Biyogüvenliği
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

Biyogüvenliği bir gecede 0'dan 60'a çıkarabilir misiniz?
 
 
Günlük biyogüvenliği spektrumun gelişmiş ucuna biraz daha yaklaştırarak, sığırlarımızın üretkenliğini artırırken endüstrimizin yeni, gelişmekte olan ve egzotik hastalıklara karşı savunmasızlığını azaltabiliriz.
Güçlü arabalardan bahsediyor olsaydık, 0'dan 60 mil/sa hıza dört saniyeden daha kısa sürede çıkmak harika olurdu. Bazı altı silindirli Acura modelleri bunu üç saniyede, diğerleri ise altı saniyede yapabilir. Bazı Chevy Silverado dizelleri bunu yedi saniyenin altında yapabilir. Hız testi sonuçları övünme hakları için harikadır, ancak istatistiklerin koruyucuları bile size tekrarlanabilirliğin sorunlu olduğunu söyleyecektir. Parkur, sürücü ve hava durumu önemli. Arabanın kendisi, depodaki yakıt miktarı ve motorun ne kadar sıcak olduğu gibi değişkenlere sahiptir.
 
Hız testlerinin biyogüvenlikle ne ilgisi var?  Her türlü yabancı hayvan hastalığı durumunda olay yönetimi ve müdahale koordinasyonu için stratejiler ve politikalar geliştirirler. Hastalıkların yayılma olasılığını azaltmada insan davranışının rolünü anlamakla ilgileniyor.
Çalışma ortamınızı daha fazla risk toleranslı (koruyucu önlemlerden vazgeçmeye istekli) veya daha fazla riskten kaçınan (koruyucu önlemleri benimsemeye istekli) olarak tanımlar mısınız? İş yeriniz mesafe koyma, maskeleme veya test protokollerini zorunlu kıldı mı? Uyum nasıldı? Bu protokoller, sizin ve çevrenizdekilerin halk sağlığını korumak içindi. Ya sizden hayvan sağlığını korumak için elinizden geleni yapmanız istenseydi? Hayvanlarınızın sağlığını, işinizi veya geçiminizi korumak için biyogüvenliği güçlendirmeye az çok istekli olur muydunuz?
 
veterinerler, çiftliklerin biyogüvenlik açısından 0'dan 60'a gidemediğini belirtti. Bu açıklama, kümes hayvanlarının yabancı bir hayvan hastalığı olan yüksek oranda patojenik kuş gribinin (HPAI) 2014-15 salgını sırasındaki gözlemlere dayanmaktadır. Yabani kuşlar, HPAI'ye neden olan virüsü taşırlar ve virüs bir kümes hayvanı tesisine -yumurta tavukları, piliçler veya hindiler- girerse, tüm kuşları öldürebilir. Virüsün bir tesisten çıkıp diğerine girmesini engellemek için adımlar izlenmezse hastalık diğer kümes hayvanı tesislerine de yayılabilir. Hastalıkların yayılmasını önlemek için gereken yönetim ve hijyen uygulamalarına genellikle biyogüvenlik denir.
 
HPAI tanıdık geliyorsa, bunun nedeni, bu yıl intikamla geri dönmesi, ancak biyogüvenliğin çok daha iyi olmasıdır. Bu, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için popülasyonu azaltılan kuşların sayısıyla örtüşmesi zor görünebilir, ancak enfekte olmuş binaların çok azı diğer binalarla bağlantılıydı. Neredeyse tüm enfeksiyonlar yabani kuşlardan kaynaklanan nokta kaynaklı enfeksiyonlardı. Biyogüvenlik onu dışarıda tutacak kadar iyi değildi ama yayılmasını engelleyecek kadar iyiydi.
Yabancı hayvan hastalıkları (şap hastalığı gibi) konusunda farkındalık yaratma konusundaki yirmi yıllık deneyimimde, çiftliklerde hastalıkların önlenmesi ve kontrol altına alınması konusunda çok çeşitli tutumlarla karşılaştım. Programlarımın amacı, çiftçilerin hayvan fiyatlarının düşmesine yol açabilecek, hayvan ve ürün hareketlerini kesintiye uğratabilecek ve etkilenen çiftlik hayvanlarının karantinaya alınmasını ve popülasyonunun azalmasını gerektirebilecek bir olayı atlatmak için gereken beklenmedik durumları düşünmelerine yardımcı olmaktı. Her zaman günlük biyogüvenlik ile bir hayvan hastalığı acil durumunda ihtiyaç duyulacak gelişmiş biyogüvenlik düzeyi arasında bir ayrım yaptım.
 
domuz endüstrisinde domuz salgın ishal virüsünün (PEDv) yayılmasının bir bilgisayar simülasyon modelini kullanan proje ekibi, hastalığı önleme tutumları ile hastalık salgınlarının tahmini boyutu ve değişkenliği arasında bazı ilginç ilişkiler buldu. Çalışmamızda, risk tutumlarını riske toleranslı, riskten kaçınan veya fırsatçı olarak sınıflandırdı. Riske toleranslı üreticilerin günlük biyogüvenliğe sahip olmadığını ve riskten kaçınanların gelişmiş biyogüvenliğe sahip olduğunu düşünün. Fırsatçılar, 0'dan 60'a gitmeye hazır olanlardır.
 
PEDv salgın simülasyon modeliyle yürütülen senaryolardan birkaç önemli çıkarım vardı. İlk keşfimiz: Biyogüvenlik uygulamaları hızlı ve etkili bir şekilde geliştirilirse, büyük ölçekli salgınlar meydana gelmez. Bununla birlikte, başlangıçta genel biyogüvenlik düşük olduğunda daha fazla üretim tesisi etkilendi. İkinci (endişe verici) keşfimiz: Gelişmiş biyogüvenliğin uygulanmasındaki gecikme, büyük salgınların ortaya çıkma olasılığının artmasına neden oldu.
 
İşte olay. Kuluçka döneminde veya asemptomatik hayvanlarda enfeksiyonu kolayca tanımlayamadığımızdan, yeni, gelişmekte olan veya egzotik bir hastalığın tanımlanmasındaki gecikme neredeyse garantidir. Koyunları şap hastalığı için "Truva atı" olarak kabul ediyoruz çünkü genellikle belirgin klinik belirtiler göstermezler. 2001'de Birleşik Krallık'ta meydana gelen şap hastalığı salgını sırasında ve uluslararası COVID-19 sırasında gösterildiği gibi, enfeksiyonun bu gizli aşamasında hayvanların ve insanların hareketleri, hastalıkları uzak mesafelere ve birden çok bölgeye yayabilir.
 
İşte önemli nokta. Bir salgın sırasında görünüş aldatıcıdır. Bir salgının erken evrelerinde, bir gecede 0'dan 60'a çıkabilseniz bile, hastalık zaten yürürlüğe girmeden yayıldığı için kontrol önlemlerinin etkisiz olduğu görülecektir. Bununla birlikte, salgınların zirveye ulaştıktan sonra doğal olarak yavaşlayacağını akılda tutmak önemlidir. Bu, daha fazla insan biyogüvenlik kervanına katıldıkça, kontrol önlemlerinin bir miktar etkisi oluyormuş gibi görünebileceği anlamına gelir. Gerçekte, tüm salgınlar gibi salgın da kendi kendine yavaşlıyor. Biyogüvenliğin çok geç uygulandığında bir fark yaratmadığına veya biyogüvenliğin fark yaratmadığına inanırsak, geleceğe hazırlık için yanlış dersi almış oluruz.
 
Ekibimin hastalık modelleme çabalarından elde edilen son önemli çıkarım, biyogüvenlik tutumlarının genel dağılımını riskten kaçınmaya kaydırmanın, büyük ölçekli salgınların genel olasılığını azaltacağıdır. Bu, çiftliğinizde biyogüvenliği artırmak için attığınız her adımın bilinmeyen bir hastalığın etkilerini azaltabileceği ve dikkatli bir şekilde uygulandığı takdirde, tanıdık, endemik hastalıkların yükünü de azaltabileceği anlamına gelir. FARM programının süt endüstrisi için bir biyogüvenlik modülü başlatmasının ve sığır eti endüstrisinin Güvenli Sığır Arzı (SBS) planlamasını teşvik etmesinin ana nedeni budur. Günlük biyogüvenliği yelpazenin gelişmiş ucuna biraz daha yaklaştırarak, sığırlarımızın üretkenliğini artırırken, yeni, gelişmekte olan ve egzotik hastalıklara karşı sektörümüzün savunmasızlığını azaltabiliriz.
 
Çiftliğinizin biyogüvenliği ile bir gecede 0'dan 60'a çıkmaya hazır olmaya mı güveneceksiniz yoksa çiftliğinizin biyogüvenliğini her gün güçlendirecek misiniz? Çiftliğiniz ve tüm tarım endüstrisi buna bağlı olabilir.
 
 
 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 




:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 411
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 1 / 1402
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی