarla veteriner kliniği personeli için emek yoğun ve stresli olan, öngörülemeyen bir hastalıktır" dedi. "Köpek parvovirüsüne karşı hastaneye yatış ihtiyacını sınırlayan ve bu hastalığın her yıl yüzbinlerce köpek üzerindeki etkisini azaltan kanıtlanmış bir çözüm sunabilmek, hayat değiştirici ve sektör belirleyici."
Elanco, intravenöz tedavinin virüsle sekiz haftalık veya daha büyük köpeklere uygulanabileceğini söylüyor.
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 293
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 15 / 2 / 1402
.

 

 


Periodontal hastalık, kediler için
 
genellikle gözden kaçan
 
bir ağrı nedenidir.
 
 
 
Bu konuda bilimsel ve klinik olarak çok daha fazlasını yapmamız gerekiyor!
 
Vetklinik tarafından birinci basamakta 18.249 kedi üzerinde yapılan bir çalışmada (yorumlardaki bağlantı), bir dizi faktörün ilişkili olduğu bulundu:
 
# Daha yaşlı olmak
# Daha ağır olmak
# Kısırlaştırılmak
# Siyam veya Maine Coon olmak
 
Ve gerçekten endişe verici olan, kronik böbrek yetmezliği ve kardiyak ritim bozukluğunu içeren bir komorbid bozukluğa sahip olma ihtimalinin 1,79 katıdır. Buradaki nedensel yolların ne olduğunu bilmiyoruz ama bilmemiz gerekiyor.
 
Ek olarak, kedilerde periodontal hastalığın önemli ölçüde altında teşhis edilmesi muhtemel olduğundan, bu muhtemelen 'buzdağının görünen kısmı' olacaktır - eğer bir kedi en başta bir veterinere giderse bile.
 
Neye ihtiyacımız var?
@ Periodontal tedavinin, özellikle erken müdahalenin diğer hastalıkların gelişimine etkilerinin araştırılması.
@ Sahipleri ve veterinerler için daha iyi eğitim, böylece kedileri veterinerlere götürebilir ve bu hastalığı erken evrelerinde bulabiliriz.
 
Tüm bunların sağlık süresi, yaşam süresi, yaşam kalitesi ve insan-kedi bağı üzerinde muazzam bir etkisi olabilir.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 304
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 2 / 1402
.

 

https://www.petcathealth.info/wp-content/uploads/2015/08/cat-758153_640.jpg

 

Kediler, hayatlarının neredeyse üçte birini tüylerini yalayarak geçiren temiz hayvanlardır. Uzmanlar, mat ve seyrek tüylerin her zaman bir hastalığa işaret etmediğini öne sürse de, bir kedi tüy durumunun kötü olduğunu gösterdiğinde bir veterinere danışmak akıllıca olacaktır. Kedilerde donuk bir tüy tabakası, altında yatan olası nedenler nedeniyle araştırılmalıdır. Bazen, aşırı kilolu bir kedinin sırtında, genellikle donuk tüyler olabilir. Bunun bir nedeni boyutlarıdır. Kediler esnek ve esnek olsalar da fazla kilolu kedi ihmal edilen bazı bölgelere ulaşamaz. Başka bir neden, protein ve esansiyel yağ asitlerinden yoksun, yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkabilir. Kedi sağlığı için gerekli olan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri balıklarda ve bazı bitkilerde bulunur. Kediler de alerjiden muzdarip olabilir ve bu durumda kedi veteriner tarafından muayene edilmelidir. Bununla birlikte, mevsimsel değişiklikler genellikle kedilerde tüy dökmeye neden olur ve bu, kedilerin sıcaklık ve nemdeki mevsimsel değişikliklere uyum sağlamasının doğal bir parçasıdır.

Kedilerde Mat Tüylere Ne Sebep Olur?
 
• pul - durum kepeğe benziyor. Genellikle vücudun ciltte, saçta ve tırnaklarda bulunan madde olan keratini üretme biçimindeki anormallikten kaynaklanır.
 
• Sebore – bu durumda cilt çok yağlı veya pullu görünür. Sebore sicca kuru cilt ve sebore yağı yağlı cilttir. Sebore sikka tedavisi, kükürt veya salisilik asitle yapılmış bir kedi şampuanı veya tamamen doğal bir şampuan alternatifidir.
 
• Epidermal yaka – bu, ciltte daire şeklinde kuru bir yama bulunduğu zamandır. Bu genellikle bir enfeksiyon ortasında başladığında ve daha sonra dışa doğru büyüdüğünde ortaya çıkar. Genellikle stafilokokal piyoderma adı verilen bir enfeksiyonla ilişkilidir.
 
• Pul pul dökülme – bu durumda kediniz normalden daha fazla deri döküyor.
 
• Hiperkeratoz – bu derinin kalınlaşması anlamına gelir.
 
• Komedon – kedinizin tüy veya kök köklerinde bir sorun olduğu bir durumun adıdır. Bu, kedinizin vücutta hormon üreten bez olan endokrin sisteminde bir sorun olduğunun işaretidir.
 
• Folikül dökümü – her bir saçın tabanının çevresinde kuru bir alan olduğunda bir alçıdır. Saçtaki keratin ile ilgili bir sorun olduğunun işaretidir. Keritin, saç ve tırnakların çoğunu oluşturan proteindir.
 
Kedi tüyleri lde stres nedeniyle dökülebilir. Güzel evcil hayvanlarımız için yapabileceğimiz en iyi şey, kaynağı bulmak ve onu azaltmak, hatta mümkünse ortadan kaldırmaktır. Her durumda, kedilerimizi düzenli olarak temizleyerek onlar için çok şey yapabiliriz. Günlük bakım sadece stresi azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda dış parazitleri, kiri ve ölü deri hücrelerini de ciltlerinden uzaklaştıracaktır. Düzenli fönleme ayrıca kedinin tüylerini azaltır ve tüy yumaklarına yardımcı olur. Ayrıca, kediyle olan duygusal bağı güçlendirir ve rahatsız hissettiğinde kediyi sakinleştirebilir
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 315
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 9 / 2 / 1402
.

 

 

 

 

 

Köpek Isırmalarını Önleme

 

Köpekler ısırabilir?

Bu bir gerçek. Köpeğinizin birini ısırma olasılığını azaltmak için yapabileceğiniz şeyler olduğu kadar, başka birinin köpeği tarafında0n ısırılmamak için atabileceğiniz adımlar da vardır.

 
 
Büyük köpekler burada kötü bir şöhrete sahip.
Bir bakıcıya sorarsanız, muhtemelen size büyük bir köpek yerine küçük bir köpek tarafından ısırılma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyleyecektir. Sorun şu ki, büyük köpekler ısırdıklarında çok daha fazla zarar verebilirler, bu nedenle büyük köpeklerin çok daha sık ısırdığını duyarsınız. Ek olarak, çok az insan bir Chihuahua yüzünden neredeyse bir parmağını kaybettiğini kabul etmek istiyor.
 
 
Boyut önemlidir.
Büyük köpekler ciddi hasara ve hatta ölüme neden olabilir. Küçük köpekler nadiren dikiş gerektirecek kadar hasara neden olur. Eğitim kritiktir. Pek çok insan, küçük köpeklerin özellikle tehlikeli olmadığı için daha az eğitime ihtiyaç duydukları varsayımı altındadır. Gerçekte, ne kadar eğitime ihtiyaç duyduklarını ve ısırma olasılıklarını belirleyen, köpeğin kişiliği ve yetiştirilmesidir. Irk, çoğu insanın inandığından çok daha az alakalıdır. Küçük köpekler tüneklere hükmetme eğilimindedir, bu da onların istediklerini alamadıkları takdirde kırılma olasılıklarını artırır. Ayrıca kendilerini büyük köpeklerden daha sık rahatsız eden durumlarda bulabilirler. Köpek sahibi olmayanların küçük bir köpeğe yaklaşma olasılığı daha yüksektir çünkü daha az tehdit edici görünürler. Köpeğiniz utangaçsa, onun için ayağa kalktığınızdan emin olun. Onları sosyalleştirmek çok önemlidir, ancak küçük köpeğinizi yabancılarla etkileşime girmeye zorlamayın.
 
 
sosyalleşme
Köpeğinizi sosyalleştirmek çok önemlidir . Bu, onları dışarı çıkarmak, çeşitli insan ve hayvanlarla tanışmak ve farklı yerler ve nesneler hakkında bilgi edinmek anlamına gelir. Yavru köpeğinizi zorlamayın. Rahatsız olurlarsa veya korkarlarsa, onları bir şeyle yüzleşmeye zorlamak durumu daha da kötüleştirebilir. Yavru köpeğinizi ilk aşılarından 11 gün sonra sosyalleştirmeye başlayabilirsiniz, ancak nereye gittiğinize dikkat edin. Onları aşılarının tam olduğunu bildiğiniz yetişkin köpeklerle tanıştırın (ailenize veya arkadaşlarınıza ait). Onları köpek yavrusu kursları için saygın bir köpek eğitmenine götürün. İyi bir tesis, köpek öğrencilerinin yaşlarına uygun tüm aşıları yaptırmasını gerektirecek ve bu da yavru köpeğinizin güvende kalmasına yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizi evcil hayvan dostu mağazalara götürün. Yavru köpeğiniz en az 6 aylık olana ve aşıları tam olana kadar köpek parkları gibi yerlerden kaçının. Şemsiye gibi potansiyel olarak korkutucu nesneleri tanıtın. Bazen şapka tak. Gençken ne kadar çok tanışırlarsa, yaşlandıklarında sorunlarla o kadar iyi başa çıkarlar. Sakin, kendine güvenen bir köpeğin ısırma olasılığı, korkan bir köpekten çok daha düşüktür.
 
 
Yaralı köpekler.
En cana yakın köpek bile yaralanırsa ısırır. Birisi onlara yaklaştığında kendilerini daha fazla acı veya yaralanmadan korumak için savunma tepkisi olabilir. Ayrıca çarpılır veya itilirlerse refleks olarak ısırabilirler, bu nedenle yaralı bir köpeği hareket ettirirken dikkatli olun - veya daha iyisi, özellikle yaralanmalar ciddi görünüyorsa profesyonel yardım alın. Veteriner muayene için köpeğinize ağızlık takmak isterse şaşırmayın.
 
 
Isırma korkusu.
Köpekler sadece kızgın olduklarında veya acı çektiklerinde ısırmazlar. Ayrıca korktuklarında  da ısırabilirler. Bilinmeyen bir köpeğe yaklaşırken sadece en iyi niyetiniz olabilir, ama onlar bunu bilmiyorlar. Bazı köpekler, tüm yeni insanların arkadaş olduğunu varsayar, ancak bazıları kendi insanlarına bağlı kalmayı tercih eder. Tanımadığınız bir köpeğe dokunmadan önce daima sorun. Burnunu çekmek için kapalı bir el sunun ve ardından omuzları okşamak için yana doğru uzanın. Başın tepesine dokunmayın veya üzerinden uzanmayın - birçok köpek bunu çok korkutucu bulur. Eğilip kendinizi daha küçük göstermekten zarar gelmez. Köpekler, özellikle rüya görürken aniden uyandırılırlarsa ısırmaya başlayabilirler.
 
 
Savunma köpekleri.
Yavrularını yiyen veya onlara bakan bir köpeği rahatsız etmeyin. Aşina olmadığınız bir köpekten hiçbir şey almaya çalışmayın. Köpeğinize, birinin yemeğiyle oynamasının sorun olmadığını öğretin - yine de onu yiyebilirler. Yavru köpeklere, bir şeyleri kapmak yerine, sahip olmalarına izin verilen bir şey karşılığında sahip olmamaları gereken şeylerden vazgeçmeyi öğretin. En iyi "oyuncakların" tümü insan tarafından "çalınırsa", köpek yavrusu nesneyi savunabilir.
 
 
Çocuklar.
Çocuklara köpeklerin yanında nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek son derece önemlidir. En sabırlı aile köpeği bile kulakları çok fazla çekilirse ısırabilir ve birçok köpek, köpeğe tamamen kazara zarar veren çocukları ısırmıştır. Çocukları ve köpekleri, çocuk en az on yaşına gelene ve köpeğin yanında düzgün davranacağına güvenilene kadar gözetimsiz bırakmayın. Kapma ve dürtme aşamalarında köpekler ve bebekler arasındaki doğrudan etkileşime karşı dikkatli olun. Köpeğinize çocuklara karşı sakin ve sabırlı olmayı öğretin, ancak kesinlikle her şeye katlanmalarını beklemeyin. Önce sahibine sormakla başlayarak, çocuklara tanımadıkları köpeklere nasıl yaklaşacaklarını öğretin. Yabancı bir köpeğe koşmak asla uygun değildir.
 
oynamak
Bazı köpekler oynarken huysuzlaşır. Özellikle yavruyken çok heyecanlanırlarsa yanlışlıkla ısırırlar. Bazı köpekler insanları "gütmeye" çalışacak, bu da kişi buna uymazsa kıstırmaya neden olabilir. Bu, özellikle kaçarsanız geçerlidir. Çekme oynamak, bazı köpeklerin kıstırılmasına neden olabilir. Köpek yavrusu sinirlenirse oyunu hemen durdurun ve uzaklaşın. Sizi yeniden oyuna dahil etme girişimlerini göz ardı edin. Yavru köpeğiniz kısa sürede derideki dişlerin oyunun bittiği ve dikkatinizi kaybettiği anlamına geldiğini öğrenmelidir, bu nedenle oynamaya devam etmek istiyorsa dikkatli olması gerekir. Yavru köpeğinizi neyin tetiklediğini öğrenin ve farklı oyunlar oynamaya çalışın. 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 421
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 6 / 2 / 1402
.

 

kedi saldırganlığını yönetmek
 
 
için yatıştırıcı feromon difüzör
 
ürünleri Haberler
 
Kediler, çok bağımsız olmaktan yakın bir yerde yaşamaya kadar değişen, sosyal olarak çok esnek hayvanlardır. Etkileşimleri, erken yaşta yaşanmış deneyimler ve ayrıca kaynakların mevcudiyeti gibi çeşitli faktörlerden etkilenir.
Akraba oldukları diğer kedilerle karmaşık bağlar kurabilmelerine rağmen, normalde diğer yabancı üyeleri kabul etmezler.
Bazı durumlarda, bu hayvanlar öğretmenleri tarafından kendilerini özdeşleştirmedikleri bir sosyal grupta yaşamaya zorlanır ve kaçamazlar. Bu, çok kedili bir ev ortamında yaşayan kediler arasında sosyal gerginliğe ve saldırganlığa yol açabilir ve sonuç olarak lezyon ve terk edilme riskini artırır. Bu tür çatışmaların tedavisi genellikle zor ve uğraştırıcıdır ve sıklıkla zor bir tam çözüm olarak kabul edilir.
Yavru kediler normalde en uygun sosyalleşme dönemi olan "hassas dönem" sırasında, 2 ila 7 haftalık olduklarında sosyal bağlar oluştururlar. Merakla, kraliçe bu dönemde kediyi yatıştıran doğal feromonu serbest bırakır. Tesadüfen ya da değil, yavru kedilerin çok az çatışma ve rekabetin olduğu bir grup ortamında yaşamaları da bu dönemdedir.
Doğal kedileri yatıştıran feromonun sentetik bir analoğu geliştirildi ve şu anda ticari olarak temin edilebilir. Önceki bir çalışma, anne feromonlarının, bunlara maruz kalan yetişkin kedilerde kontrollü bir süre boyunca agresif etkileşimleri azaltabileceğini göstermiştir.
Bu çalışmanın amacı, bu sentetik feromon analoğunun çok haneli bir kedi ortamına eklenmesinin, aralarındaki saldırganlığı azaltabileceği ve sosyal bağlantıları iyileştirebileceği ve esenlik hissini artırabileceği hipotezini test etmekti.
28 günlük bir tedavi periyodunun klinik etkinliğini değerlendirmek için çift kör, randomize, plasebo kontrollü bir saha çalışması yürütüldü. Bu çalışmaya 2-5 kediden oluşan çok kedili 42 hane dahil edildi. Çalışma grubu 17 haneden oluşuyordu ve geri kalan 25 hane plasebo grubuna dahil edildi.
Aynı evdeki kediler arasındaki saldırganlığın sıklığını ve şiddetini değerlendirmek için bir metrik oluşturulmuştur. On iki farklı davranış analiz edildi ve her bir parametre puanının toplamından toplam puan elde edildi. Ancak davranışlar kedi sahipleri tarafından incelendiği için sonuçların güvenilirliği sınırlıydı (örneğin, pasif agresif davranışlar fazla veya az temsil edilebilir).
Yazarlar, dişi kedilerin karşı cinse kıyasla kurban olma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğu sonucuna varabildiler. Ancak iş saldırganın kimliğini belirlemeye geldiğinde ikisi arasında hiçbir fark bulunamadı. Ayrıca yazarlar, sentetik feromon kullanılan hanelerde 21 günlük süre sonunda bazı saldırgan davranışların önemli ölçüde azaldığını tespit edebildiler.
Yazarlar ayrıca, çok kedili bir evde 4 hafta boyunca kedi yatıştırıcı bir feromon difüzörü ile tedavinin de saldırgan davranışın yönetimi üzerinde yararlı bir etkisi olduğunu bulmuşlardır. Sahiplere ayrıca, kurul onaylı bir veteriner davranış uzmanı tarafından kedi davranışları hakkında bilgi verildi ve bu da tedaviye başlamadan önce bile agresif davranışlarda bir azalmaya yol açtı. Bu, yazarları, bu feromonların bir davranış değiştirme programına tamamlayıcı olarak eklenmesinin çok faydalı olabileceğine inanmalarına yol açar.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

  

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 447
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 29 / 1 / 1402
.

 

 

 bazı sık sorulan sorular (veya SSS)

 

köpek sahipleri veterinerlerine sorar

 

Köpeğim Neden Kaka Yiyor?

Coprophagia veya dışkının yutulması, birçok köpek sahibini rahatsız eden iğrenç bir alışkanlıktır. Tavşan gibi bazı türlerde bu davranış normaldir ve sindirim işlevi için gereklidir. Ancak köpeklerde bu davranışa muhtemelen dışkının kokusu veya tadı neden olur. Tipik olarak, aşağıdakileri içeren, koprophajiye neden olabilecek altta yatan tıbbi durumlar vardır:
 
Yetersiz besleme veya zayıf sindirilebilir bir diyetle beslenme.
Pankreas ekzokrin yetmezliği. Pankreasın yiyecekleri parçalamak için uygun enzimleri salgılamadığı bir hastalık.
Gastrointestinal parazitler.
Endokrin (hormonal) hastalıklar. Bunlar diyabetes mellitus ve Cushing Hastalığı'nı (hiperadrenokortisizm) içerir.
İlaç tedavisi. Reçeteli ilaçlar iştah artışına neden olabilir (özellikle kortikosteroidler ve nöbet önleyici ilaç Fenobarbital).
Tipik olarak, dışkı, gastrointestinal parazitleri olan bir hayvandan veya Giardia veya Toxoplasma gibi dışkı alımı yoluyla yayılan diğer hastalıklardan gelmediği sürece, bir köpeğin sağlığına zararlı değildir. Köpeğiniz sürekli olarak kendi kakasını veya diğer hayvanların dışkısını yiyorsa, veterinerinizden bir randevu alın. Altta yatan bir tıbbi nedeni ekarte etmek için kan testi büyük olasılıkla ilk önerileri olacaktır.
 
Altta yatan bir tıbbi durum göz ardı edilirse, bu davranışı düzeltmek veya en aza indirmek için yapılabilecek davranış değişiklikleri vardır. Bu değişiklikler şunları içerir:
 
Köpeğinizin dışkısını yaptıktan hemen sonra temizlik yapın.
Bahçenizi herhangi bir dışkı maddesinden sık sık temizlemek.
İstenmeyen davranışları en aza indirmek için köpeğinizi dışarıdayken tasmalı tutmak.
Evcil hayvanınızı dışkı maddesini görmezden gelmesi ve komutları yerine getirdiğinde olumlu ödüller vermesi için eğitin.
Yaban hayatı erişimini bahçenize sınırlayın.
Koprophaji insidansını azalttığı gösterilen, köpeğinizin mamasına eklenebilecek reçetesiz takviyeler vardır. Bununla birlikte, bu takviyeler, evcil hayvanınızın diğer hayvanlarınkini değil, yalnızca kendi dışkı malzemesini yemesini engeller. Bu nedenle, davranış değişiklikleri takviyeler yerine teşvik edilir.
 

Bu konuda Bir sorunuz varsa, soru işaretini(?)

Sizinle iletişime geçebilmemiz için bize

SMS  ile gönderin

Send SMS@ 

 
Köpeğim Neden Kaşınıyor?
Kaşıntı veya derinin kaşınması birçok hastalık sürecinden kaynaklanabilir. Köpeklerde kaşıntıya neden olan en yaygın hastalıklar şunlardır:
 
Pire ve akar gibi dış parazitler.
Polen, çimen, bitki veya gıda kaynaklı (genellikle tahıl değil, gıdadaki protein nedeniyle) gibi çevresel olabilen alerjiler.
Cilt enfeksiyonları.
Bu rahatsızlıkların tedavisi değişiklik gösterir, bu nedenle veterinerinizin evcil hayvanınızı muayene etmesi ve teşhis ve tedavi seçenekleri konusunda önerilerde bulunması önemlidir. Köpeğinizin yıl boyunca pire/kene önleyici ilaç kullanması şiddetle tavsiye edilir, çünkü bu önlenebilecek yaygın bir kaşıntı nedenidir. Köpeğiniz çevresel alerjilerden muzdaripse, veterineriniz sizinle alerji testi hakkında konuşabilir veya alerji aşısı tedavisi önerebilir. Evcil hayvanınızın kaşıntısı muhtemelen gıda alerjilerinden kaynaklanıyorsa, iyileşmeyi denemek ve izlemek için yiyecek seçeneklerini tartışabilirler. Ne yazık ki, alerjiler köpeklerde sinir bozucu olabilir ve ideal bir tedavi bulunmadan önce birden fazla terapinin denenmesi gerekebilir.
 

Bu konuda Bir sorunuz varsa, soru işaretini(?)

Sizinle iletişime geçebilmemiz için bize

SMS  ile gönderin

 

Send SMS@

 

 
 
Köpeğim Neden Kusuyor?
 
Köpeklerde Kusmanın Nedenleri ve Tedavisi
 
Kusma, köpeklerin acil serviste görülmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Köpekler ne yazık ki gelişigüzel yiyicilerdir ve ara sıra başlarını belaya sokarlar. Köpeklerde kusmanın birçok nedeni vardır, ancak en yaygın olanları şunlardır:
 
Gastroenterit (mide ve bağırsak iltihabı). Bu genellikle diyet kararsızlığına ikincildir, yani bir köpek masa artıkları, yeni veya aşırı miktarda ikram veya bahçede veya sokakta buldukları malzeme gibi şeyler yer.
engel. Bu, bir köpek oyuncaklar veya çorap, iç çamaşırı veya halı gibi kumaş malzemeler gibi geçemeyecekleri bir şey yediğinde meydana gelir. Bu durumlarda, veterineriniz tıkanıklığı teşhis etmek ve ameliyat gerekip gerekmediğini belirlemek için bir radyografi veya ultrason çekecektir. Bu genellikle genç köpeklerde görülen bir durumdur.
Metabolik hastalıklar. Kusma, köpeklerde altta yatan bir hastalığın ilk belirtisi olabilir. Böbrek hastalığı, pankreatit, karaciğer hastalığı ve diyabetin erken belirtileri bazı vakalarda kusma olarak sunulabilir.
Kusma tedavisi, veterineriniz tarafından yapılan fizik muayeneye ve ayrıntılı bir geçmişe dayalı olarak köpeğinizin klinik belirtilerine bağlıdır. Gastroenterit tedavisi genellikle intravenöz veya deri altı sıvılar, mide bulantısı önleyici ilaçlar ve kısa bir süre için yumuşak bir diyetle rehidratasyonu içerir. Şüphelenilen bir tıkanıklık daha önemlidir ve genellikle ameliyat veya bir endoskop ile mideden yabancı madde çıkarılmasını içerecektir. Metabolik hastalıklarda ise tedavi büyük ölçüde tanıya bağlıdır.
 
Köpeğinizin yabancı madde yediğini fark ederseniz, onu doğrudan bir veteriner hastanesine götürmek en iyisidir. Veterineriniz kusmaya neden olabilir.
 
 

Bu konuda Bir sorunuz varsa, soru işaretini(?)

Sizinle iletişime geçebilmemiz için bize

SMS  ile gönderin

Send SMS@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 370
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 27 / 1 / 1402
.

 

Köpeklerde Anne Davranışı Sorunları
 
 
 
Anne Davranış Sorunları Nelerdir?
 
Dişi köpekler genellikle yerleşik bir annelik içgüdüsüne sahiptir ve yavruları doğduğunda tam olarak ne yapacaklarını bilirler. Bununla birlikte, bazen köpeğiniz yavruları doğduktan sonra ne yapacağını bilemez ve onlara bakmayı veya emzirmeyi daha az umursayabilir. Öte yandan, köpeğiniz, kendisine ait olmayan yavrulara bakmaya ve onları beslemeye çalıştığı noktaya kadar aşırı derecede annelik yapıyor olabilir. Kendi yavruları olabilir veya olmayabilir ve hatta doldurulmuş hayvanları kendi yavrularıymış gibi koruyabilir ve temizleyebilir. Kalıtsal bir hastalık değildir ve herhangi bir köpek cinsinde olabilir. Bu bozuklukların, bir insan annenin doğum sonrası depresyonu geçirmesine benzer şekilde doğumdan sonra köpeğinizde meydana gelen bazı kimyasal dengesizliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
 
Dişi köpeklerde annelik davranışı sorunları, hem annelik davranışı eksikliğini (annelik) hem de kendi veya başka köpek yavrularına aşırı annelik yapmayı içerir. Köpek yavrulara bakmazsa ve onlara bakmazsa, bu davranış sorunları tehlikeli olabilir.
 
Köpeklerde Anne Davranışı Sorunlarının Belirtileri
 
Semptomlar, her tür anne davranış problemi için farklıdır.
 
Anne Davranışı Eksikliği
 
Yavrularını temizlemez
Yavrularını hemen ve sık sık terk etmek
Yavrularını emzirmesine izin vermeyecek
Yetersiz yavru bakımı
Yavrularını diğerlerinden korumaz
Yavrularına saldırmak
Yavruları öldürmek (özellikle insanlar tarafından ağırlaştırılmışsa)
 
  Aşırı Annelik Davranışı
 
Kendisinden olmayan yavruları almaya çalışır
Diğer köpeklerin yavrularını emzirmeye çalışmak
Kendisine ait olmayan ve annenin sahiplenmesine izin vermeyecek gardiyan yavruları
Kendisine ait olmayan doldurulmuş hayvanları veya köpek yavrularını temizlemek
Gardiyanlar, sanki kendi yavrularıymış gibi doldurulmuş hayvanları ve diğer nesneleri
 
  Türler
 
Anne Davranışı Eksikliği, yavrularına bakmayan köpekleri içerir.
 
Aşırı Annelik Davranışı, diğer köpeklerin yavrularına bakmaya ve onları beslemeye çalışan yavruları olmayan dişi köpekleri içerir.
 
Köpeklerde Anne Davranışı Sorunlarının Nedenleri
 
Çoğu zaman bu bozuklukların birinden bir hormon dengesizliği sorumludur, ancak bu davranışlara neden olabilecek başka nedenler de vardır.
 
  Anne Davranışı Eksikliği
 
- Stres veya Korku
 
Bazen köpeğiniz çok fazla stres yaşar veya bebeklerini beslemeyeceğinden korkar ve hatta onlara saldırabilir. Yeni annenize ve yavrularına diğerlerinden uzakta olmaları için güzel ve sessiz bir yer vermeniz önemlidir.
 
- Annenin Hastalığı
 
Yeni anneniz hastaysa veya çok acı çekiyorsa, yavru köpeklere bakmak istemeyebilir ve onları emzirmek veya temizlemek istemeyebilir. Köpeğiniz kendini daha iyi hissedene kadar yavrulara kendiniz bakmanız gerekebilir. Ne yapmanız gerektiğini belirlemek için hemen veterinerinize başvurun.
 
- Köpek Sağlığı
 
Hasta veya sakat yavrulara sahip olmak, köpeğinizin onları reddetmesine neden olabilir. Sağlıklı yavrulara odaklanmak ve hasta olanı ölüme terk etmek ya da kendisi öldürmek onların doğal içgüdüsüdür. Bunun olduğunu görürseniz, veterinerinizden biraz yardım alarak yavru köpeğin bakımını kolayca kendiniz yapabilirsiniz.
 
- Sezaryen
 
Köpeğinizin sezaryen olması gerekiyorsa, yavruları hakkında karışık duygulara sahip olması muhtemeldir. Normal bir doğum sırasında anne, ona yavrularına bakma dürtüsü veren hormonları artıran oksitosin üretir. Köpeğiniz sezaryen alırsa, onu anneliğe itmeye yardımcı olan bu hormon desteğini alamayacaktır.
 
- İlk Çöp
 
Köpeğiniz ilk yavrularını doğuruyorsa, korkmuş veya bunalmış olabilir; Ne yapacağını bilmemek. Emzirmeye teşvik ederek ve yumuşak, olumlu bir tonda konuşarak ona yardım etmeye çalışabilirsiniz. Hala emzirmiyorsa veya agresifleşiyorsa, onları beslemeniz ve onlara kendiniz bakmanız en iyisidir. Bazı süt takviyeleri almak için veterinerinizle konuşun.
 
- çok fazla köpek yavrusu
 
Bazen annenin ilgilenmesi gereken çok fazla şey vardır ve biraz yardıma ihtiyacı vardır. Biraz ek süt alın ve görevlerinde ona yardımcı olun. Normal inek sütü kullanmayın. Yavruları beslemek için özel olarak yapılmış süt olmalıdır.
 
  Aşırı Annelik Davranışı
 
- hormonlar
 
Köpeğiniz başka köpeklerin yavrularını çalıp onları beslemeye ve temizlemeye çalışıyorsa bu progesteron artışına bağlı hormonal bir sorundur. Bu genellikle yavruları olmayan ve kızışmış veya yanlış bir hamilelik yaşayan dişi köpeklerde görülür. Köpeğiniz yalancı bir hamilelik yaşarken köpeğinizi yavrulardan ve annelerinden ayırmak en iyisidir. Bu tür davranışlar, alfa annelerinin büyük yavruları olduğu ve türlerin hayatta kalmasını sağlamak için diğer köpeklere annelik etmeleri için ihtiyaç duydukları vahşi doğada yararlı olabilirdi.
  Köpeğinizi yetiştirmeyi planlamıyorsanız, onu mümkün olan en kısa sürede kısırlaştırmanız önemlidir.
Köpeklerde Anne Davranış Sorunlarının Teşhisi
 
Köpeğinizin tıbbi geçmişini ve ziyaretinizin sebebini verdikten sonra, veteriner fizik muayene yapacaktır. Veterineriniz, anne davranış probleminin tıbbi nedenlerini ekarte etmek için bir CBC ve idrar tahlili de yapabilir. Kısırlaştırılmamışlarsa vajinal sitoloji yapabilirler.
 
Köpeklerde Anne Davranışı Sorunlarının Tedavisi
 
Köpeğiniz hasta olduğu için yavrularına bakmıyorsa, onu sağlığına kavuşturmanız gerekir, ancak bunun dışında dişi köpeklerde annelik davranış sorunları için tıbbi bir tedavi yoktur. Kızgınsa ve onu çiftleştirmeyi planlamıyorsanız, onu mümkün olan en kısa sürede kısırlaştırmalısınız. Bu, çok az riskle çok güvenli olan rutin bir ameliyattır. Köpeğinizi kısırlaştırmamak, yumurtalık veya meme kanserinin yanı sıra rahim enfeksiyonuna da yol açabilir.

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 369
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 18 / 1 / 1402
.

 

Evcil hayvanlarda davranış sorunlarının üstesinden gelmek zor olabilir, ancak bunları ele almak için birkaç çözüm vardır. Bir evcil hayvanın davranışsal sorunlarıyla mücadele ediyorsanız, profesyonel bir eğitmen veya hayvan davranış uzmanından yardım almanın en iyisi olduğunu unutmamak önemlidir. Evcil hayvanlarda sık görülen davranış sorunları için bazı olası çözümler şunlardır:
 
Saldırganlık: Evcil hayvanlarda saldırgan davranış, korku, bölgeselcilik veya sosyalleşme eksikliği gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Çözümler, karşı koşullandırma ve duyarsızlaştırma tekniklerini, davranış değiştirme eğitimini ve ciddi vakalarda ilaçları içerebilir.
 
Ayrılık kaygısı: Ayrılık kaygısı köpeklerde sık görülür ve yalnız bırakıldığında yıkıcı davranışlara ve aşırı havlamaya neden olabilir. Çözümler arasında duyarsızlaştırma eğitimi, zihinsel uyarıcı oyuncaklar sağlamak, arka plan gürültüsü için TV veya radyoyu açık bırakmak ve ciddi vakalarda ilaç tedavisi yer alabilir.
 
Aşırı havlama: Aşırı havlamaya can sıkıntısı, endişe veya bölgeselcilik neden olabilir. Çözümler, yeterli egzersiz ve zihinsel uyarım sağlamayı, "sessiz" bir komut vermeyi ve köpeğin kaygısının veya bölgeselciliğinin kaynağını ortadan kaldırmayı içerebilir.
 
Yıkıcı davranış: Mobilyaları çiğnemek veya bahçede çukur kazmak gibi yıkıcı davranışlara can sıkıntısı, endişe veya eğitim eksikliği neden olabilir. Çözümler, bol miktarda egzersiz ve zihinsel uyarı sağlamayı, uygun çiğneme oyuncakları sağlamayı ve gözetim altında olmadığında güvenli bir alanda sandık eğitimi veya kapatmayı içerebilir.
 
Korku ve fobiler: Korku ve fobiler, yüksek sesler veya travmatik deneyimler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Çözümler, duyarsızlaştırma eğitimini, davranış değiştirme tekniklerini ve ciddi vakalarda ilaçları içerebilir.

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 417
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 17 / 1 / 1402
.

 

 

Sporotrikoz nedir?
 
Sporotrikoz, kereste, bitki örtüsü ve toprakta bulunan Sporothrix schenckii organizmasının neden olduğu sporadik, kronik bir hastalıktır. Sporotrikoz, mantarın derideki açık yaralardan vücuda kolayca girmesi nedeniyle kedilerin ve insanların kapabileceği nadir fakat potansiyel olarak ölümcül bir mantar hastalığıdır. Sporotrikoz genellikle kedinin burnunda, kulaklarında ve yüzünde lokalize lezyonlar olarak görülür, ancak tedavi edilmezse vücudun diğer kısımlarını etkileyebilir.
 
Kedilerde Sporotrikoz Belirtileri
 
Bir kedinin yaşayabileceği semptomlar, kedinin kaptığı Sporotrikoz tipine bağlıdır.
 
Lenfokutanöz Sporotrikoz
 
Küçük, sıkı cilt darbeleri
1-3 cm çapında
Akıntılı ülseratif lezyonlar
Lezyonlar genellikle kulak kepçesi (kulak uçları), burun ve kafada görülür.
Depresyon
kayıtsızlık
Ateş
Kutanöz Sporotrikoz
 
Şişmiş lenf bezleri
lenf hastalığı
Dermal lezyonlar
Drenajlı cilt kabukları
Dissemine Sporotrikoz
 
Ateş
Osteoartiküler sporotrikoz: mantar enfeksiyonu eklemlere ve kemiklere yayıldığında.
Sporotrikoz menenjit: mantar enfeksiyonu sinir sistemine ve beyne yayıldığında.
anoreksiya
Kaşeksi (kilo kaybı)
 
 
Türler
Mantar hastalığı, sporotrikoz, üç şekilde gruplandırılabilir:
 
Lenfokutanöz, kutanöz, yayılmış.
 
Lenfokutanöz: Sporotrikozun en yaygın şekli olan lenfokutanöz, küçük, sert deri altı nodüllerle karakterizedir.
Kutanöz: lokalize kalma eğiliminde olan çok merkezli lezyonlarla karakterizedir.
Yayılmış: Yayılmış nadir bir sporotrikoz formu, potansiyel olarak ölümcüldür ve genellikle mantar enfeksiyonunun lenfokutanöz veya kutanöz aşamalarının ihmal edilmesinden kaynaklanır.
Kedilerde Sporotrikozun Nedenleri
 
Bir kedi, derideki yaralardan organizma ile doğrudan temasa geçerek sporotrikoz ile enfekte olabilir. Mantar çeşitli bitkilerde bulunduğundan, yabancı cisimlere nüfuz ederek (bitkinin deriyi tırmalaması) veya bu konukçu bitkilerden birini tüketerek enfekte olabilir. Bununla birlikte, sporotrikoz organizmasına vücuda girme şansı veren bir delinme yarası verilirse kedilerde enfeksiyona yakalanma oranı daha yüksektir.
 
Mantar hastalığına yakalanma riski taşıyan kediler şunları içerir:
 
erkek kedilerle kavga etmek
Birden fazla ev kedisi
bağışıklık bastırıcı kedigiller
Çürüyen organik kalıntıların etrafındaki kedigiller
Kedilerde Sporotrikoz Teşhisi
 
Kedilerde sporotrikozu teşhis etmek zordur çünkü bu hastalıkla ilişkili semptomlar diğer kutanöz durumları taklit eder. Bu nedenle, veterineriniz kedinizin tıbbi geçmişini gözden geçirerek ve size kedinin son faaliyetleri hakkında bir dizi soru sorarak teşhis sürecine başlamak isteyecektir. Son zamanlarda kedi kavgaları, açık havaya maruz kalma ve bahçe kompostu gibi çürüyen döküntülerle temas, veterinerin teşhisinde yardımcı olacaktır.
 
Deri lezyonlarına neden olan diğer olası durumları ortadan kaldırmak için veterineriniz ayırıcı tanı yapmak isteyecektir. Kedinizin durumunu bir sporotrikoz enfeksiyonuna tam olarak belirlemek için, veteriner önce bir ilaç döküntüsü, parazit alerjisi, bağışıklık aracılı hastalık, lupus, skuamöz hücreli karsinom veya bakteriyel bir piyoderma olasılığını ekarte etmek isteyecektir. Bu nedenle, durumunu daha ayrıntılı incelemek için kedi üzerinde kan çalışması, idrar tahlili ve cilt sitolojisi yapılacaktır.
 
Sporotrikoz, genellikle deri örneğinin sitolojik değerlendirmesi ile teşhis edilen, lezyona neden olan diğer deri hastalıklarına kıyasla belirgin bir sitolojik özelliğe sahiptir. Bir deri kazıma, bir numune sürüntüsünün sürülmesi, ülsere deri ölçüleri veya nodülün veya mevcut apsenin aspirasyonu yoluyla bir numune elde edilebilir.
 
Kedilerde Sporotrikoz Tedavisi
 
Kedigilleri derideki mantar hastalığı için tedavi etmenin, veteriner hekimler için bir şekilde zorlayıcı olduğu kanıtlanmıştır. Bir veterinerin kullanabileceği çeşitli tıbbi ilaç tedavileri vardır, ancak birçoğunun hayvanlarda kullanımı onaylanmamıştır ve kayda değer yan etkileri vardır. Kedinizin sporotrikozunu tedavi etmek için seçilen ilacın neden olduğu olası yan etkiler ve kediyi evde izlemenin uygun yolu hakkında veterinerinizle konuşun. Terapötik tedaviler, üç haftadan bir aya kadar sürebilir ve veterineriniz, görünür klinik iyileşmeden sonra devam etmeyi seçebilir. Sporotrikozlu kedileri tedavi etmek için kullanılan geleneksel ilaçlar şunları içerir:
 
sodyum iyodür
Potasyum iyodür
ketokonazol
itrakonazol
terbinafin
 
 
 
Sporotrikoz, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde olmak üzere dünya çapında yaygın bir dağılıma sahip olan Sporothrix cinsinden bir grup mantardan kaynaklanır.
 
Kediler, diğer kedilere, insanlara ve köpeklere kolayca bulaşan yüksek miktarda Sporothrix brasiliensis taşırlar. Mantar, ısırıklar ve çizikler yoluyla ve lezyonlarla temas, damlacık maruziyeti ve soluma yoluyla yayılır.
 
CDC'ye göre, cilt enfeksiyonu sporotrikozun en yaygın şeklidir. Enfeksiyon, genellikle kontamine bitki maddesiyle temastan sonra mantarın bir kesik veya sıyrık yoluyla deriye girmesiyle oluşur. İnsanlarda, eller veya kollardaki cilt en sık etkilenir.
 
 
CDC, kedi tarafından bulaşan sporotrikozun yayılması hakkında uyarı yayınladı
 
 
 
 
Dergi makalesine göre, sporotrikoz "özellikle bağışıklık sisteminin baskılanması bağlamında yayılmış hastalığa ilerleyebilir ve osteoartiküler, konjunktival veya menenjitik hastalık olarak ortaya çıkabilir."
 
Dergide açıklanan Birleşik Krallık vakaları, 20'li yaşlarının sonundaki 63 yaşındaki bir kadın, 30 yaşındaki kızı ve onların veterinerine ait. Her biri, güneydoğu Brezilya'dan gelen ve kediyi üç yıl önce İngiltere'ye yanlarında getirmiş olan anne ve kızı tarafından kurtarılan 9 yaşında bir erkek evcil kediyle temas kurdu.
 
Kedi, insan vakalarından dört ay önce kafa derisi ve pençe lezyonları geliştirdi. Aile, kediyi veterinere götürdü ve veteriner, ön kafa derisi ve çene bölgesinden üç biyopsi aldı. Histoloji, Sporothrix spp.
 
Kedi, itrakonazolde iyileşme gösterdi, ancak ilk randevudan altı ay sonra bilinmeyen bir nedenden öldü. Fomitlerden daha fazla bulaşma olasılığını azaltmak için kedi yatağı, tasması ve oyuncakları ile birlikte yakıldı.
 
Kadın, kızı ve veterinerin semptomları - kollarında veya parmaklarında küçük lezyonlar - itrakonazol tedavisinin ardından tamamen düzeldi. Devam eden bir halk sağlığı endişesi veya maruziyeti yoktu ve olay yönetim ekibi, üç vakanın, birlikte yaşayan kedinin ve indeks kedi tarafından ısırılan ancak semptom göstermeyen ikinci bir veterinerin aktif olarak izlenmesini tavsiye etti.
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 460
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 12 / 1 / 1397
.

 
Köpeklerde Parvovirüs
 
Köpeklerde Parvovirüs
parvovirüs nedir?
Canine parvovirus (CPV) enfeksiyonu veya parvo, ilk olarak 1978'de köpeklerde ortaya çıkan nispeten yeni bir hastalıktır. Hastalığın ciddiyeti ve köpek popülasyonunda hızlı yayılması nedeniyle, CPV halkın büyük ilgisini çekmiştir. Bu hastalığa neden olan virüs, kedi panleukopenisine (feline distemper) benzer; iki hastalık neredeyse aynıdır. Köpek virüsünün, kedi virüsünün bir mutasyonu olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu hiçbir zaman bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. En önemli köpek parvovirüs suşları CPV-2, CPV-2a, CPV-2b ve CPV-2c'dir; hepsi aynı hastalığa neden olur ve aşılar tüm suşlara karşı koruma sağlar. CPV-2 ve CPV-2c en şiddetli hastalık ile ilişkilidir. Neyse ki, parvovirüs için teşhis testleri virüsün tüm suşlarını tespit edecektir. Bir köpeğe parvovirüs nasıl bulaşır? Virüsün birincil kaynağı, enfekte köpeklerin dışkısıdır. Virüs, klinik belirtiler gelişmeden hemen önce dışkıyla yayılmaya başlar ve klinik belirtiler düzeldikten sonra yaklaşık on dört gün boyunca yayılma devam eder. Duyarlı köpekler virüsü yutarak enfekte olurlar. Yuttuktan sonra virüs bademciklere veya lenf düğümlerine girer ve burada lenfositleri (bir tür beyaz kan hücresi) işgal eder ve daha sonra onu kan dolaşımında vücudun birçok bölgesine, özellikle de kemik iliğine ve bağırsak astarına taşır. Diğer virüslerin çoğundan farklı olarak CPV çevrede kararlıdır ve ısıya, deterjanlara, alkole ve birçok dezenfektana karşı dirençlidir. 1:30 çamaşır suyu solüsyonu enfektif virüsü yok edecektir. Enfektif CPV, oda sıcaklığında üç ay sonra bile köpek dışkısıyla kontamine olmuş yüzeylerden geri kazanılmıştır.
Diğer virüslerin çoğunun aksine, CPV çevrede kararlıdır ve ısıya, deterjanlara, alkole ve birçok dezenfektana karşı dirençlidir."
Çevresel stabilitesi nedeniyle virüs, enfekte köpeklerin saçları veya ayakları veya enfekte dışkı ile kontamine olmuş ayakkabılar, giysiler ve diğer nesneler yoluyla kolayca bulaşır. Virüsün yayılması için köpekler arasında doğrudan temas gerekli değildir. Klinik belirtiler gösteren virüs bulaşmış köpekler genellikle maruz kaldıktan sonraki üç ila yedi gün içinde hastalanırlar.
 
Parvovirüsün klinik belirtileri nelerdir?
CPV hastalığının klinik belirtileri değişebilir ancak genellikle şiddetli kusma ve ishali içerir. İshal genellikle güçlü bir kokuya sahiptir, çok miktarda mukus içerebilir ve kan içerebilir veya içermeyebilir. Ek olarak, etkilenen köpekler genellikle iştahsızlık, belirgin halsizlik ve depresyon ve ateş gösterir. Birçok köpeğin her klinik belirtiyi göstermeyebileceğini, ancak kusma ve ishalin en yaygın ve tutarlı belirtiler olduğunu not etmek önemlidir; kusma genellikle önce başlar.
 
Parvo her yaştan köpeği etkileyebilir ancak en yaygın olarak bir yaşından küçük aşılanmamış köpeklerde görülür. Beş aylıktan küçük yavru köpekler genellikle en ciddi şekilde etkilenir ve tedavisi zordur. Şiddetli kusma veya ishal gösteren aşılanmamış köpek yavruları CPV için test edilmelidir.
 
Parvovirüs nasıl teşhis edilir?
CPV enfeksiyonunun klinik belirtileri, kusma ve ishale neden olan diğer birçok hastalığı taklit edebilir; sonuç olarak, CPV'yi teşhis etmek genellikle veteriner için zordur. CPV enfeksiyonunun pozitif olarak doğrulanması, dışkıda virüs veya virüs antijeninin gösterilmesini veya kan serumunda anti-CPV antikorlarının saptanmasını gerektirir.
 
CPV için bu hastalığı tarayacak basit bir klinik içi test vardır. Nadiren, bir köpekte parvovirüs bulunur, ancak dışkıda virüs testi negatif olur. Neyse ki, bu nadir görülen bir durumdur. Kesin olmayan bir teşhis genellikle azalan beyaz kan hücresi sayısına (lökopeni) ve klinik belirtilere dayanır. Daha fazla doğrulama gerekirse, ek testler için bir veteriner laboratuvarına dışkı veya kan gönderilebilir. Lökopeninin olmaması, köpeğin CPV enfeksiyonu olmadığı anlamına gelmez. Klinik olarak hasta olan bazı köpeklerin beyaz küre sayısı düşük olmayabilir.
 
Parvovirüs nasıl tedavi edilir?
Köpeğe bulaştıktan sonra virüsü öldürecek bir tedavi yoktur. Ancak virüs doğrudan ölüme neden olmuyor; bunun yerine bağırsak yolunun astarının kaybına neden olur ve beyaz kan hücresi sayılarını etkileyerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağırsak hasarı şiddetli dehidrasyon (su kaybı), elektrolit (sodyum ve potasyum) dengesizlikleri ve kan dolaşımında enfeksiyon (septisemi) ile sonuçlanır. Septisemi, normalde bağırsak yolunda yaşayan bakteriler kan dolaşımına girebildiğinde ortaya çıkar; septisemi gelişirse, köpeğin ölme olasılığı daha yüksektir.
 
"Tedavide ilk adım, dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerini düzeltmektir."
Tedavide ilk adım dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerinin düzeltilmesidir. Bu, elektrolit içeren intravenöz sıvıların uygulanmasını gerektirir. Şiddetli vakalarda, plazma transfüzyonları verilebilir. Septisemiyi önlemek veya kontrol altına almak için antibiyotikler ve antiinflamatuar ilaçlar verilir. Bulantı önleyici ilaçlar, sorunları devam ettiren kusmayı engellemek için kullanılır. Şu anda araştırılmakta olan daha yeni tedaviler arasında Tamiflu® gibi anti-viral ilaçlar ve sağlıklı köpeklerden fekal transplantasyon yer alır.
 
prognoz nedir?
CPV enfeksiyonu olan köpeklerin çoğu, agresif tedavi kullanılırsa ve tedaviye ciddi septisemi ve dehidrasyon meydana gelmeden önce başlanırsa iyileşir. Tam olarak anlaşılamayan nedenlerden dolayı bazı ırklar, özellikle Rottweiler, Doberman Pinscher, Labrador retriever, American Staffordshire teriyeri ve Arktik kızak ırkları, diğer ırklara göre çok daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir. Çoğu durumda, tedavinin üçüncü veya dördüncü gününde iyileşmeyen yavruların prognozu kötüdür.
 
Parvovirüs önlenebilir mi?
Aşılama, köpeğinizi CPV enfeksiyonuna karşı korumanın en iyi yöntemidir. Yavru köpekler, çok ajanlı aşı serilerinin bir parçası olarak bir parvovirüs aşısı alırlar. 8, 12 ve 16 haftalıkken verilmesi tavsiye edilir. Bazı yüksek riskli durumlarda, veteriner hekimler aşıyı iki haftalık aralıklarla verecek ve 18 ila 22 haftalıkken ek bir rapel uygulanacaktır. İlk aşılama serisinden sonra, düzenli olarak rapel gerekli olacaktır. Onaylanmış üç yıllık bir parvovirüs aşısı kullanılırsa, bir sonraki rapel aşı rutin olarak üç yıl içinde uygulanacaktır.
 
"Aşı, köpeğinizi CPV enfeksiyonuna karşı korumanın en iyi yöntemidir."
Yüksek düzeyde maruz kalma durumlarındaki köpekler (örn. kulübeler, köpek gösterileri, saha denemeleri vb.) her yıl bir güçlendirici ile daha iyi korunabilir. Damızlık köpekler, üremeden önce parvo aşıları konusunda güncel olmalıdır; ancak hamile dişiler, yavrulara daha yüksek seviyelerde koruyucu antikorlar aktarmak için yavrulamadan bir hafta önce bir parvovirüs aşısı ile aşılanabilirler. Siz ve veterineriniz, evcil hayvanınızın yaşam tarzına en uygun aşılama programına karar vermelisiniz.
 
Ortamdaki virüsü öldürmenin bir yolu var mı?
CPV'nin ortamdaki stabilitesi, kirlenmiş alanların uygun şekilde dezenfekte edilmesini gerekli kılar. Bir galon suda (133 ml: 4 litre) 3/4 fincan klorlu ağartıcı çözeltisi, yiyecek ve su kaplarını ve diğer kontamine olmuş nesneleri dezenfekte edecektir. Klorlu ağartıcı kullanılmalıdır çünkü çoğu dezenfektan, virüslere karşı etkili olduğu iddia edilenler bile köpek parvovirüsünü öldürmez.
 
Parvovirüs kedilerim veya benim için bir sağlık riski oluşturur mu?
Şu anda, CPV'nin kedilere veya insanlara bulaşabileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 455
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 7 / 1 / 1397
.

 

 

Evcil kedilerin bıyıklarındaki dalgalı değişiklikler
 
kedi lösemi virüsü enfeksiyonu ile ilişkilidir
 
 
Arkaplan: Feline lösemi virüsü (FeLV), evcil kedilerin sağlığı üzerinde küresel etkisi olan bir retrovirüstür ve genellikle seroloji ile incelenir. Günlük klinik pratiğimizde, FeLV ile enfekte olmuş kedilerin genellikle dalgalı bıyıklara (yüzlerinde sinüs tüyleri) sahip olduğunu fark ettik. Dalgalı bıyık (WW) ile FeLV enfeksiyonu arasındaki ilişkiyi araştırmak için, bıyıklarda dalgalı değişikliklerin varlığı veya yokluğu ile serolojik FeLV enfeksiyonu arasındaki ilişki, WW'ye sahip 56 kedi dahil olmak üzere toplam 358 kedide ki-kare testi kullanılarak incelenmiştir. . 223 vakadan alınan kan testlerinin sonuçları çok değişkenli analize (lojistik analiz) tabi tutuldu. Işık mikroskobunda izole bıyıklar gözlendi ve üst dudak dokuları (hortum) histopatolojik ve immünohistokimyasal analizlere tabi tutuldu.
 
Bulgular: WW prevalansı, kandaki FeLV antijen pozitifliği ile anlamlı şekilde korele idi. WW'li 56 vakanın 50'si (%89.3) serolojik olarak FeLV için pozitifti. WW ile serolojik FeLV pozitifliği arasındaki anlamlı ilişki, çok değişkenli analizle de doğrulandı. WW'de saç medullasında daralma, dejenerasyon ve yırtılma gözlendi. Dokularda mononükleer hücrelerin hafif infiltrasyonu, ancak dejenerasyon veya nekroz bulunmadı. İmmünohistokimya ile, bıyığın sinüs kılı foliküler epiteli dahil olmak üzere çeşitli epitel hücrelerinde FeLV antijenleri (p27, gp70 ve p15E) gözlendi.
 
Sonuçlar: Veriler, bir kedinin yüzündeki benzersiz ve ayırt edici bir dış işaret olan bıyıklardaki dalgalı değişikliklerin FeLV enfeksiyonu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
 
Anahtar Kelimeler: FطeLV; Kedi lösemi virüsü; Patoloji; Dalgalı bıyık (WW).

 "

Masataka Morishita  1   2 , Yuji Sunden  3 , Misaki Horiguchi  4 , Hirosei Sakoya  1   5 , Mana Yokogawa  1 , Hiroyuki Ino  1 , Satoshi Une  2 , Mutsumi Kawata  2 , Taisei Hosoido  2 , Takehito Morita  4
Affiliations  expand
PMID: 36871053  PMCID: PMC9985215  DOI: 10.1186/s12917-023-03610-7
Free PMC article 

 

 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 546
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 3 / 1 / 1397
.

Yavru Köpeğinizde Parvovirüsü Önlemek İçin İpuçları

Köpeklerde hiç parvo görmediyseniz, kendinizi şanslı sayın. Parvovirüs, yavru köpekler arasında son derece hızlı yayılan ciddi, zayıflatıcı ve genellikle ölümcül bir hastalıktır. Parvovirüs tedavisi pahalı olduğundan ve her zaman başarılı olamadığından, parvovirüsün önlenmesi anahtardır. Peki yavru ve köpeklerde parvovirüsü nasıl önleyebilirsiniz?
 
 
 
parvo nedir?
 
Parvovirüs, köpeğinizdeki veya yavru köpeğinizdeki en hızlı bölünen hücrelere saldıran bir virüstür. Gebe köpeklerde beyni hedef alarak düşüklere ve doğumsal problemli yavrulara neden olur. Yavru köpeklerde bağırsaklara saldırır, kusmaya ve ishale neden olur ve bazen astara tamir edilemeyecek şekilde zarar verir. Parvovirüs, genç yavru köpekler için hayatlarının ilk birkaç ayında hızla ölümcül olabilir. Ancak iyi haber şu ki, oldukça etkili bir aşı mevcut. Daha fazlasını okumak isterseniz köpeklerde parvovirüs hakkında koca bir makalemiz var.
 
 
 
Parvo nasıl yayılır?
 
Parvovirüs, etkilenen bir köpeğin dışkısında yayılır ve bir köpeğin enfekte olması için virüsü ağzına alması gerekir. "Bir köpek sadece kaka yerse parvo kapabilir mi?" diye sorduğunu duyuyorum. Ne yazık ki, hayır - virüs, kaka kaybolduktan çok sonra da devam eder, yani bir köpek ot yemekten, kaldırımı yalamaktan, kıyafetleri koklamaktan ve diğer birçok zararsız şeyden parvo alabilir. Başka bir deyişle, parvodan kaçınmak oldukça zordur, ancak bunun önlenmesinin bazı yolları vardır.
 
 
 
Parvoyu önlemek için 8 ipucu
 
1. İyi yetiştiricilerden aşılanmış yavrular satın alın
 
Yavru köpekler parvovirüse karşı 6 haftalıkken aşılanabilir. Halihazırda bazı aşıları yapmış bir yetiştiriciden satın almak, yavru köpeğinizin büyük dünyaya adım attığında gemide bir miktar korumaya sahip olduğundan emin olabileceğiniz anlamına gelir. İyi yetiştiriciler, çöplerinin sağlıklı ve başarılı olmasını sağlamak için de özen göstermiş olacaklardır - parvolu bir köpek yavrusu, sıkışık, kirli koşullarda büyüdüğünde çok daha olasıdır.
 
 
 
2. Temizleyin ve dezenfekte edin
 
Son 5 yıl içinde evde parvovirüs bulunduysanız veya aşılanma durumu bilinmeyen köpekler (yani kiralık bir evde) varsa, elinizden geldiğince temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Parvovirüs toprakta, yatak takımlarında ve halıda çok uzun süre hayatta kalabilir - bu nedenle her şeyi iyice temizlediğinizden emin olun. Mümkünse, parvovirüsü öldüren bir dezenfektan kullanın.
 
 
 
3. Veteriner onaylı bir aşılama şemasını takip edin
 
Parvovirüse karşı tamamen aşılanmış sayılması için, köpeğinizin 16 haftalık olana kadar her 2 ila 4 haftada bir parvo aşısı ve yılda bir rapel aşısı olması gerekir. Bundan sonra, her 3 yılda bir takviye takviyelerine ihtiyaç duyarlar. Yavru köpeğinizi güncel hale getirmek için ne yapılması gerektiğini görmek için veterinerinizden yavrunuzun aşı kayıtlarını kontrol etmesini isteyin.
 
 
 
4. Yavru köpeğinizi taşıyın
 
İster dışarı çıkıyor olun, yavrunuzu taşımak, yerdeki viral gözeneklere maruz kalmalarını sınırlar. Parvovirus çevrede uzun süre hayatta kalır, bu nedenle hiçbir kaka izi görmeseniz de köpeğinize yine de bulaşabilir. Yavru köpeğinizi taşımak, onları güvende tutarken, gürültülü modern yaşamlarımıza alışmalarını sağlar.
 
 
 
5. Yürüyüşlerinizi akıllıca seçin
 
Köpeğinizin aşıları tam olmasa da, yürüyüşlerinizi akıllıca seçmelisiniz. Köpek parkı gibi çok sayıda başka köpeğin bulunduğu alanlardan kaçının. Köpeğinizi, bilinmeyen köpeklerin olmadığı bazı sessiz alanlara veya kullanıcılar arasında iyice temizlenen kapalı alanlara götürmeniz daha iyi olur. Sakin bir kumsalda yüksek gelgit çizgisinin altında yürümek de nispeten güvenlidir.
 
 
 
6. Yavru köpeğinizin yabancı köpeklerle tanışmasına izin vermeyin
 
Yavru köpeğinizin yeni köpeklerle tanışması onun sosyalleşmesi için önemlidir. Ancak bunlar, parvoya karşı tamamen aşılanmış olduğu bilinen ve hiçbir semptom göstermeyen köpekler olmalıdır, örneğin arkadaşlara veya aileye ait köpekler. Yabancıların, köpeklerinin kötü hissettiği konusunda dürüst olmalarına güvenmeyin - ister yavru köpeğiniz dikkatlerini dağıtsın, ister köpeğinin hasta olduğunu fark etmesin, siz daha sorunun farkına varmadan tehlikeli bir etkileşim başlatılabilir. Ve hazır gelmişken, yabancı köpekleri de selamlamayın. Parvovirüsü yakalayamasanız da, ellerinizde ve giysilerinizde eve taşıyabilir ve köpeğinize bulaştırabilirsiniz.
 
 
 
7. Yavru köpeğinizi sağlıklı tutun
 
Parvo, köpeğiniz için en çok diğer hastalıklardan muzdaripken tehlikelidir, çünkü bağışıklık sistemi bununla mücadele edemeyecek kadar meşguldür. Köpeğinizi aşılatarak, önerilen bir kurtlanma protokolünü izleyerek ve herhangi bir hastalığı veya yaralanmayı fark ettiğiniz anda tedavi ederek sağlıklı tutun. Köpeğinizin yaşam evresine uygun eksiksiz ve dengeli bir beslenme sağlamak, gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerine sahip olmasını sağlar.
 
 
 
8. Köpeğinize veterinerinize aşı yaptırın
 
Mağazalardan aşı satın almak daha ucuz bir seçenek olabilir, ancak bunun büyük bir sorunu var; bir aşı, etkili kalması için soğuk depolamaya dayanır. Soğutucu nedeniyle sıcaklıktaki herhangi bir değişiklik

  "

 

"  Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 738
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 2 / 1 / 1397
.

 

Yavrularımı çok seviyorum

Bir okuyucu, hayvanlardan insanlara sıçrayan "gizli virüsler" hakkındaki dizimize yanıt olarak "Aptalca bir soruya hazır olun" diye yazdı.

 

"Yavrularımı çok seviyorum ve onların da beni çok öptüğüm için sevdiklerini düşünüyorum. Virüsün yayılması açısından bakıldığında bu kötü mü - benim için mi yoksa köpeklerim için mi? Yavrularımı daha az ... öpüşmeleri için eğitmeli miyim? Bu zor olacak. Riski kabul edebilirim :)"

 

Bu soru hiç de saçma değil. Hastalandığınız çoğu zaman başka bir insan tarafından enfekte olursunuz. Ama bu her zaman böyle değildir. Köpek ve kedi de dahil olmak üzere evcil hayvanlarınızdan kesinlikle virüs kapabilirsiniz.

 

  virologlar, kendi kedilerinin hangi yeni virüsleri taşıyor olabileceğini anlamaya çalıştı.

 

Yıllardır kedimiz vardı ve her gün hediyelerimizi getirirdi. kemirgenler Yarısı yenmiş tavşanlar. Yılanlar, kuşlar, kurbağalar. Opossumlarla da arkadaş oluyordu. Kedimin evimize hangi virüsleri getirdiğini kim bilebilir?"

 

  Kedimizin birkaç kenesi vardı. "Arka bahçem rakunlar ve keneler taşıyan geyiklerle dolu." virologlar kediden birkaç kene kopardı ve onları laboratuvarına götürdüler ve içinde hangi virüslerin göründüğüne baktılar.

 

"virologlar Heartland virüsünü kenelerden çıkardı". Bilim adamları Heartland virüsünü ilk olarak 2012'de Missouri'de tanımladılar. ABD'de nadir olduğu düşünülse de virüs, hastaneye yatmayı gerektirebilecek ciddi bir hastalığa neden olabiliyor.

 

Hastalık ve Önleme Merkezlerine göre, ABD yaklaşık 60 Heartland virüsü vakası kaydetti ve Florida'da hiç vaka kaydetmedi. Ancak virologlar, eyaletteki bazı insanların muhtemelen evcil hayvanlarındaki kenelerden Heartland'e yakalandığını düşünüyor. "Muhtemelen grip veya başka bir şey teşhisi konmuştur" . virologlar, Heartland'in Florida'da önemli bir sorun olduğunu düşünmüyor. Sadece önceden düşünülenden biraz daha yaygın olduğunu düşünüyorlar. "Sırf bulunmuş olmamız bunun bir sorun olduğu anlamına gelmez." Bu sadece bazı vakaların tespit edilmediği anlamına geliyor.

 

Elbette köpekler de kene taşırlar. Ayrıca bazı ilginç virüsler de taşıyabilirler.

 

  bilim adamları, Arkansas, Haiti, Malezya ve Tayland'da bulunan yeni bir koronavirüsün muhtemelen köpeklerden insanlara sıçradığını düşünüyor.

 

Pandemiler nasıl başlar? Yeni bir teori ve yeni bir strateji var.

"Virüs tüm dünyada yaygın bir şekilde dolaşıyor, ancak kimse buna dikkat etmedi" . Virologlar, sık sık köpeklerin yanındaysanız, çok teknik bir adı olan bu virüsü kapmış olabileceğinizi söylüyor: CCoV-HuPn-2018.

 

Ancak bu mutlaka hastalandığınız anlamına gelmez. Çoğu zaman, evcil hayvanlarınızdan gelen bu virüsler sizi çok hasta etmez, hatta hiç hasta etmez. Örneğin, virologların bahsettiği yeni koronavirüs küçük çocuklarda pnömoniye neden olabilir, ancak yetişkinlerde sadece soğuk algınlığı veya hafif gribe benzeyen hafif semptomlara neden olur veya hiç semptom göstermez. Yani muhtemelen köpeğinizin size bulaştığını fark etmeyeceksiniz bile.

 

Ve virologların işaret ettiği gibi, köpeklerinizden yeni koronavirüs gibi virüslere maruz kalmanız muhtemelen size o virüse ve benzerlerine karşı bağışıklık kazandırır.

 

Ayrıca, evcil hayvanlarınızın sahip olduğu virüsler büyük ölçüde davranışlarına bağlıdır. Kediniz veya köpeğiniz, çoğunlukla mutfakta saklanan bir kutu veya torbadan beslenen bir ev sahibiyse, o zaman büyük olasılıkla Heartland virüsü veya başka bir egzotik virüs bulaşmaz - yani eve getirdiğiniz virüsler dışında. Ev.

 

Evet, virüslerimizi sürekli hayvanlara bulaştırıyoruz. Buna ters yayılma veya ters zoonoz denir. İnsanlar, biz insanların evcil hayvanlarımıza ne sıklıkla virüs bulaştırdığımızın farkında değiller. "Ters zoonozu iyi anlamıyoruz."

 

Örneğin virologlar, Florida Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencilerinin partiler vermesinden sonra kedilere ne olduğunu ele alalım.

 

"  Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. Bu

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 465
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 22 / 12 / 1397
.

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد

konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی