Atları BağlamasI
(Tying Up)
En yaygın olarak "bağlama" veya "Pazartesi sabahı hastalığı" olarak bilinen eforlu rabdomiyoliz, egzersizle ilişkili iskelet kası hücrelerinin parçalanmasını veya yok edilmesini içeren bir sendromdur.
Bazı atlar, eğitim seviyesindeki artış, beslenme dengesizliği veya basitçe aşırı yeme gibi çevredeki faktörler nedeniyle ara sıra bağlanır.
Öte yandan, bazı atlar tekrarlanan veya kronik bağlama nöbetlerinden muzdarip olabilir.
Semptomlar neler?
– Artan kalp atış hızı ve solunum hızı
– Artan terleme
- Kas seğirmesi
– Hareket etme isteksizliği/topallık
– Sırt ve sağrıdaki sert, ağrılı kaslar
– Koyu renkli idrar (hasarlı kastan miyoglobin salınımı nedeniyle). Sadece daha ağır vakalarda.
Peki buna ne sebep olur?
Sporadik eforlu rabdomiyoliz, bir atın atletik yeteneğinin ötesinde antrenman yapması nedeniyle kas hasarına ve elektrolit eksikliklerine neden olabilir. Bu, herhangi bir cinste ortaya çıkabilir.
Tekrarlayan eforlu rabdomiyolizin, kasılma sırasında kas hücrelerindeki anormal kalsiyum düzeylerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, öncelikle Thoroughbreds ve Standardbreds'de görülür.
Polisakkarit depolama miyopatisi (PSSM)
Polisakkaritlerin kas hücrelerinde aşırı depolanması/birikimi. Kas hücreleri yemekten sonra glikozu alır ve onu yedek enerji kaynağı olarak glikojen olarak depolar. İki tür PSSM vardır; tip 1 ve tip 2.
Tip 1 PSSM'li atlar, GYS1 genindeki bir mutasyon nedeniyle kas dokusunda fazla miktarda glikojene sahiptir. Bu mutasyon, glikojen sentaz enziminin olması gerekenden çok daha aktif olduğu ve kas dokusunun ihtiyaç duyduğundan daha fazla glikojen depoladığı anlamına gelir. Kas biyopsileri bu vakalarda anormal görünen glikojen gösterir. Bu öncelikle Percheron'ları, Belçikalıları ve bazı Quarter atlarını etkiler.
PSSM tip 2 atların da anormal kas biyopsileri vardır, ancak GYS1 mutasyonu yoktur. Mikroskopi, kas hücreleri içindeki kasılma proteinlerinin hizalanmasında bir bozulma olduğunu gösterir. Bu öncelikle Warmbloods'u etkiler.
Düşünülmesi gereken şeyler
Kreatin kinaz (CK) ve aspartat aminotransferazın (AST) (kas hücrelerinde bulunan ve hasar sırasında kana salınan kas proteinleri) serum aktivitelerini değerlendirmek için kan testleri bağlama tanısında yardımcı olacaktır. Kandaki CK seviyelerinin hızla yükseldiğinin ve en yüksek değerlerin başlangıçtan yaklaşık dört ila altı saat sonra kaydedildiğinin farkında olmak önemlidir, bu nedenle yeterince erken test yaptırmazsanız zirveyi kaçırmış olabilirsiniz. . Bununla birlikte, AST değerleri normale dönmek için yedi güne kadar çok daha yavaş yükselir ve düşer, bu nedenle daha sonra, epizoddan şüphelenilen bir hafta içinde bile yine de kan testi yapılması faydalı olabilir.
GYS1 mutasyonunu taşıdığı bilinen ırklar arasında yer alan kronik bağlamalı atlarda PSSM1 için kan veya kıl kökü yoluyla yapılan genetik testler başlamak için iyi bir yerdir.
PSSM2 atları ile teşhis biraz daha zor olabilir. Hafif topallık, düşük performans, üst sıralarda kayıp, bakıma karşı hassasiyet ve davranış değişiklikleri gibi klinik belirtilerin tümü bir dizi farklı koşulun göstergesi olabilir, bu nedenle kas yoluna gitmeden önce diğer daha yaygın nedenleri ortadan kaldırmak önemlidir. biyopsi.
hastalığın yönetimi
Araştırma, nedeni ne olursa olsun tüm bağlamaların yönetiminin bu atların refahını önemli ölçüde artırabileceğini göstermiştir.
Kası fazla glikojeni depolamak yerine yakmak için kandıran ve yağı alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanabilen özelleştirilmiş bir diyet doğru yoldur. Dört temel beslenme hedefi;
1. Yapısal olmayan karbonhidrat içeriği %12'den az olan saman verin.
2. Atların ek enerjiye ihtiyacı varsa yağ veya pirinç kepeği verin. Omega-3'ün harika anti-inflamatuar özellikleri olduğundan, hem omega-3 hem de omega-6 yağ asitlerine sahip olduğunuzdan emin olun. Omega-3 keten veya balık yağında bulunabilir.
3. Bir vitamin ve mineral dengeleyici sunun.
4. Yemyeşil meralarda otlayan bir ağızlık kullanın.
Bu atları hareket halinde tutmak için katılım da dahil olmak üzere yapılandırılmış bir egzersiz protokolünün uygulanması da önemlidir (aktif olarak bağlamadığı sürece).
Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz
varsa,resme tıklayın.
برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.